Politike nema tamo gdje je treba biti. Ona treba biti s narodom i uz narod, a nije.

- Ona je u nekim svojim zatvorenim interesnim sferama, ne vidim da se bavi perspektivama i budućnošću, ne vidim da oslovljava sudbinski važne teme za naš narod u Hercegovini, poručuje u intervjuu za Vijesti.ba Muftija mostarski Salem ef. Dedović.

Piše: Mr. Meho Šljivo

Osman Nuri Hadžić rođen je u Mostaru 1869., a umro u Beogradu 1937. godine. Nakon završetka ruždije i medrese u Mostaru, nastavio je svoje školovanje u Sarajevu na Šerijatskoj sudačkoj školi. Prvi je musliman koji se 1893. godine upisao na Pravni fakultet u Zagrebu na kojem je diplomirao 1896. godine. Objavljivao je priče, pripovijetke, kratke eseje i romane u velikom broju književnih časopisa. Nekoliko godina uređivao je Mearif - narodni kalendar za muslimane.

Piše: Hasan Eminović

U posvemašnjoj političko-medijskoj galami usljed sve izraženijih nasrtaja na ustavno pravni poredak iz manjeg bh. entiteta i zauzimanja startnih pozicija o budućem unutrašnjem uređenju većeg bh. entiteta, u javnom prostoru pojavila se, gotovo, nestvarna vijest kako je gradsko vijeće Čapljine dio Zrinsko Frankopanske ulice, u znak sjećanja na 8.372 ubijenih Srebreničana, preimenovalo u naziv Ulica žrtava srebreničkog genocida. Za ovu odluku glasali su svi gradski vijećnici.

Piše: Hasan Eminović

(A) Kome ne smeta Herceg-Bosna!?

Ovih dana se u hrvatskim medijima, onim u Republici Hrvatskoj i onim u Bosni i Hercegovini, vodi žustra polemika u vezi s "cenzuriranjem" pojma Herceg-Bosna u javnom diskursu.

Islamski centar Mostar