Video: Ramazan – putokaz istrajnosti i natjecanja u dobročinstvu

Ramazan – putokaz istrajnosti i natjecanja u dobročinstvu

Hvala Allahu na blagodatima ramazana, mjeseca vrijednog i blagoslovljenog, u kojem se dobra djela višestruko uvećavaju, i u kojem se milost, oprost i spas traže i dostižu. Neka su Allahovi blagoslovi i mir na poslanika Muhammeda, učitelja naše lijepe vjere, najljepšeg primjera u moralu i lijepom vladanju, koji je poslan ljudskom rodu kao milost i onaj koji opominje. Svjedočimo da nema drugoga boga osim Allaha i da je Muhammed Njegov odani rob i poslanik. Molimo Te da nam podariš Svoju milost, oprost i potpuni selamet (spas) u ovome lijepome ramazanu. Amin!

Draga braćo i poštovane sestre,

Druga je hutba mubarek mjeseca ramazana koju s Milošću Božijom kazujemo ovdje u džamiji Osman-paše Resulbegovića u Trebinju. Došli smo da s vama, dragi trebinjski muslimani, podijelimo ove dragocjene ramazanske trenutke, sretni i zahvalni Dragome Bogu što nam je ukazao na puteve koji nas približavaju Njemu, koji nas usmjeravaju na činjenje dobra, i da se okupljamo oko onoga što su vrijednosti.  Zahvalni smo Milostivome Bogu da imamo svoju jedinstvenu Islamsku zajednicu koja okuplja muslimane pod svoj organizacijski okvir pružajući im ono što je potrebno za očuvanje duhovnog i moralnog zdravlja, te podrške i pomoći da očuvaju svoj nacionalni, jezički i kulturni identitet. To posebno dolazi do izražaja u sredinama, poput ove trebinjske, gdje svi zajedno istrajavamo da očuvamo žišku naše lijepe vjere. Zato nam je velika nada i osvježenje, da već drugu godinu zaredom, uz huk Trebišnjice teče i ramazanska mukabela - učenje Kur'ana časnog, koju uči trebinjski hafiz Sadik efendija i njegova vrijedna djeca.

Tako je nastavljena višestoljetna tradicija učenja mukabele u trebinjskim džamijama koju su u ne tako davnim vremenima učili i poznati trebinjski hafizi: Hasan Babović, Mustafa Erkočević, Salih Fetahagić, Zulfikar Sadović, Murat Bešović, Husein Zubčević, Smail Ćatović,  Sulejman Alečković, te ugledne trebinjske muftije i muderrisi iz porodice Cvijetića, hadži Hasan, Sulejman i hadži Abdullah.   

Draga i čestita braćo,

Naša vjera traži od nas istrajnost i posvećenost. Ovdje smo u podneblju gdje dobro znamo vrijednost i blagodat kiše koju Allah spušta na zemlju da njome održi život usjevima i nasadima, posebno kada nam stigne u vakat i to tako da bude sitna ali natapajuća kiša koja traje. Ona je vazda bolja od kratkotrajnog ljetnog pljuska koji naleti i od kojeg nema velike fajde (koristi).

Zato nas Allah, dž.š. usmjerava u pravcu istrajavanja i držanja ispravnog kursa – činjenja dobročinstva i udaljavanja od negativističkih tendencija, bez obzira na okruženje i prilike.

وَلِكُلٍّ وِجْهَةٌ هُوَ مُوَلِّيهَا فَاسْتَبِقُواْ الْخَيْرَاتِ أَيْنَ مَا تَكُونُواْ يَأْتِ بِكُمُ اللَّهُ جَمِيعًا إِنَّ اللَّهَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ

„Svako ima neki pravac kojem se okreće, ali natječite se u dobrim djelima! Ma gdje bili, Bog će vas sve sabrati! Uistinu, Bog sve može.“ [1]

Allahu su, kako to kaže naš dragi Poslanik, a.s.,  najdraža ona dobra i korisna djela u kojima su musliman i muslimanka ustrajni.

- أَحَبُّ الأعمالِ إلى اللهِ أدْومُها و إن قَلَّ

   „Najdraža djela kod Allaha su ona koja se čine u kontinuitetu, pa makar ona bila i malehna.“[2]

Mala i jednostavna djela život čine vrijednim i lijepim. Zato valja cijeniti vrijednost života i prilika koje su nam date na dar da se u njima potvrđujemo kao praktični muslimani, a korisni ljudi.

A insan – čovjek je najveća vrijednost u Božijem stvaranju, uz uvjet da ispunjava dostojno i dosljedno emanet vjere i moralnog poslanja. I upravo nam to najbolje ilustrira sljedeći Poslanikov hadis, koji nam predočava vrijednost i snagu istinskog dobročinstva, a u kojem stoji:

لَمَّا خَلَقَ اللَّهُ الْأَرْضَ جَعَلَتْ تَمِيدُ فَخَلَقَ الْجِبَالَ فَقاَلَ بِهَا عَلَيْهَا فَاسْتَقَرَّتْ فَعَجِبَتْ الْمَلَائِكَةُ مِنْ شِدَّةِ الْجِبَالِ قَالُوا يَا رَبِّ هَلْ مِنْ خَلْقِكَ شَيْءٌ أَشَدُّ مِنْ الْجِبَالِ قَالَ نَعَمْ الْحَدِيدُ قَالُوا يَا رَبِّ فَهَلْ مِنْ خَلْقِكَ شَيْءٌ أَشَدُّ مِنْ الْحَدِيدِ قَالَ نَعَمْ النَّارُ فَقَالُوا يَا رَبِّ فَهَلْ مِنْ خَلْقِكَ شَيْءٌ أَشَدُّ مِنْ النَّارِ قَالَ نَعَمْ الْمَاءُ قَالُوا يَا رَبِّ فَهَلْ مِنْ خَلْقِكَ شَيْءٌ أَشَدُّ مِنْ الْمَاءِ قَالَ نَعَمْ الرِّيحُ قَالُوا يَا رَبِّ فَهَلْ مِنْ خَلْقِكَ شَيْءٌ أَشَدُّ مِنْ الرِّيحِ قَالَ نَعَمْ ابْنُ آدَمَ تَصَدَّقَ بِصَدَقَةٍ بِيَمِينِهِ يُخْفِيهَا مِنْ شِمَالِهِ  

“Nakon što je Allah stvorio zemlju, ona poče da se pokreće, te On stvori brda i reče: Ustabilite je! Meleki se začudiše i zadiviše silini brda, pa rekoše: “Gospodaru, ima li među Tvojim stvorenjima išta silnije i moćnije od brda?” Ima željezo. “Gospodaru, ima li među Tvojim stvorenjima nešto jače i silnije od željeza”' Ima vatra. “Gospodaru, ima li među Tvojim stvorenjima nešto jače i silnije od vatre?” Da, ima voda. “Gospodaru, ima li među Tvojim stvorenjima nešto jače i silnije od vode?” Da, ima vjetar. ”Gospodaru, ima li štogod od Tvojih stvorenja što je jače i silnije od vjetra?” Da, ima čovjek: udijeli svojom desnicom krijući od ljevice.” [3]

Draga braćo muslimani,

Više od godinu dana, kao i ostatak svijeta, živimo i borimo se s jednim opakim zaraznim virusom (koronom) koji je odnio dosta ljudskih života i odrazio se na sve tokove zemaljske čovjekove egzistencije. Taj sićušni virus je za kratko vrijeme paralizirao svijet, dostignuti nivo njegove organizacije, ekonomije i moći koja se činila nedodirljivom. Međutim, u trenutku smo vidjeli kako je to sve krhko i nemoćno. Unijelo je to dosta neizvjesnosti, straha i nemira među sve ljude. Utjehu i nadu pronalazimo u našoj vjeri koja nas uči da je Allah Svemoćni Milostivi Gospodar Sveznajući Koji zna ono što mi ne znamo, Koji daje život i zdravlje, Koji otklanja tugu i bolest, Koji je lijek svemu, pa zato se Njemu utječimo da nas sačuva ove kušnje i nevolje i podari nam razgalu i olakšanje.  Njegova poruka nas opominje:

قُلْ يَا عِبَادِيَ الَّذِينَ أَسْرَفُوا عَلَى أَنفُسِهِمْ لا تَقْنَطُوا مِن رَّحْمَةِ اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ يَغْفِرُ الذُّنُوبَ جَمِيعًا إِنَّهُ هُوَ الْغَفُورُ الرَّحِيمُ

„Nemojte nadu u Božiju milost gubiti! Doista, Bog prašta grijehe u cijelosti. On je, uistinu, Onaj Koji mnogo prašta i Koji je jako milostiv.“ [4]

Na nama je, da činimo sve što je u našoj mogućnosti i znanju kako bi se sačuvali od zarazne infekcije. Treba da slijedimo upute zdravstvene struke i pristupimo vakcinaciji, jer je to način kojim će se dugoročno postići kolektivni imunitet i sigurnost. U toj stvari ne treba da imamo bilo kakvih dilema, već pokažimo odgovornost i pomozimo da se naši sugrađani, pogotovo ovi nemoćniji odazovu na poziv i vakcinišu.  

U ovom vremenu treba da budemo solidarni i suosjećajni, iskazujući podršku i ohrabrenje jedni drugima, i to je istrajavanje, a to je sada najpotrebnije.

Draga braćo,

U mubarek Ramazanu treba da ustrajemo u svim našim ibadetima. Ibadeti čije izvršavanje je vezano za ovaj mjesec jesu sadekatu-l-fitr i zekat, kojima se čisti naš post i naš imetak. To je obaveza koju ustrajno treba da izvršavamo u korist jedinstvenog fonda-Bejtu-l-māla Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. To je šerijatski utemeljena praksa nas bosansko-hercegovačkih muslimana, koja nam je bila važna kako u prošlosti tako i danas, jer zahvaljujući tome Zajednica je u stanju da servisira brojne potrebe naših muslimana; održavanja vjerskog života u povratničkim džematima, rada naših fakultetā, medresā, mektebā i obdaništā, pomoći socijalnim i ranjivim kategorijama stanovništva, stipendiranja učenikā i studenatā, širenja islamske poruke putem štampe i novih savremenih medija, itd…

Trebinjski muslimani, kako oni u domovini tako i oni u dijaspori proteklih godina vjerni su bili u izvršavanju ovih ibadetā na ovakav način, doprinoseći tako Zajednici i čineći višestruko korisā djela. Molim Allaha da vas nadahne i pomogne da ustrajete u tome i nastavite činiti onako kako je najispravnije.

 Molimo Dragoga Allaha da nam bude na pomoći, da nam bude trajni Pomagač i Zaštitnik, da nam podari Svoju Milost, Svoj Oprost i svekoliki Selamet. Amin!

Mostarski muftija mr. Salem-ef. Dedović,

Osman-paše Resulbegovića džamija u Trebinju, 11. ramazan 1442. / 23.april 2021.

 

[1] Kur'an, El-Bekare, 148.

[2] Buhari (El-) Muhammed ibn Ismail, Buharijeva zbirka hadisa, grupa prevodilaca, Visoki saudijski komitet za pomoć BiH, Sarajevo, 2009, IV, 604.

[3] Tirmizi (Et-) Ebu Isa Muhammad, Tirmizijina zbirka hadisa, prijevod i komentar Mahmut Karalić, Elči Ibrahim-pašina medresa, Travnik, 2007, VII, 176.

[4] Kur'an, Ez-Zumer, 53.

Video: Ramazan – putokaz istrajnosti i natjecanja u dobročinstvu

Video: Ramazan – putokaz istrajnosti i natjecanja u dobročinstvu

Ramazan – putokaz istrajnosti i natjecanja u dobročinstvu

Hvala Allahu na blagodatima ramazana, mjeseca vrijednog i blagoslovljenog, u kojem se dobra djela višestruko uvećavaju, i u kojem se milost, oprost i spas traže i dostižu. Neka su Allahovi blagoslovi i mir na poslanika Muhammeda, učitelja naše lijepe vjere, najljepšeg primjera u moralu i lijepom vladanju, koji je poslan ljudskom rodu kao milost i onaj koji opominje. Svjedočimo da nema drugoga boga osim Allaha i da je Muhammed Njegov odani rob i poslanik. Molimo Te da nam podariš Svoju milost, oprost i potpuni selamet (spas) u ovome lijepome ramazanu. Amin!

Draga braćo i poštovane sestre,

Druga je hutba mubarek mjeseca ramazana koju s Milošću Božijom kazujemo ovdje u džamiji Osman-paše Resulbegovića u Trebinju. Došli smo da s vama, dragi trebinjski muslimani, podijelimo ove dragocjene ramazanske trenutke, sretni i zahvalni Dragome Bogu što nam je ukazao na puteve koji nas približavaju Njemu, koji nas usmjeravaju na činjenje dobra, i da se okupljamo oko onoga što su vrijednosti.  Zahvalni smo Milostivome Bogu da imamo svoju jedinstvenu Islamsku zajednicu koja okuplja muslimane pod svoj organizacijski okvir pružajući im ono što je potrebno za očuvanje duhovnog i moralnog zdravlja, te podrške i pomoći da očuvaju svoj nacionalni, jezički i kulturni identitet. To posebno dolazi do izražaja u sredinama, poput ove trebinjske, gdje svi zajedno istrajavamo da očuvamo žišku naše lijepe vjere. Zato nam je velika nada i osvježenje, da već drugu godinu zaredom, uz huk Trebišnjice teče i ramazanska mukabela - učenje Kur'ana časnog, koju uči trebinjski hafiz Sadik efendija i njegova vrijedna djeca.

Tako je nastavljena višestoljetna tradicija učenja mukabele u trebinjskim džamijama koju su u ne tako davnim vremenima učili i poznati trebinjski hafizi: Hasan Babović, Mustafa Erkočević, Salih Fetahagić, Zulfikar Sadović, Murat Bešović, Husein Zubčević, Smail Ćatović,  Sulejman Alečković, te ugledne trebinjske muftije i muderrisi iz porodice Cvijetića, hadži Hasan, Sulejman i hadži Abdullah.   

Draga i čestita braćo,

Naša vjera traži od nas istrajnost i posvećenost. Ovdje smo u podneblju gdje dobro znamo vrijednost i blagodat kiše koju Allah spušta na zemlju da njome održi život usjevima i nasadima, posebno kada nam stigne u vakat i to tako da bude sitna ali natapajuća kiša koja traje. Ona je vazda bolja od kratkotrajnog ljetnog pljuska koji naleti i od kojeg nema velike fajde (koristi).

Zato nas Allah, dž.š. usmjerava u pravcu istrajavanja i držanja ispravnog kursa – činjenja dobročinstva i udaljavanja od negativističkih tendencija, bez obzira na okruženje i prilike.

وَلِكُلٍّ وِجْهَةٌ هُوَ مُوَلِّيهَا فَاسْتَبِقُواْ الْخَيْرَاتِ أَيْنَ مَا تَكُونُواْ يَأْتِ بِكُمُ اللَّهُ جَمِيعًا إِنَّ اللَّهَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ

„Svako ima neki pravac kojem se okreće, ali natječite se u dobrim djelima! Ma gdje bili, Bog će vas sve sabrati! Uistinu, Bog sve može.“ [1]

Allahu su, kako to kaže naš dragi Poslanik, a.s.,  najdraža ona dobra i korisna djela u kojima su musliman i muslimanka ustrajni.

- أَحَبُّ الأعمالِ إلى اللهِ أدْومُها و إن قَلَّ

   „Najdraža djela kod Allaha su ona koja se čine u kontinuitetu, pa makar ona bila i malehna.“[2]

Mala i jednostavna djela život čine vrijednim i lijepim. Zato valja cijeniti vrijednost života i prilika koje su nam date na dar da se u njima potvrđujemo kao praktični muslimani, a korisni ljudi.

A insan – čovjek je najveća vrijednost u Božijem stvaranju, uz uvjet da ispunjava dostojno i dosljedno emanet vjere i moralnog poslanja. I upravo nam to najbolje ilustrira sljedeći Poslanikov hadis, koji nam predočava vrijednost i snagu istinskog dobročinstva, a u kojem stoji:

لَمَّا خَلَقَ اللَّهُ الْأَرْضَ جَعَلَتْ تَمِيدُ فَخَلَقَ الْجِبَالَ فَقاَلَ بِهَا عَلَيْهَا فَاسْتَقَرَّتْ فَعَجِبَتْ الْمَلَائِكَةُ مِنْ شِدَّةِ الْجِبَالِ قَالُوا يَا رَبِّ هَلْ مِنْ خَلْقِكَ شَيْءٌ أَشَدُّ مِنْ الْجِبَالِ قَالَ نَعَمْ الْحَدِيدُ قَالُوا يَا رَبِّ فَهَلْ مِنْ خَلْقِكَ شَيْءٌ أَشَدُّ مِنْ الْحَدِيدِ قَالَ نَعَمْ النَّارُ فَقَالُوا يَا رَبِّ فَهَلْ مِنْ خَلْقِكَ شَيْءٌ أَشَدُّ مِنْ النَّارِ قَالَ نَعَمْ الْمَاءُ قَالُوا يَا رَبِّ فَهَلْ مِنْ خَلْقِكَ شَيْءٌ أَشَدُّ مِنْ الْمَاءِ قَالَ نَعَمْ الرِّيحُ قَالُوا يَا رَبِّ فَهَلْ مِنْ خَلْقِكَ شَيْءٌ أَشَدُّ مِنْ الرِّيحِ قَالَ نَعَمْ ابْنُ آدَمَ تَصَدَّقَ بِصَدَقَةٍ بِيَمِينِهِ يُخْفِيهَا مِنْ شِمَالِهِ  

“Nakon što je Allah stvorio zemlju, ona poče da se pokreće, te On stvori brda i reče: Ustabilite je! Meleki se začudiše i zadiviše silini brda, pa rekoše: “Gospodaru, ima li među Tvojim stvorenjima išta silnije i moćnije od brda?” Ima željezo. “Gospodaru, ima li među Tvojim stvorenjima nešto jače i silnije od željeza”' Ima vatra. “Gospodaru, ima li među Tvojim stvorenjima nešto jače i silnije od vatre?” Da, ima voda. “Gospodaru, ima li među Tvojim stvorenjima nešto jače i silnije od vode?” Da, ima vjetar. ”Gospodaru, ima li štogod od Tvojih stvorenja što je jače i silnije od vjetra?” Da, ima čovjek: udijeli svojom desnicom krijući od ljevice.” [3]

Draga braćo muslimani,

Više od godinu dana, kao i ostatak svijeta, živimo i borimo se s jednim opakim zaraznim virusom (koronom) koji je odnio dosta ljudskih života i odrazio se na sve tokove zemaljske čovjekove egzistencije. Taj sićušni virus je za kratko vrijeme paralizirao svijet, dostignuti nivo njegove organizacije, ekonomije i moći koja se činila nedodirljivom. Međutim, u trenutku smo vidjeli kako je to sve krhko i nemoćno. Unijelo je to dosta neizvjesnosti, straha i nemira među sve ljude. Utjehu i nadu pronalazimo u našoj vjeri koja nas uči da je Allah Svemoćni Milostivi Gospodar Sveznajući Koji zna ono što mi ne znamo, Koji daje život i zdravlje, Koji otklanja tugu i bolest, Koji je lijek svemu, pa zato se Njemu utječimo da nas sačuva ove kušnje i nevolje i podari nam razgalu i olakšanje.  Njegova poruka nas opominje:

قُلْ يَا عِبَادِيَ الَّذِينَ أَسْرَفُوا عَلَى أَنفُسِهِمْ لا تَقْنَطُوا مِن رَّحْمَةِ اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ يَغْفِرُ الذُّنُوبَ جَمِيعًا إِنَّهُ هُوَ الْغَفُورُ الرَّحِيمُ

„Nemojte nadu u Božiju milost gubiti! Doista, Bog prašta grijehe u cijelosti. On je, uistinu, Onaj Koji mnogo prašta i Koji je jako milostiv.“ [4]

Na nama je, da činimo sve što je u našoj mogućnosti i znanju kako bi se sačuvali od zarazne infekcije. Treba da slijedimo upute zdravstvene struke i pristupimo vakcinaciji, jer je to način kojim će se dugoročno postići kolektivni imunitet i sigurnost. U toj stvari ne treba da imamo bilo kakvih dilema, već pokažimo odgovornost i pomozimo da se naši sugrađani, pogotovo ovi nemoćniji odazovu na poziv i vakcinišu.  

U ovom vremenu treba da budemo solidarni i suosjećajni, iskazujući podršku i ohrabrenje jedni drugima, i to je istrajavanje, a to je sada najpotrebnije.

Draga braćo,

U mubarek Ramazanu treba da ustrajemo u svim našim ibadetima. Ibadeti čije izvršavanje je vezano za ovaj mjesec jesu sadekatu-l-fitr i zekat, kojima se čisti naš post i naš imetak. To je obaveza koju ustrajno treba da izvršavamo u korist jedinstvenog fonda-Bejtu-l-māla Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. To je šerijatski utemeljena praksa nas bosansko-hercegovačkih muslimana, koja nam je bila važna kako u prošlosti tako i danas, jer zahvaljujući tome Zajednica je u stanju da servisira brojne potrebe naših muslimana; održavanja vjerskog života u povratničkim džematima, rada naših fakultetā, medresā, mektebā i obdaništā, pomoći socijalnim i ranjivim kategorijama stanovništva, stipendiranja učenikā i studenatā, širenja islamske poruke putem štampe i novih savremenih medija, itd…

Trebinjski muslimani, kako oni u domovini tako i oni u dijaspori proteklih godina vjerni su bili u izvršavanju ovih ibadetā na ovakav način, doprinoseći tako Zajednici i čineći višestruko korisā djela. Molim Allaha da vas nadahne i pomogne da ustrajete u tome i nastavite činiti onako kako je najispravnije.

 Molimo Dragoga Allaha da nam bude na pomoći, da nam bude trajni Pomagač i Zaštitnik, da nam podari Svoju Milost, Svoj Oprost i svekoliki Selamet. Amin!

Mostarski muftija mr. Salem-ef. Dedović,

Osman-paše Resulbegovića džamija u Trebinju, 11. ramazan 1442. / 23.april 2021.

 

[1] Kur'an, El-Bekare, 148.

[2] Buhari (El-) Muhammed ibn Ismail, Buharijeva zbirka hadisa, grupa prevodilaca, Visoki saudijski komitet za pomoć BiH, Sarajevo, 2009, IV, 604.

[3] Tirmizi (Et-) Ebu Isa Muhammad, Tirmizijina zbirka hadisa, prijevod i komentar Mahmut Karalić, Elči Ibrahim-pašina medresa, Travnik, 2007, VII, 176.

[4] Kur'an, Ez-Zumer, 53.