Višestoljetna tradicija učenja medžlisi-zikra na Vrelu Bune nije prekinuta ni ove godine, uprkos pandemiji korona virusa.

Prigodan vjerski program i medžlisi-zikr kojeg je predvodio šejh Sirija Hadžimejlić održan je 29. maja navečer ispred Blagajske tekije. Uz šejha Hadžimjelića, halku su predvodili i šejhovi Sead Halilagić i Haris Hadžić.

Iako je tradicionalni mevlud na vrelu Bune, kojem svake godine prisustvuje više od 30.000 vjernika iz svih krajeva Bosne i Hercegovine odgođen, Organizacioni odbor (OO) ove manifestacije, Mostarsko muftijstvo, Tarikatski centar Bosne i Hercegovine, Medžlis Islamske zajednice (IZ) Mostar i Karađoz-begova medresa su na ovaj način, učenjem medžlis-i zikra, očuvali kontinuitet višestoljetne tradicije dovišta u Blagaju.

S obzirom da je program bio zatvoren za javnost, cijeli događaj snimala je BIR TV, tako da će gledaoci ove televizije moći u nedjelju, 7. juna, 2020. godine, u 20.35 sati putem tv ekrana uživati u vjerskom programu u ambijentu Blagajske tekije.

(Hasan Eminović/Preporod.info)


Islamski centar Mostar

Nekadasnja linija razgranicenja kao linija pomirenja?