MUFTIJSTVO MOSTARSKO

A+ A A-

Obilježavanje Dana ašure u Tomislavgradu

Rate this item
(0 votes)

Dana 13.11.2013. Medžlis Islamske zajednice Tomislavgrad  zajedno sa glavnim imamom i imamima iz drugih džemata sa područja ovog Medžlisa  bio  je domaćin obilježavanja 10. muharrema 1435 hidžretske godine ili Jevmu-ašure. Kao domaćin ovog mubarek dana odabrana je gradska džamija u Tomislavgradu gdje je održana centralna svečanost obilježavanja Jevmu-ašure gdje je proučen i upriličen određeni program – mevlud i šerif. Da bi svečanost bila još veća kao gosti Medžlisa Islamske zajednice Tomislavgrad su bili i hor Karađoz-begove medrese iz Mostara kao i profesori iste medrese zajedno sa direktorom  Seid ef. Eminovićem  koji su na jedan izuzetan način svojim nastupom dočarali Jevmu-ašuru što se dalo vidjeti na licima džematlija koji su bili prisutni na svečanosti.

Post na Jevmu-ašuru je obaveza muslimana pa tako nakon klanjanja akšam namaza upriličen je iftar svim učesnicima programa. Nakon čega je obavljena jacija namaz što je bio početak obilježavanja Jevmu-ašure. Nakon obavljene jacije namaza prisutnima se obratio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Edin ef. Kukić sa riječima dobrodošlice i selama ali i najave i zahvale horu Karađoz-begove medrese što su nas počastili i došli da sa nama obilježe ovaj događaj. Edin ef. Kukić je pozvao direktora Karađoz-begove medrese da se obrati prisutnima što je isti i učinio. Seid ef. Eminović se   obratio prisutnima selameći ih i izjavljujući radost što mogu biti ovdje večeras s nama i započeti Novu hidžretsku godinu na jedan duhovan način u cilju postizanja Božije Milosti. Čitav mevludski program je odrađen na jedan vrlo profesionalan način što je našim džematlijama bio jedan veliki doživljaj kao da su baš to čekali. Radost, veselje i ozarenost se dalo vidjeti na njihovim licima. Naravno da je ovaj mevlud bio jedno veliko osvježenje kojeg ćemo se rado sjećati.

Nakon proučenog programa, ašereta i mevludske dove Edina ef. Kukića, prisutnima se obratio Seid ef. Eminović zajedno sa svoja dva profesora koja su iskazala zahvalnost i poslije čega je Seid ef. Eminović pohvalio suradnju Medžlisa Islamske zajednice Tomislavgrad zajedno sa svojim džematlijama na akciji koja je potekla kao inicijativa sa ovog prostora – akcija prikupljanja kurbanskog mesa za Karađoz-begovu medresu – gdje je pohvalio donatore kurbana  i zamolio Gospodara da im budu Kabul njihovi kurbani a kao potvrda zahvale uručene su zahvalnice džematima putem njihovih imama sa čime je i završena čitava svečanost.

Molimo Allaha dž.š. da nagradi direktora Karađoz-begove medrese kao i njihov hor na upriličenom gostovanju i obilježavanju ovog mubarek dana i noći Jevmu-ašure i da im bude na pomoći i dalje u njihovom radu i zalaganju. Amin!

Avdija ef. Ramić

 

Hadis Dana

"Ebu Hurejre, potrudi se da imaš lijep ahlak." Ebu Hurejre upita: "A šta je to Allahov Poslaniče?" on reče: "Da održavaš vezu s onim ko je prekinuo s tobom, oprostiš onom ko ti je nepravdu nanio i daš onome ko tebi uskraćuje." Bejheki

Ko je na portalu: 43 gostiju i nema prijavljenih članova

| MUFTIJSTVO MOSTARSKO | Adresa: Trg Musala br. 1, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina, ID broj: 4227550990007, Transakcijski račun: 1604605500006981; tel/fax: 036 551 089; Web site: www.muftijstvo-mostarsko.ba; E-mail: muftijstvo.mo@bih.net.ba | ALL RIGHST RESERVED

Prijava ili Registruj

Prijava na portal

Registruj

Registracija
ili Odustani