Dvadeset i šestog dana mubarek mjeseca ramazana muftija mostarski dr. Salem-ef. Dedović boravio je u posjeti nevesinjskom Medžlisu. Muftija je najprije posjetio džamiju Velijjuddina Bakrača (Dugalića) u Pahljevića mahali u Čaršiji gdje su ga dočekali predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa Šerif Kujan i glavni imam hadži Mehmed-ef. Čopelj.

Džamija Velijjuddina Bakrača sagrađena je 1515. godine i poslije Sultan Bajazida II (Careve) druga je po starini nevesinjska džamija, te spada u red najstarijih u Hercegovini. Džamija je nakon Drugog svjetskog rata bila izvan funkcije, izuzeta iz nadležnosti Islamske zajednice. Porušena je kao i sve druge džamije, mesdžidi i vakufski objekti u Nevesinju tokom 1992. godine. Obnova teče predviđenom dinamikom, a finansira je Generalna direkcija vakufa Republike Turkiye posredstvom Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Uz obnovu džamije biće restaurirana i sahat-kula sa pratećim čardakom, a što takođe pripada vakufu ove džamije. Muftija je predvodio džumu-namaz i kazivao hutbu u Carevoj džamiji.

Na džumi su bila i trojica ramazanskih softi koji ovog ramazana obavljaju praksu po rasporedu u svim nevesinjskim selima, Gornjeg i Donjeg polja.

Muftija je u hutbi, između ostalog, govorio o posljednjoj trećini mubarek mjeseca ramazana koja se u našoj tradiciji oslovljava trajnom zaštitom od vatre, posebno se osvrćući na vrijednost mubarek noći Lejletu-l-kadr.

“Noć kadra je noć razdjelnice (furqāna) i očigledna spoznaja vrijednosti Božijeg puta i života u skladu sa smjernicama Njegove Upute. Kur'an je uputa ljudima koja oblikuje naše živote, koriguje naše postupke, narav i karakter. Kur'an nas čovještvu (insanijjetu) usmjerava, traži da se preispitujemo, i da moralne vrijednosti unosimo u sadržaj naših života, da nas one oplemenjuju i tako čine boljim insanima“, istakao je muftija.

Podsjetio je da je jedno od lijepih Allahovih imena kojim je On sebe nazvao Es-Selām, Koji daruje ljude mirom i spasom i Koji poziva ljude u Kuću spasa. „Kuća spasa jeste uspjeh na Ovome i spas na Onome svijetu, a moguće ju je ostvariti samo ispravnim odnosom, u okviru određenja i mogućnosti ljudskog bića, tj. vjernika naspram njegova Stvoritelja, drugih ljudi i svega stvorenog. To je taj put, jednostavan i jasan, bez mistifikacije i pukog teoretiziranja“, naglasio je muftija.

Nakon džume posjetio je porodicu Mušinović, nastanjenu u selu Hrušta, kojoj je u četvrtak, u požaru izgorjela porodična kuća. Tom prilikom porodici su uručena skromna interventna sredstva iskupljena na današnjoj sergiji. Inače porodica Mušinović koju čine Džemal sa suprugom i troje male djece stalni su stanovnici Nevesinja već godinama a bave se stočarstvom, odn. uzgojem muznih krava i proizvodnjom mlijeka.

Muftija je uputio riječi ohrabrenja i izrazio nadu da će se angažmanom šire zajednice u što skorije vrijeme sanirati šteta, koja je ogromna i tako osigurati uvjeti za stanovanje porodice Mušinović.