Mostarski muftija mr. Salem-ef. Dedović boravio je sa saradnicima u dvodnevoj posjeti medžlisima Gacko i Bileća, 27. i 28. dana mjeseca ramazana.

U Pridvorici je u subotu, 1. juna, upriličen zajednički iftar kojem je prisustvovao i mjesni paroh Aleksandar Gajić. Iftar je organizovan pred džamijom, a domaćin je bio ugledni privrednik Edhem Okerić. Nakon iftara u obnovljenoj džamiji klanjana je i prva teravija. Muftija se ovom prilikom i obratio prisutnim vjernicima.

U svom obraćanju je, između ostalog, istakao da su završene ovogodišnje ramazanske posjete s Borčem, koji ima historijski značaj za Muftijstvo mostarsko zbog svoje burne historije i nesalomljive želje i volje džematlija da obnove svoju džamiju na izvoru Neretve, u prelijepom ambijentu netaknute prirode.

Druženje je nastavljeno u porodičnoj kući Alije Gadže u Mjedeniku – Gatačkom Borču, gdje je upriličen zajednički sehur i klanjan sabah-namaz.

U nedjelju, 2. juna, muftija je posjetio i porodicu Ćamila Vuka koji živi u selu Lončari. Muftija je podne-namaz obavio u Zvizdića džamiji u Gacku, a zatim je posjetio stradalničko mjesto Bijeljani u Bileći i proučio Fatihu. U Bijeljanima se muftija susreo i sa lokalnim mještanima, koji su izrazili zadovoljstvo njegovom posjetom. Džamija u ovom mjestu je još od Drugog svjetskog rata u ruševnom stanju.


Islamski centar Mostar

Nekadasnja linija razgranicenja kao linija pomirenja?