MUFTIJSTVO MOSTARSKO

A+ A A-

Položen kamen-temeljac za Centar za stare osobe u Podveležju

Rate this item
(0 votes)
foto: klix.ba foto: klix.ba

Reisu-l-ulema IZ-e u BiH dr. Husein ef. Kavazović danas je sa predsjednikom Medžlisa IZ-e Mostar položio kamen temeljac za gradnju “Doma za stara i iznemogla lica – rehabilitacioni centar” Podveležje.

Prema najstarijim, službenim izvještajima Islamske zajednice džamija u Podveležju je napravljena prije 400 godina, a možda i prije. Prvi službeni sačuvani dokument o njenom postojanju datira iz 1766. godine. Imala je od sultana dekret da se u njoj petkom može klanjati džuma namaz. Bila je jedna od 11 džamija u Hercegovini sa kamenom, četvrtastom munarom.

U prošlom stoljeću dva puta je obnavljana, prvi put nakon zemljotresa 1961. godine. Na svečanost njenog otvorenja, 7. novembra 1965. godine došao je i tadašnji reis ulema Sulejman ef. Kemura. I drugi put, kada joj je četvrtasta munara zamijenjena okruglom 1975. godine.

Budući da je u Podveležju izgrađena nova džamija, Medžlis IZ Mostar je proteklu deceniju razvijao ideju kako sačuvati ovaj lokalitet i kakvu mu funkciju odrediti, da bude kao nekada od općeg značaja, za širu društvenu zajednicu. Na tim osnovama urađen je idejni projekat centra za stare osobe.

„Medžlis IZ-e Mostar je na ovom projektu radio proteklih desetak godina, a intenzivno posljednjih pet godina intenzivno na zatvaranju finansijske konstrukcije. Trebalo je podesiti puno ekonomskih parametara sa Islamskom bankom, i zahvaljujući angažmanu reisu-l-uleme uspjeli smo to uraditi“, kazao je predsjednik Medžlisa IZ-e Mostar Ramiz Jelovac.

On je istakao da se radi o objektima od nekih 2.500 m/2, sa svim modernim instalacijama, grijanjem, klimom i sl. Objekat će biti rađen u kamenoj ploči kako bi bio u potpunosti uklopljen u ambijent i okolinu. Naglasio je kako bi radovi na Centru trebali biti završeni u narednoj godini, istaknuvši kako povrat kreditnih sredstava neće opterećivati normalan rad i funkcionisanje Medžlisa IZ-e Mostar.  

Mostarski muftija Salem ef. Dedović ocijenio je kako će ovaj i slični projekti doprinijeti novom zapošljavanju i biti poticajani za povratničku populaciju u Podveležju te da će s njima oživjeti i ovi prostori.

“Ovaj današnji dan prosto nas poziva i podjeća čovjeka da se valja vraćati sebi, svom iskonu, iskonu svoga bića, a priroda je iskon našeg bića. Ovaj veliki prostor, ljekoviti historijski, naše Hercegovine je dragocjen prostor. Ja se nadam da ovim projektom shvaćamo koliko bogatstvo mi imamo koje nažalost ne promičemo. Ne promičemo pozitivne vijesti, a to je danas toliko važno u ovoj zemlji koja se na jedan vještački način pokušava prikazati neostvarenom, nemogućom zemljom, sa neostvarenim liderima, prvacima… Naprotiv, ova zemlja ima sve pretpostavke, sve prilike da bude jedna prosperitetna, lijepa i kvalitetna zemlja u kojoj ima mjesta za sve njene narode, njene religije i njene građane”, rekao je muftija.

Uz čestitke rukovodstvu Islamske zajednice u Mostaru na inventivnosti reisu-l-ulema Kavazović je kazao kako su razvojne ideje iz Mostara poticajno i inspirativno djelovale i na druge sredine u Bosni i Hercegovini.

"Iz Mostara su ideje uvijek bile poticajne za Islamsku Zajednicu. Ovdje imamo studentski centar, sad ćemo imati i za starije osobe. Mi se iz Mostara inspirišemo, tako su sada nastali neki drugi studentski centri u Sarajevu, Tuzli i tako dalje, ali moram kazati da su odavde dolazile ideje i da smo ih na najbolji mogući način opet činili u Mostaru. Ako je u Mostaru nešto krenulo onda se moglo iz Hercegovine i po Bosni širiti", kazao je reisu-l-ulema.

„Nadam će da će uskoro ovaj Centar koristiti svojoj svrsi i da će biti lijepo i ugodno mjesto boravka starijim osobama. Ovo je za nas vrlo važno jer proširujemo vakufska dobra. Vakuf je uvijek bio socijalna kategorija i vakufska dobra treba da služe svim kategorijama društva kojima je potrebna naša pomoć i Islamska zajednica se i na ovaj način angažira na tom planu“, istakao je reisu-l-ulema Kavazović.

(bir.ba / mostarski.ba)

Hadis Dana

Ebu-Hurejre, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: "Požurite sa dobrim djelima, jer će se pojavljivati smutnje koje će nastupati kao dijelovi mrkle noći; čovjek će osvanuti kao vjernik, a omrknuti kao nevjernik, ili će omrknuti kao vjernik, a osvanuti kao nevjernik - prodavat će svoju vjeru za dunjalučke stvari." Muslim

Ko je na portalu: 127 gostiju i nema prijavljenih članova

| MUFTIJSTVO MOSTARSKO | Adresa: Trg Musala br. 1, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina, ID broj: 4227550990007, Transakcijski račun: 1604605500006981; tel/fax: 036 551 089; Web site: www.muftijstvo-mostarsko.ba; E-mail: muftijstvo.mo@bih.net.ba | ALL RIGHST RESERVED

Prijava ili Registruj

Prijava na portal

Registruj

Registracija
ili Odustani