Bošnjačka zajednica kulture (B.Z.K.) „Preporod“ Gradsko društvo (G.D.) Mostar javnom tribinom 30. oktobra obilježit će osamedestu godišnjicu „Rezolucije muslimana Mostara“.

Na tribini će govoriti prof.dr. Adnan Velagić, profesor na Fakultetu humanističkih nauka Univerziteta „Džemal Bijedić“ i dr. Hikmet Karčić sa Instituta za islamske tradiciju Bošnjaka iz Sarajeva.

Mostarska rezolucija jedan je od krunskih dokumenata u kojem se oslikava antifašistička određenost bošnjačkog narodnog bića. Sa potpisima 17 najuglednijih ličnosti iz javnog života u Mostaru, poput hafiza Omera Džabića, hercegovački muftija u miru, Ibrahima Ribice, Huseina Husage Ćišića, Ibrahim ef. Fejića, hafiza Husein ef. Puzića…, obznanjena je 21. oktobra 1941.godine. Broj potpisnika ove rezolucije bio je znatno veći i prelazio je broj od nekoliko hiljada.

U njenom tekstu mostarski muslimani su javno digli glas protiv ustaških terora, zločina, ubistava, protjerivanja, prevjeravanja nedužnog srpskog i romskog stanovništva, jasno se distancirali od pripadnika bošnjačkog naroda koji su se stavili u službu režima Nezavisne Države Hrvatske (NDH-a). U tekstu Rezolucije osudili su zloupotrebu muslimanske narodne nošnje, posebno fesa, koju su prilikom činjenja zločina koristili pripadnici Pavelićeve vojske.

I Mostarska kao što je to bio slučaja sa Prijedorskom rezolucijom (obnarodovana 23. Septembra), Sarajevskom (18. oktobra), Banjalučkom (12. novembra) Bijeljinskom ( 2. decembra) i Tuzlanskom (11. decembra) upućena je na adresu Vlade NDH-a .

Po riječima akademika Muhameda Filipovića, objavljivanjem ovih rezolucija, Bošnjaci su postali „jedina narodna zajednica u Europi koja je javno i sa potpisima tisuća svojih najuglednijih članova, protestirala protiv progona, paljevina, ubijanja, oduzimanja imovine i deportiranja svih ljudi zbog vjere, rase ili nacije, tražeći da država, ako jeste država i ako počiva na pravu i ljudskim principima, mora garantirati prava svih svojih građana“. Potpisnici rezolucija, prema mišljenju Stephen Schwartz stali su u odbranu „digniteta i imovine bosanskih Srba i Jevreja“. Schwartz smatra da su rezoluciji „od najveće važnosti da se svijetu objasni jedinstveni odnos muslimana i Jevreja na bosanskome tlu“.

Značaj Mostarske rezolucije utoliko je veći, ocjenjuje prof. dr. Velagić, kad se zna da su na području Istočne Hercegovine ustanici srpske nacionalnosti (još nediferencirani na partizane i četnike) samo dva mjeseca ranije počinile stravične zločine, pokolje i ubistva nedužnog muslimanskog stanovništva.

- Poruke Rezolucije trebaju se češće trebaju naći u javnom diskursnu kako bi se naša djeca upoznala sa onim vrijednostima koje je producirao bošnjački narod u najtežem vremenu za čovječanstvo. Bošnjački narod je imao snage da iskorači, da se izdigne iznad toga mraka i da osvijetli pravi put, put slobode, osjećaja za druge, put pravde i pravičnosti - poručio je Velagić.

Tribina pod nazivom „Muslimanske rezolucije u Drugom svjetskom ratu“ će se održati u u subotu 30.10.2021. godine u Centru za kulturu grada Mostara s početkom u 19:00 sati, saopštili su organizatori.

 

(Preporod.info)


Islamski centar Mostar

Nekadasnja linija razgranicenja kao linija pomirenja?