Autor: mostarski muftija mr. Salem-ef. Dedović

U više svojih javnih istupa sam naglašavao da je Mostar paradigma države Bosne i Hercegovine. On je o(p)stao da tu paradigmu čuva i pronosi kao koncept koji nije istrošen i prevaziđen. Ne pripisujem samo sebi ovo promišljanje, jer značajan je broj mislećih ljudi koji stoji na takvom stanovištu i elaborira ga, uprkos svemu onome što je činilac da se ta činjenica obesmisli. Velika je cijena mira i slobode koju je Mostar platio u dvostrukoj agresiji na njega i njegovo raskošno kulturno-historijsko, sakralno i kosmopolitsko nasljeđe koje se ogledalo u otvorenosti grada i vrijednostima zajedničkog života. Mostarci, koji su istinski živjeli te vrijednosti iz generacije u generaciju, bez obzira na njihovu nacionalnu i vjersku pripadnost, čvrsto su opredijeljeni za život u miru, skladu i međusobnom poštovanju svih različitosti koje su stoljećima njegov ukras.

Muftijstvo mostarsko je na sjednici održanoj u petak, 5. novembra 2021. godine, donijelo Zaključak kojim od Gradskog vijeća Grada Čapljine i gradonačelnika Smiljana dr. Vidića još jednom traži da donesu odluku o povratu zgrade Šišman Ibrahim-pašine medrese u Počitelju i njenog pripadajućeg dvorišta u posjed i na upravljanje Islamskoj zajednici do donošenja zakona o restituciji.

Ovom gestom gradska vlast Čapljine uistinu bi učinila značajan korak u pogledu spašavanja nacionalnog spomenika države Bosne i Hercegovine, jer bi se time stekli uvjeti da njegov izvorni titular- Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini, uđe u posjed i sačini plan revitalizacije medrese i njenog stavljanja u kulturno-obrazovnu funkciju, što zasigurno predstavlja opću korist, interes i dobrobit za sve.

Islamski centar Mostar

Nekadasnja linija razgranicenja kao linija pomirenja?