Profesor Mustafa Spahić, sociolog i autor dvadesetak knjiga iz oblasti historije islama, islamske kulture i civilizacije, etike i sociologije koji je u montiranom "Sarajevskom procesu" 1983. godine uhapšen i osuđen u grupi od trinaest bošnjačkih intelektualaca na pet godina zatvora, u intervjuu sedmičniku "Stav" ocijenio je da inicijativa zastupnika Naše stranke u Parlamentu BiH kojom se od općina i gradova traži izmjena nacističkih i fašističkih naziva ulica, škola i drugih javnih ustanova, a u kojoj su se našla i imena Huseina Đoze, Mustafe Busuladžića i hafiza Muhameda Pandže, ima dva cilja.

Piše: Muftija mostarski Salem-ef. Dedović

Ramazan  je mjesec nad mjesecima, vrijeme nad vremenima. Drugu godinu zaredom nam dolazi u vrijeme kušnje s globalnim izazovom – korona virusom, ali to ne mijenja ništa u suštini obilja ramazanskog koje je tu među nama sa intezitetom i snagom da ljudi osjećaju snažnu promjenu u sebi i oko sebe.

Tako već dugo i predugo Mostar je grad koji tapka u mjestu. Kao da hrabri i krupni iskoraci i pomaci na planu njegove poslijeratne obnove, izgradnje mira među narodima i društvenog dogovora nisu bili po volji nekih domaćih i međunarodnih centara, pa su činili sve da Grad Mosta i mostova zadrže u nekoj vrsti vakuuma.

Ako nam glas i nije stigao duboko do neba

Vrisnuli smo bar kako treba

Mak Dizdar

U Sarajevu je 4. marta na inicijativu i poziv reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Husein-ef. Kavazovića, održan sastanak najviših državnih i političkih predstavnika Bošnjaka i rukovodstva Islamske zajednice.

Islamski centar Mostar

Nekadasnja linija razgranicenja kao linija pomirenja?