MUFTIJSTVO MOSTARSKO

A+ A A-

BH Pošta posvetila markicu Karađoz-begovoj medresi

Rate this item
(0 votes)

U povodu ispraćaja 20 generacije maturanata nakon reaktiviranja rada i 460-te godišnjice od osnivanja Karađoz-begovoj medresi u Mostaru BH Pošta, zbog historijskog i obrazovnog značaja, uspješnih rezultata koje postiže posljednjeg desetljeća posvetila je jednu od svojih markica. Markicu sa motivima Karađoz-begove medrese i džamije je dizajnirao Abdulah Branković a štampana je u 100.000 primjeraka nominalne vrijednosti 2 marke i 70 feninga. Službeno je puštena u promet 4. maja na svečanosti kojoj su pred profesora i učenika medrese prisustvovali muftija mostarski Salem ef. Dedović, predsjedavajući Skupštine HN kantona Šerif Špago, kantonalni ministar Rašid Hadžović.   

Uz podsjećanje na raskošnu intelektualnu prošlost Medrese, njenih učenika i profesora, generalni direktor BH Pošte, Mirsad Mujić kazao je kako je Medresa baštinik univerzalnih humanističkih i znanstvenih vrijednosti koje iznova i svaku generaciju podsjećaju da Mostar ima više od dvije strane i da se ovaj grad ne da opisati u dvije riječi. „Ko se miri s tom logikom on je građanin Mostara i građanin Svijeta. Jer vidik je na kraju puni krug. Ko se ne okrene oko sebe vidi samo pola slike“, uz iskrene čestitke na uspjehu rekao je Mujić.

Mujić je prve tabake markice na svečanosti uručio direktoru medrese Aidu Tuleku i muftiji mostarskom Salemu ef. Dedoviću. Govoreći o tradiciji Medrese s kakvom se mogu podičiti veliki narodi i velike kulture muftija je istako doprinos generacija koje su utemeljile i čuvale ovu obrazovnu ustanovu. „Karađoz-begova medresa u Mostaru je jedina koja je sačuvala orignalan izgled do današnjih dana. Veliko je postignuće što ona i danas takva postoji. Ona u svom orginalnom obliku i dalje predstavlja naš centar i naše ishodište, jer je ona i dalje simbol naše vjere i naše kulture, a vjera je pozitivni motivator naše kulture u svakom vremenu “, naglasio je muftija poručivši učenicima da budu dosljedni nasljednici velikih i umnih prethodnika kako bi mogli odgovoriti na izazove vremena koje je došlo.  

Direktor Medrese hafiz Aid ef. Tulek je zahvalio BH pošti što su im na ovaj način ukazali čast i odali priznanje.

 

 

 

Hadis Dana

Prenosi se da je Poslanik, sallallahu 'alejhi we sellem, molio Allaha, dž.š., sljedećim riječima: „Molim te za bogobojaznost i strah od Tebe i javno i tajno“. Bejheki

Ko je na portalu: 124 gostiju i nema prijavljenih članova

| MUFTIJSTVO MOSTARSKO | Adresa: Trg Musala br. 1, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina, ID broj: 4227550990007, Transakcijski račun: 1604605500006981; tel/fax: 036 551 089; Web site: www.muftijstvo-mostarsko.ba; E-mail: muftijstvo.mo@bih.net.ba | ALL RIGHST RESERVED

Prijava ili Registruj

Prijava na portal

Registruj

Registracija
ili Odustani