U okviru manifestacije "Dani mevluda i zikra" večeras je u Centru za kulturu Grada Mostara tribinu pod nazivom "Perspektive Bošnjaka u Sandžaku i Republici Srbiji" održao predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija Mevlud-ef. Dudić.

Tribina je organizirana u skladu sa programskim određenjem manifestacije da se njenim sadržajima afirmiraju i jačaju vjerske i nacionalne veze između Bošnjaka iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine i njenog okruženja.

- Cijenili smo da je dobra prilika da ugostimo muftiju Mevlud-ef. Dudića, zbog toga što osjećamo da je jako važno u ovim vremenima da se uspostavljaju što čvršće, intenzivnije i prisnije veze između Bošnjaka na bivšim jugoslovneskim prostorima. Mi smo jedna zajednica, jedan narod i nama je potrebno da nadiđemo sve političke i administrativne okvire - naglasio je mostarski muftija mr. Salem-ef. Dedović.

Podsjetio je da Islamska zajednica, kao zajednica legaliteta, priznaje granice država nastalih raspadom Jugoslavije, te da je Islamska zajednica u Srbiji sa Mešihatom sastavni dio Islamske zajednice u BiH.

Napomenuo je i da je nedavno imao priliku biti gost muftiji Dudiću i muftiji Rešad-ef. Plojeviću u Beogradu što mu je obogatilo radno iskustvo.

- Stvari su drugačije kad se vide iz prve ruke, zato smo htjeli da čujemo muftiju Dudića iz prve ruke - kazao je muftija Dedović.

I prema ocjeni muftija Dudića, međusobna saradnja i razmjena stečenih iskustava između muftijstava jedno je od poslanja kojima se u svom radu trebaju rukovoditi najviši zvaničnici Islamske zajednice kako bi unaprijedili rad svojih organa i iznalazili najbolja rješenja.

- Dobra je prilika posebno za mene, pogotovo u godini u kojoj obilježavamo 30 godina od osnivanja Mešihata IZ-e, da porazgovaramo o projektima koji se realiziraju u našoj zajednici ovdje i u Srbiji i Sandžaku - naveo je muftija Dudić.

Vakufski kompleks u Podveležju u kojem su smješteni Kalima resort i Centar za stare osobe na njega su ostavili poseban dojam.

- Još jednom sam se uvjerio u važnost projekata koji se ovdje realiziraju i mislim da je od izuzetnog značaja da češće budemo jedni sa drugima jer su nam problemi identični. Kod nas  u Snadžaku nikad nije dosadno jer se uvijek nešto dešava, ali je ovo bila dobra prilika i osvježenje, jer sam i ovog puta, kao i svaki prethodni put imao priliku da nešto novo naučim o onome što se ovdje dešava - kazao je Dudić.

Tokom tribine muftija Dudić je govorio o historijatu Islamske zajednice u Srbiji i Sandžaku posljednjih decenija u čijem je fokusu bilo očuvanje institucije, razvoj obrazovnih i naučnih institucija i izgradnja potrebne vjerske infrastrukture.

Ovom prilikom muftija Dudić je u znak zahvalnosti za podršku koju su imali od Mostarskog muftijstva muftiji u penziji Seid-ef. Smajkiću poklonio kapitalno djelo rahmetli muftije Muamer-ef. Zukorlića "Drevna Bosna", dok je muftiji Dedoviću uručio umjetničku sliku sa motivima Altun-alem džamije u ovom Pazaru.

(Hasan Eminović / Preporod.info)

  • IMG_9604
  • IMG_9606
  • IMG_9607
  • IMG_9608
  • IMG_9609
  • IMG_9610
  • IMG_9611