MUFTIJSTVO MOSTARSKO

A+ A A-

Osam mladića osuđeno zbog napada na džamiju u Omerovićima

Rate this item
(0 votes)

Optužnica je mladiće teretila za krivično djelo “Izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti”.

Tomislav Pavković (1987), Ante Tokić (1989), Ivan Petrović (1987), Jako Jakovljević (1988), Marko Gavran (1992), Mario Zlomislić (1991), Slavko Ivanković (1990) i Josip Pavković (1990), osuđeni su uslovno na po godinu dana zatvora s rokom provjere od dvije godine, piše Dnevni list. Kazna se, dakle, neće izvršiti ako spomenuti u naredne dvije godine ne počine neko novo krivično djelo. Presuda im je izrečena u Općinskom sudu u Livnu. Prema presudi, stranke imaju pravo na žalbu.

Optužnica je navedene teretila za krivično djelo “Izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti”. Prema navodima iz optužnice, ova grupa mladića je u noći 14./15. avgusta 2015. godine konzumirala alkohol u većem broju ugostiteljskih objekata na području Posušja, a potom su se dogovorili da odu u selo Omerovići kod Tomislavgrada kako bi ‘dignuli džamiju u zrak’ i prestrašili tamošnje stanovnike.

Kupili su bocu plina koja se koristi u domaćinstvima i potom su se s dva vozila uputili ka Omerovićima. Zaustavili su se ispred džamije, te su ispred ulaznih vrata dvorišta džamije ostavili plinsku bocu iz koje su povremeno ispuštali plin.

U međuvremenu su staklenom bocom razbili zadnje vjetrobransko staklo na vozilu Passat u vlasništvu Seme Nuhić, a nakon toga su se vozilima odvezli ispred kuće Zajima Đulića. Uz galamu, mještanima su psovali “balijsku majku” te im upućivali prijetnje govoreći “gotovi ste”. Napali su Zajima i Zijada Đulića te razbili vjetrobransko staklo na vozilu Mercedes vlasništvo Zajima Đulića. Dalje su u svom pohodu razbili prozor na kući Alije Rahmanovića.

 

Posjeti web

Hadis Dana

"Ebu Hurejre, potrudi se da imaš lijep ahlak." Ebu Hurejre upita: "A šta je to Allahov Poslaniče?" on reče: "Da održavaš vezu s onim ko je prekinuo s tobom, oprostiš onom ko ti je nepravdu nanio i daš onome ko tebi uskraćuje." Bejheki

| MUFTIJSTVO MOSTARSKO | Adresa: Trg Musala br. 1, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina, ID broj: 4227550990007, Transakcijski račun: 1604605500006981; tel/fax: 036 551 089; Web site: www.muftijstvo-mostarsko.ba; E-mail: muftijstvo.mo@bih.net.ba | ALL RIGHST RESERVED

Prijava ili Registruj

Prijava na portal

Registruj

Registracija
ili Odustani