U organizaciji Mostarskog muftijstva, Vakufska direkcija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini danas je u Mostaru održala savjetovanje s predsjednicima, glavnim imamima, pravnicima i sekretarima s područja ovog muftijstva.

Uvodna izlaganja održali su mostarski muftija mr. Salem-ef. Dedović, direktor Vakufske direkcije dr. hafiz Senaid Zaimović i pravnik ove direkcije Huso Salihović, nakon čega su učesnici iznijeli lična iskustva, zapažanja i izazove s kojima se suočavaju u radu i funkcioniranju vakufske imovine na svom području.

Muftija se referirao na aktuelnu problematiku izazvanu političkim pritiscima poput obnove i adaptacije Tucakovića džamije u Rabranima kod Neuma, Lakišića harema u Mostaru, pokušaja atakovanja na legalitet izgrađene džamije u Donjem Selu kod Konjica, administrativno-pravnim naporima za povrat Medrese u Počitelju i pokušajima delegitimiranja legalnih organa Islamske zajednice u Ljubuškom.

- Nismo pristali na ograničavanja naših prava kojim bi nam se ograničavala sloboda na našim višestoljetnim prostorima. Mi s tih prostora se ne namjeravamo micati, već nastaviti našu legitimnu ustrajnost na tom putu - kazao je muftija, dodavši kako je Muftijstvo kao institucija u tim procesima dobilo širu podršku i razumijevanje bosanskohercegovačke javnosti i predstavnika međunarodne zajednice.

O važnosti pravovremene, stručne obrade predmeta iz domena vakufske imovine, kao i preciznosti dosljednog izvještavanja između organa Islamske zajednice govorio je Huso Salihović.

Na konkretnim primjerima ilustrirao je razmjere štete ukoliko neki od tih predmeta nisu tretirani na, normativnim aktima, predviđen način.

- Svjesni smo opterećenosti rada u administracijama medžlisa i nastojimo da im u svakom smislu pomognemo, ali je nužno da na vrijeme i potpuno iskomuniciramo sve pravne radnje i aktivnosti - rekao je Salihović.

Dodao je kako Vakufska direkcija trenutno nema informacija o statusu više od 500 predmeta.

- Ne želimo da dođemo u situaciju da na bilo koji način, primjenjujući državne zakone i akte Islamske zajednice, prouzrokujemo bilo kakvu vrstu štete bilo kojem medžlisu i zato sve procedure moramo poštivati do kraja - poručio je Salihović.

Direktor Vakufske direkcije Senaid Zaimović predstavio je radnu verziju dokumenta Strategije razvija vakufa i vakufske imovine u narednih deset godina, koji će svim medžlisima biti dostavljen na uvid uz mogućnost predlaganja i usaglašavanja planova, kako bi oni bili provedeni i kako bi polučili što bolje rezultate.

- Smatramo da smo do sada u svakom medžlisu uradili nešto vrijedno i isto tako, smatramo da u svakom od njih trebamo definirati i realizirati barem jedan projekat od ekonomskog značaja - naveo je Zaimović.

U više navrata isticao je važnost međusobnog uvažavanja, usaglašavanja i opće posvećenosti ciljevima, jer samo na taj način, primijetio je, moguće je očekivati pozitivne rezultate.

U analizama uspješnog poslovanja i izazova s kojima se suočavaju u svom radu posebno se osvrnuo na važnost dobre koordinacije sa izabranim političarima koji učestvuju u donošenju zakonskih regulativa na kantonalnom, entitetskom i državnom nivou, jer ti zakoni na najdirektniji način se reflektiraju na rad Islamske zajednice.

Istakao je primjer uspješne saradnje sa rahmetli Mujom Hadžiomerovićem dok je bio zastupnik u Skupštini RS.

(Hasan Eminović/Preporod.info)