Na radost brojnih raseljenih Bošnjaka iz nevesijskog sela Gornja Bijenja danas je počelo asfaltiranje puta koje će ovo selo povezati sa lokalnim putevima u Nevesinju. Radi se o nesvakidašnjem poduhvatu kojeg su stanovnici ovog sela željno iščekivali više od četrdeset godina.

Fortifikacijski položaj sela, smještenog na obroncima planine Crvanj, njegova udaljenost od značajnijih puteva bili su argumentacija opštinskoj administraciji da ih i u vrijeme socijalističkog perioda izostavi iz prioriteta.  Budući da su povratničko mjesto, asfaltiranje puta ni nakon rata nije bilo u operativnim planovima.  

A onda je sve to promijenio Senaid Pajević, danas uspješan poslovan čovjek u Njemačkoj.

Senaida Pajevića je sudbina tokom rata iz Bosne i Hercegovine odvela u Njemačku. Radio je kao građevinski radnik. Nakon pada sa skele, firma u kojoj je radio finansirala mu je fakultetsko obrazovanje. Dokazao se kao pouzdan i vrijedan radnik. Nakon što je situirao svu svoju porodicu u Njemačkoj, odlučio je da energiju i ušteđevinu uloži u svoj rodni kraj, s nadom da će se, kad ostvari uvijete penzije, ponovo vratiti rodnom selu.

Prošle godina sam je finansirao asfaltiranje puta u dužini od 300 metara u mahali u kojoj je rođen, a ove godine ta inicijativa je proširena i bit će asfaltirano svih 1.850 metara do priključenja na asfaltni put Postoljani-Donja Bijenja. U te svrhe donirao je 25.000 eura, dok su mještani Dedovića i Pajevića Mahale prikupili 17.000 KM. Donirani i prikupljeni iznos, međutim, nije dovoljan da pokrije sve troškove.

Kako nam priča Senaidov brat Mujo, ukoliko se ne prikupe preostala sredstva do Nove godine, Senaid će izmiriti sva dugovanja prema izvođaču radova HP Investing iz Mostar, negdje oko 25.000 KM.

- Postoje obećanja od Federalnog ministarstva za izbjegla i raseljena lica da će oni finansirati taj dug. Na prošlom njihovom javnom pozivu zahtjev za finansiranje asfaltnog puta prema Kafadarovoj i Demirovića mahali je zadovoljio sve kriterije i mi se nadamo da će i te dvije mahale dobiti asflat - priča nam Mujo.

On je zajedno sa građevinskim inžinjerom Almirom Dedovićem uradio svu potrebnu dokumentaciju s kojom su se obraćali nadležnim organima Opštine Nevesinje. Finansijsku podršku obećali su im i predstavnici bošnjačkih političkih stranaka iz Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK).  

- I Opština nam je, vrlo korektno, izašla u susret. Mještani su dozvolili da put ide preko njihovih njiva. Svi su se pridružili, koliko je ko mogao, novčanim prilozima i radnim akcijama - nastavlja Mujo. 

Uporedo sa asfaltiranjem, Senaid je pokrenuo i projekat vanjske rasvjete u selu. Kupio je sav potreban materijal, Elektrodistribucija Nevesinje će besplatno izvršiti radove, dok je obavezu plaćanja računa za utrošak električne energije preuzela Opština Nevesinje.

Mještani Gornje Bijenje od prije dvije godine vode inicijative za izgradnju mekteba. Senaid i Mujo su već uvakufili svoju njivu i nadaju se da će radovi početi uskoro.

Mahale u Gornjoj Bijenji posebno su žive u ljetnim danima. Rasljeni mještani koriste svaku priliku da u slobodnim danima dođu i da održavaju svoja imanja.

Veliku podršku u svim ovim aktivnostima pruža im i aktuelni mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović, koji je, također rođen u Gornjoj Bijenji.  

Poboljšanje uslova za život već je urodilo plodom. Od ove godine nekoliko porodica će ovdje boraviti i tokom zime.

Današnji dan, kako nam je rekao glavni nevesinjski imam Mehmed ef. Čopelj je od historijskog značaja za Bošnjake Nevesinja. 

- U našim bošnjačkim sredinama, među povratnicima, malo toga se dešava. Danas smo ponovo vidjeli koliko nam je važan svaki pojedinac i koliko su pojedinci poput Senaida značajni za povratak. Danas smo ponovo posvjedočili od kolike je važnosti dobra ideja, pregalaštvo, naše jedinstvo i sloga - ističe ef. Čopelj.

(Hasan Eminović/Preporod.info)


Islamski centar Mostar

Nekadasnja linija razgranicenja kao linija pomirenja?