MUFTIJSTVO MOSTARSKO

A+ A A-

Dan otvorenih vrata u Trebinju

Rate this item
(0 votes)

U srijedu, 27. aprila, je u Trebinju nastavljen niz aktivnosti „Dani otvorenih vrata“ koji se održavaju u okviru projekta PRO-Budućnost. Aktivnosti „Dana otvorenih vrata“ su osmišljene u formi posjeta vjerskim objektima tokom kojih mladi imaju priliku da se upoznaju sa vjerskim službenicima i vjerskim objektima koje su predstavili.

Na događaju je učestvovalo 23 učesnika: članovi Odbora za međureligijsku saradnju iz Trebinja, učenici Gimnazije iz Mostara u pratnji profesora religije, kao i pravoslavna omladina iz Trebinja. Druženju su također prisustvovali i gosti, predstavnici lokalnih vlasti i NVO sektora, kao i predstavnici medija.

U 11 sati učesnici su se okupili ispred Osman-pašine džamije u Trebinju, gdje ih je, pored voditelja programa g. Igora Kožemjakina dočekao i domaćin Ilham ef. Puce, glavni imam trebinjski, te član Odbora za međureligijsku saradnju u Trebinju. Aktivnosti se od početka pridružio i trebinjski paroh i predstavnik SPC Dražen Tupanjanin, kao i član Odbora za međureligijsku saradnju iz Trebinja.

Ef. Puce prisutne je prvo toplo pozdravio, a potom upoznao sa istorijatom Osman-pašine džemije, te predstavio osnove islama. U duhu teme pozvao je „Da se okupimo oko zajedničke riječi“ te je pohvalio mlade za zainteresovanost i preciznost pitanja koja su postavljali, a neka od njih su se odnosila na predstavu raja i pakla, koje je imam pokušao slikovito predstaviti i objasniti, prema tumačenju iz Kurana.

Nakon posjete džamiji, učesnici su se uputili ka Katedrali Male Gospe u Trebinju. Uz dogovor i saglasnost sa kolegom sveštenikom iz katoličke crkve, koji je zbog putovanja bio spriječen da učestvuje u aktivnosti, trebinjski paroh Dražen Tupanjanin je prisutne upoznao sa osnovama hrišćanstva, te govorio o sličnostima katoličanstva i pravoslavlja. Mladi su upoznati i sa istorijatom Katedrale u kojoj su se nalazili.

Obilazak vjerskih objekata završen je u Sabornoj crkvi u Trebinju. Ovdje je paroh Tupanjanin, kao predstavnik Srpske pravoslavne crkve - SPC, mlade upoznao sa osnovama pravoslavlja, te predstavio simboliku i unutrašnjost hrama u kojem su se prisutni nalazili. Nakon uvodnog predavanja mladima je ponovo pružena prilika da postavljaju pitanja, a najveće interesovanje izazvala je priča o simbolici brojeva, te su mladi kroz teološku prizmu i predstavu mogli sagledati i naći primjenu u svakodnevnom životu.

Oba vjerska službenika su prisustvovala cijelom „Danu otvorenih vrata“ i u međusobnoj komunikaciji i dijalogu u sva tri vjerska objekta pokazali svoj primjer zajedništva, razumijevanja i tolerancije. Na najbolji mogući način su mladima pokazali kako se kroz istinsku vjeru prevazilaze sve nesuglasice i da svaka vjera poziva na dobro i ljubav prema drugome. Mladi su imali priliku da vode dijalog sa vjerskim službenicima i da međusobno razmjene utiske. Pored divnih utisaka zaključili su da je potrebno mnogo više sličnih susreta i upoznavanja kako bi se kroz dijalog i upoznavanje drugoga i drugačijeg gradilo bolje društvo i mladi uključivali u građenje bolje i sigurnije budućnosti.

 (www.medzlis-trebinje.ba)

Posjeti web

Hadis Dana

"Mu'min je prijatan i o­n pomiruje, a nema dobra u o­nom ko ne miri i zblizuje i u cijem drustvu nije prijatno." Ahmed

| MUFTIJSTVO MOSTARSKO | Adresa: Trg Musala br. 1, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina, ID broj: 4227550990007, Transakcijski račun: 1604605500006981; tel/fax: 036 551 089; Web site: www.muftijstvo-mostarsko.ba; E-mail: muftijstvo.mo@bih.net.ba | ALL RIGHST RESERVED

Prijava ili Registruj

Prijava na portal

Registruj

Registracija
ili Odustani