MUFTIJSTVO MOSTARSKO

A+ A A-

Mostar: Učenici mekteba obilježili Novu hidžretsku godinu

Rate this item
(0 votes)

U nedjelju, 3. novembra 2013. godine, nakon podne - namaza u Karađoz - begovoj džamiji u Mostaru, u prisustvu velikog broja djece i roditelja, učenici gradskih mekteba su obilježili Novu hidžretsku godinu. Na samom početku riječi dobrodošlice prisutnim uputio je Arnel ef. Demirović. Zatim su okupljeni u Karađoz-begovoj džamiji slušajući recitaciju Džane Špago iz mekteba Musalla i sastav Salema Bašića iz mekteba Donja Mahala imali priliku čuti šta polaznici mekteba osjećaju prema hidžri. 

Potom su učenici mekteba Zalik na jedan izuzetno lijep način predstavili hidžretski kalendar i hidžretske mjesece. U toku programa prikazan je i kratki film o hidžri u znak sjećanja na dane velike žrtve, ustrajnosti i hrabrosti prve generacije muslimana.

Na kraju programa svoju poruku učenicima mekteba uputio je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Mostar Salem ef. Dedović obraćajući im se sljedećim riječima:

Dragi učenici naših mekteba, 
jedan je važan i veliki događaj u našem vjerskom kalendaru pred nama. To je hidžra. Hidžra je početak računanja našeg hidžretskog kalendara. Baš zato što ima veliki značaj i što nam prenosi važne poruke. Tih poruka je puno. Želimo samo neke navesti, koje su i svima nama, u ovom vremenu veoma dragocjene. Prva od njih je prijateljstvo, iskren i dobar prijatelj i ugodno društvo. Time se i naš Poslanik rukovodio kada je za svog druga na putu hidžre iz Meke u Medinu za svoga pomagača, prijatelja i vjernog pratioca izabrao Ebu Bekra. Prijatelji su nam važni i dragocjeni. Lijepo i dobro društvo nam treba da jedni druge podržavamo, da se u lijepim stvarima okupljamo, da lijepe stvari planiramo i radimo. Mekteb i džamija su lijepa i ugodna mjesta, pod njihovim lijepim i zaštićenim svodovima nalazimo mir, relaksaciju, znanje, odgoj i potpuni duševni ugođaj. Život ima lijepe i nezaboravne trenutke. Trenutci vašeg djetinjstva i mladosti su najljepši u vašim životima. Ispunite ih lijepim i pozitivnim stvarima. U tom vremenu pored igre i zabave, ima vremena i za učenje i nauku, i za namaz, i za druženje u mektebu. Ta će nam iskustva i druženja kasnije u životu biti dragocjena.Čestitamo vam na tome što idete u mekteb, što širite svoje znanje o vjeri islamu, što ste korisni i vrijedni u svojim školama, porodicama i džematima. Želimo vam svako dobro i puno sreće i uspjeha u školi, mektebu i svim drugim centrima gdje koristite slobodno vrijeme i gdje ste aktivni. Vama i Vašim poštovanim roditeljima, hairli i mubarek Nova 1435. hidžretska godina.

Hadis Dana

"Ebu Hurejre, potrudi se da imaš lijep ahlak." Ebu Hurejre upita: "A šta je to Allahov Poslaniče?" on reče: "Da održavaš vezu s onim ko je prekinuo s tobom, oprostiš onom ko ti je nepravdu nanio i daš onome ko tebi uskraćuje." Bejheki

Ko je na portalu: 56 gostiju i nema prijavljenih članova

| MUFTIJSTVO MOSTARSKO | Adresa: Trg Musala br. 1, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina, ID broj: 4227550990007, Transakcijski račun: 1604605500006981; tel/fax: 036 551 089; Web site: www.muftijstvo-mostarsko.ba; E-mail: muftijstvo.mo@bih.net.ba | ALL RIGHST RESERVED

Prijava ili Registruj

Prijava na portal

Registruj

Registracija
ili Odustani