"Kao glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Mostar, koji nosi emanet i obavezu organizacije vjerskog života u gradu Mostaru i okolnim mjestima u svoja 23 džemata i sa skoro 20 hiljada članova, vjernika - džematlija koji aktivno učestvuju u održavanju i unaprijeđenju kako vakufske infrastrukture tako i svakodnevnog vjerskog života, imam obavezu da iznesem određene probleme sa kojima se susrećemo u našem radu i misiji. Naša stalna briga je da vjernicima omogućimo i obezbijedimo obavljanje svih vjerskih obaveza koje su precizirane u osnovnim izvorima, a razrađene u pravnim aktima Islamske zajednice. U tom pravcu već godinama nailazimo na prepreke i probleme radi nepostojanja adekvatnog klanjačkog prostora za naše vjernike", kaže na početku našeg razgovora glavni imam.

Podsjeća kako se bajram namazi, svečani centralni vjerski programi, ramazanske aktivnosti na kojima prisustvuje hiljadu ili više džematlijama, organiziraju u apsolutno neadekvatnim i neprimjerenim prostorijama "kao da smo izbjeglice u svom gradu, migranti na putu ka drugim zemljama.

"To nam predstavlja pritisak, problem, moralnu zapitanost, ali i stid pred vjernicima kojima nismo u stanju obezbijediti adekvatan prostor. Zar kao zajednica sa kontinuitetom institucije poput muftije i Muftijstva mostarskog sa 450 godina trajanja smijemo dozvoliti takvu situaciju. U narednom periodu će se bez odlaganja razmišljati o konkretnim potezima ka rješavanju ovog pitanja koji je izraz naše potrebe. Naša potreba već godinama je da u ugodnom džamijskom ambijentu održavamo vjerske aktivnosti. Znate, kada godinama klanjamo bajram namaze, teravih namaze u ramazanu i priređujemo prigodne programe, a stalno nam je briga oko vremenskih (ne)prilika i tehničkih detalja koje prate sportske terene na kojima se okupljamo, onda se osjećate kao neko kome su uskraćena prava", kaže Maksumić.

Nastavlja kako boli saznanje da odobrenje za izgradnju Islamskog centra na lokalitetu Lakišića harema stoji na mrtvoj tačci bez naznaka da će se išta promijeniti.
 
Prostor Lakišića harema u Mostaru (Foto: R. D./Klix.ba)Prostor Lakišića harema u Mostaru (Foto: R. D./Klix.ba)

"Od tog projekta nećemo odustati, oko njega ostajemo okupljeni, ustrajni ne odustajući od naših zahtjeva, uporni bez umora, s tim što nas šutnja vlasti neće obeshrabriti da na drugom mjestu, paralelno, udovoljimo potrebama vjernika u organizaciji vjerskog života. Također nas boli, ali i jako zabrinjava činjenica da nakon godinu dana gradske vlasti i njezine službe nisu poništile rješenje o obavljanju djelatnosti firme Cezar u uzurpiranom Sultan Selimovom mesdžidu neposredno kod Starog Mosta u kojem se i dalje obavljaju trgovačke djelatnosti", izjavio je.

Dodaje kako su prošle godine kroz medije pozvali gradske organe na djelovanje i dosljedno sprovođenje pravila i zakona ali smo i džematlijama-vjernicima uporedno, kroz zajedničku hutbu, prezentirali informacije o uzurpatorskom djelovanju koji se odvija u navedenom mesdžidu, na čemu nam se mnogobrojni vjernici i dan danas zahvaljuju, jer su neki od njih bili pogrešno i lažno informisani i kako su sami kazali tek nakon hutbe i medijskih izvještaja "progledali" i spoznali pravu istinu oko uzurpacije i ugašenog Islamskog kulturnog centra, njegovog direktora, kojeg je osnovao i postavio Medžlis IZ-e Mostar.

"Mnogi su i ušutili nakon ovih poteza te nakon stručnog rada, objavljenog u Glasniku IZ-e te poslanog na mnoge adrese, koji je slijedeći strogu naučno-istraživačku metodologiju potvrdio negiranu i osporavanu istinu da mesdžid ima legitimitet i kontinuitet vjerskog, sakralnog i vakufskog objekta. Iako su u posjedu ovoga rada i drugih relevantnih dokumenata koji potvrđuju da je mesdžid čisto vlasništvo IZ-e, iako smo s gradonačelnikom i njegovim saradnicima na sastanku prošle godine, kojeg je Vakufska direkciji iz Sarajeva inicirala, dobili obećanje da će se stvari zakonski rješavati, do sada niko nije mrdnuo prstom da se zakon sprovede, naprotiv stali su na stranu uzurpatora", kazao je.

Dino ef. Maksumić ovim putem pozvao je gradske organe na čelu s gradonačelnikom Ljubom Bešlićem "da konačno omogući realizaciju objekta Centra za učenje Kur'ana koji je predviđen između dva objekta Karađoz-begove medrese u Sjevernom Logoru. Također, projekat obnove Derviš-paše Bajezidagića medrese u Podhumu stoji godinama bez pomaka.

"Nama svi nabrojani infrastrukturi objekti jednostavno trebaju radi ostvarivanja naših prava i realizacije vjerskih praksi i programa. Na gradonačelniku Bešliću je da otkloni naše utemeljene sumnje da se ove stvari namjerno ne rješavaju, kompliciraju i prolongiraju do beskraja te da konkretnim potezima pokaže i dokaže da je istinski gradonačelnik svih građana ovog grada, legalista i poštivalac prava", zaključio je na kraju za Klix.ba glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Mostar Dino ef. Maksumić.
 

Islamski centar Mostar

Nekadasnja linija razgranicenja kao linija pomirenja?