Esma i Faruk Ruždić, vakifi novčanih sredstava za izgradnju Vakufskog kompleksa u Podveležju, ovih dana borave u ovom velebnom zdanju, čija je osnovna namjena briga o osobama treće životne dobi, dok je jedna od četiri novoizgrađene zgrade strukturirana kao hotelski smještaj i pogodan je za različite vrste odmora i rekreacije.

Esma i Faruk su, također, uvakufili značajna novčana sredstva i prilikom izgradnje Studentskog hotela u Mostaru 2011. godine.

Danas su ih u hotelu Kalima Resort ugostili predsjednik Medžlisa IZ-e Mostar Džafer Alić, glavni imam Dino-ef. Maksumić i direktor Centra za stare osobe Eldis Balić.

U jednosatnom razgovoru izrazili su im dužno poštovanje i zahvalnost, budući da ranije nisu imali priliku to učiniti, i da zbog pridržavanja zdravstvenih mjera nisu bili u prilici prisustvovati svečanom otvorenju Centra.

- Stekla sam zaista odličan dojam. Centar se nalazi na izuzetno atraktivnom lokalitetu, sa lijepim vidikom na prirodu. Oduševljeni smo i unutrašnjim uređenjem. Radi se o pravom hotelskom smještaju visokog kvaliteta. Vidi se da je sve na svom mjestu i da sve besprijekorno funkcionira - u prvim utiscima naglašava Esma, koja je inače cijeli radni vijek provela kao profesorica na Univerzitetu u Sarajevu.

Sretna je da je imala priliku od svojih sredstava pomoći gradnju novih vakufskih vrijednosti.

- Zna se šta je vakuf u islamu i šta znači davati od svog dobra za druge. Kad je Islamska zajednica odlučila da gradi ovaj dom, a meni je Mostar pri srcu, brat i ja smo odlučili pomoći starima da imaju što lakši život - pojasnila je Esma.

Fascinirana je i pažnjom osoblja prema korisnicima Centra koja je, kako kaže, na izuzetno visokom nivou.

- Vidjela sam koliko osoblje ulaže truda da korisnike učine sretnim i zadovoljnim - ističe Esma. Sretna je da je imala priliku i neposredno se uvjeriti da su uvakufljena sredstva otišla u prave ruke i da imaju direktne efekte na određene kategorije društva.

Esma i Faruk inače potječu iz ulemanskih porodica i sa očeve i sa majčine strane gdje je bilo i po nekoliko istaknutih alima i vakifa.

 

(Hasan Eminović/Preporod.info)


Islamski centar Mostar