MUFTIJSTVO MOSTARSKO

A+ A A-

Saopćenje povodom razbojničkog upada u džemat Omerovići

Rate this item
(0 votes)

Muftijstvo mostarsko najoštrije osuđuje kukavički razbojnički upad u džemat Omerovići kod Tomislavgrada, čija meta su bili Bošnjaci i mjesna džamija.

S obzirom da je ovo, nakon događaja ispisivanja uvredljivih grafita u selu Mokronoge, novi krupni incident u kratkom vremenskom razdoblju, izražavamo ozbiljnu zabrinutost za sigurnost Bošnjaka u ovim krajevima.

Zahtjevamo od nadležnih općinskih, kantonalnih i federalnih  organa vlasti da preduzmu sve zakonom propisane mjere kako bi se drski razbojnici što prije priveli licu pravde i adekvatno sankcionisali za učinjena nedjela, te se na taj način suzbilo širenje mržnje i netrepeljivosti prema Bošnjacima i njihovim vjerskim objektima na tom području.

Od svih relevantnih faktora, a posebno od općinskih struktura vlasti i Katoličke crkve očekujemo da javno osude ovaj drski, hajdučki upad u ovo bošnjačko selo gdje u miru žive muslimani njegujući svoju vjeru, kulturu i običaje u toleranciji sa svojim komšijama katolicima već stoljećima.

Posebno nas žalosti što se ovaj brutalni atak desio na dan velike katoličke svetkovine - blagdana Velike gospe.

Muftijstvo mostarsko svojim vjernicima upućuje poruku da hrabro i strpljivo podnesu iskušenje koje ih je zadesilo, predani vjeri u Dragoga Boga, odani svome topraku, razvijajući i dalje kulturu suživota.

Posjeti web

Hadis Dana

"Mu'min je prijatan i o­n pomiruje, a nema dobra u o­nom ko ne miri i zblizuje i u cijem drustvu nije prijatno." Ahmed

| MUFTIJSTVO MOSTARSKO | Adresa: Trg Musala br. 1, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina, ID broj: 4227550990007, Transakcijski račun: 1604605500006981; tel/fax: 036 551 089; Web site: www.muftijstvo-mostarsko.ba; E-mail: muftijstvo.mo@bih.net.ba | ALL RIGHST RESERVED

Prijava ili Registruj

Prijava na portal

Registruj

Registracija
ili Odustani