Mostarski muftija dr. Salem-ef. Dedović danas je u svom uredu primio profesora Mathiasa Rohea renomiranog stručnjaka za pravo i islam u Evropi koji boravi u višednevnoj posjeti našoj zemlji u organizaciji Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Muftija je u razgovoru upoznao profesora Rohea sa organizacionom strukturom, historijatom i poljima djelovanja Islamske zajednice na području Muftiluka mostarskog, te izazovima sa kojima se suočava u svom radu.
Istakao je čvrstu opredjeljenost Bošnjaka kao autohtonog evropskog naroda i Islamske zajednice za poštivanje vjerskih, ljudskih i političkih prava i sloboda svih građana u modernom demokratskom društvu, što će doprinijeti miru, uvažavanju i koegzistenciji.


Sagovornici su izrazili nadu da će politički predstavnici pokazati odgovornost i svojim djelovanjem napraviti pretpostavke za bolju budućnost mladim generacijama i za pristupanje Bosne i Hercegovine u punopravno članstvo u Evropskoj uniji u što skorije vrijeme.