Hutba: Džemat i džamija su duhovni i moralni temelj našeg naroda (Video)

U dvadeset i petom danu smo mubarek mjeseca ramazana. I mubarek petak je, četvrta je i posljednja hutba ramazanska koju s Milošću Božijom kazujem  ovdje u Sultan Bajazidovoj (Carevoj) džamiji u nevesinjskoj čaršiji. Milostivome Gospodaru zahvaljujemo što nam je podario ovaj lijepi ramazan, kao razgalu, utjehu i nadu.

U njegovim danima i noćima pronalazimo okrepu i snagu za nova životna pregnuća, ispunjena vjerom, moralom i dobročinstvom. U ramazanu se oslobađamo negativnih poriva i slabosti, nadjačavamo sami sebe, a kada nadjačamo sami sebe, onda nam se otvaraju putevi slobode i širine u pokornosti i predanosti samo Jednome, Jedinome Gospodaru svjetova.  A to i jeste suština; musliman ne smije dopustiti da njegovo srce, um i misao bude sputana nečim prolaznim, nebitnim i bezvrijednim, već mora stalno biti okrenut trajnim i neprolaznim vrijednostima. To će biti tako kada njegovo srce, um i misao budu skopčani ljubavlju u iskrenoj, predanoj i ustrajnoj  komunikaciji sa Svojim Stvoriteljem. Najčvršći oslonac i pouzdanje čovjek će naći u tome, a ne u nečemu drugome.

Svevišnji Stvoritelj nas savjetuje:

مَن كَانَ يُؤْمِنُ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ الآخِرِ وَمَن يَتَّقِ اللَّهَ يَجْعَل لَّهُ مَخْرَجًا وَيَرْزُقْهُ مِنْ حَيْثُ لا يَحْتَسِبُ وَمَن يَتَوَكَّلْ عَلَى اللَّهِ فَهُوَ حَسْبُهُ إِنَّ اللَّهَ بَالِغُ أَمْرِهِ قَدْ جَعَلَ اللَّهُ لِكُلِّ شَيْءٍ قَدْرًا

„ ...za onoga ko vjeruje u Boga i u onaj svijet, i onome ko se čuva Boga, On će naći izlaz i opskrbit će ga odakle se i ne nada. I ko se na Boga osloni, On mu je dovoljan. Uistinu, Bog će provesti svoju odredbu! Bog je svemu odredio mjeru.“[1]

Draga braćo,

U kalendaru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, sedmi maj je utvrđen kao Dan džamija, kao podsjetnik na taj isti sedmi maj 1993. godine kada je u Banja Luci minirana i srušena čuvena Ferhad-paše Sokolovića džamija (Ferhadija). Ferhadija je jedna u nizu od 614 naših bosansko-hercegovačkih džamija koje su se našle na meti rušitelja i terorista koji su planski zatirali sve tragove muslimanske kulture i historije, slijedeći naum i planove njihovih ranijih sunarodnika iz prethodnih stoljeća. To je bio pakleni plan, utemeljen na mržnji, potiranju, zatiranju i uništavanju jednog naroda, njegovih duhovnih, prosvjetnih i kulturnih  ustanova, a to naše džamije jesu bile u prvom redu, i to je bio pokušaj biološke eliminacije našeg naroda s njegovih višestoljetnih ognjišta i posjedā.

Međutim to im nije pošlo za rukom, jer je to nadvisio Božiji plan, a i volja i srce onih koji su ustrajavali u odbrani svoje vjere, golih životā, dostojanstva, časti, potomstva i vlastite zemlje. Poslušajmo šta nam Kur'an kazuje:

  وَمَكَرُواْ وَمَكَرَ اللَّهُ وَاللَّهُ خَيْرُ الْمَاكِرِينَ

I smišljali su (kovali paklene planove) i lukavstva, ali i Bog Svoje lukavstvo ima, i Bog najbolje doskače lukavima.[2]

I ova nevesinjska centralna Sultan Bajazidova džamija, koja spada u red najstarijih džamija u našoj zemlji, građena kao Carski vakuf, dignuta je s lica zemlje u proljeće 1992. godine, a njeni ostaci izlomljeni i oskrnavljeni kao i od Velijjudina Bakračeve džamije dislocirani su na lokalitet Ždrijela, odakle su vraćani tokom 2008. godine kada su krenule prve aktivnosti na njenoj obnovi.

Podrškom džematlija iz svih dijelova Bosne i Hercegovina i različitih nivoa vlasti naše države, te finalnom podrškom braće iz prijateljskog Kuvajta njena obnova, hvala Bogu, okončana je tokom 2016. godine.   

Dakle, draga braćo, ovim značajnim datumom u klendaru Islamske zajednice mi se prisjećamo bremenitog vremena koje treba da nas stalno opominje i podsjeća u čemu je to naš spas i izlaz. Obnovom do ispod temelja porušenih džamija mi smo obnavljali važne identitetske simbole, čvrsto opredjeljeni da se obnovom i revitalizacijom naše duhovne i kulturne baštine obnavlja dio nas samih, da time upotpunjujemo odlučnije bitisanje i cjelokupno društveno djelovanje u ovoj našoj sredini.

Istinsko sjećanje, i trajno pamćenje ostvaruje se kroz nezamjenjive forme, a to su obredi u vjeri, na što nam pažnju skreće naš Gospodar u sljedećem ajetu:

أَنَا فَاعْبُدْنِي وَأَقِمِ الصَّلاةَ لِذِكْرِي

“...Zato se samo Meni klanjaj i molitvu obavljaj – da bih ti uvijek na umu bio!“ [3]

Dakako, da džamija pored svoje duhovne ibadetske dimenzije, slavljenja i veličanja Uzvišenog Allaha, traženja pomoći i podrške od Njega kroz namaz i dovu, ima za muslimane važnu socijalno-društvenu dimenziju. Ona nas podsjeća da se zajedništvo saffa ( red i poredak)  mora izgrađivati, uređivati i čuvati u svim stvarima od interesa za zajednicu i njena životna pitanja. Džamija senzibilizira muslimane da se kvalitetno i pravovremeno organiziraju, da budu proaktivni sudionici u društvenim procesima, a da ne budu dezorjentisani, neorganizirani i da ih događaji zatiču i pretiču. Sve naše džamije, uključujući i ovu, gradili smo s nijjetom da se s njihovih minareta čuje glas ezana, poziva na na namaz i spas, da se u njima obavljaju ibadeti, bez obzira na brojnost onih koji ih obavljaju.

Da se u njihovom hladu uči Kur'an i ramazanska mukabela, s njihovih minbera i ćurseva tumače propisi islama, a muslimani podstiču da svoj život usklađuju s njegovim vrijednostima, da čuvaju svoju utemeljenu tradiciju tumačenja vjere, njeguju običaje i da istrajavaju u izgradnji svoje domovine, svako na svoj način i na svom polju djelovanja.

Draga i poštovana braćo,

U posljednjoj smo trećini ramazanskoj, u kojoj  je i noć Kadra, u kojoj je otpočelo slanje posljednje Božije Objave ljudima na zemlji, da im ona bude putokaz i svjetlo. Objava je otpočela veličanstvenom porukom Ikre, čitaj, uči, saznaji, otkrivaj i istraživaj. Oplemeni se učenjem, naukom i saznanjem, jer to će ti dati sigurnost i stabilnost, to će te sačuvati od zablude, od toga da budeš neuk, neupućen i izvan civilizacijskih procesa. Ne propuštaj nijednu priliku da se okitiš znanjima i vještinama i okoristiš se s dragocjenim životnim  iskustvom ljudi od kojih se ima šta čuti, naučiti i saznati. Ali uvijek budi svjestan da tvoje znanje treba biti oplemenjeno edebom, ćudoređem i uvjerenjem da ono što znaš je izraz Božije milosti i dobrote prema tebi, i ne dozvoli da te znanje uznese pa da zaboraviš od čega si stvoren, ko je tvoj Gospodar i kome ćeš se na koncu vratiti. Poslušajmo poruku kur'anske sure El-ʽAleq:

اقْرَأْ بِاسْمِ رَبِّكَ الَّذِي خَلَقَ . خَلَقَ الإِنسَانَ مِنْ عَلَقٍ . اقْرَأْ وَرَبُّكَ الأَكْرَمُ . الَّذِي عَلَّمَ بِالْقَلَمِ

عَلَّمَ الإِنسَانَ مَا لَمْ يَعْلَمْ . كَلاَّ إِنَّ الإِنسَانَ لَيَطْغَى . أَن رَّآهُ اسْتَغْنَى . إِنَّ إِلَى رَبِّكَ الرُّجْعَى

Čitaj, u ime Gospodara, koji stvara-

Stvorī čovjeka od nečeg što se ovjesi!

Čitaj, a tvoj Gospodar Plemeniti,

Onaj što poučī da pismo se zna,

podučit će čovjeka onome što ne zna.

Ali, ne, čovjek se, doista, osili

jer misli da o Njemu ne ovisi,

al`Gospodaru tvome valja se vratiti![4]

Draga braćo,

Islamska zajednica je duhovni i moralni oslonac našem narodu, njegov orjentir i putokaz u svim bitnim procesima koji se tiču naše sadašnjosti i budućnosti. Već neko vrijeme na sceni i iza scene djeluju sile koje djeluju protivno interesima naše Zajednice. Oni imaju pred sobom cilj da potkopaju  i destabiliziraju njeno djelovanje, a častan i predan misijski rad njenih autoriteta na čelu sa reis-ul-ulemom da problematiziraju u svakom aspektu djelovanja. U vremenu smo otužnog populizma i populista, koji ne mare ni za čim, gazeći sve vrijednosti vjere, morala, porodičnih vrijednosti i historijskog pamćenja  našeg naroda da bi se domogli nekih jeftinih politikantskih poena i „ugodili zavedenim masama, kojima daju slanu vodu, poslije koje se osjeća još veća žeđ.“[5]

Ataci na tumačenje islama i našu praksu, a u ramazanu na institucionalni oblik prikupljanja zekata i sadekatu-l-fitra ne jenjavaju. Znano nam je da oni nisu od juče, oni su se javili još u vaktu halife Ebu Bekra koji je odlučnom akcijom stvari vratio onako kako je to bilo u praksi Allahova poslanika- dakle Bejtu-l-mal, prikupljanje u zajedničku kasu muslimanske zajednice. Zato nećemo ni mi posustati niti pokleknuti pred raznoraznim populistima, neznalicama  i huškačima, raspoređenim na brojnim medijskim platformama, a koji bi ulemi od moralnog integriteta i znanja o vjeri i kontekstu u kojem se ona ostvaruje, da drže slovo kako bismo trebali tumačiti islam i njegove propise.  

Umjesto populizma Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini iskazuje brigu za čovjeka, za njegove istinske potrebe, za njegov duhovni temelj, koji ga je uvijek i činio čovjekom (istinskim muslimanom). Porodica nam mora biti na prvom mjestu, kao prirodno stanište čovjekovo, a potom zajednica, džemat, u kojem smo uvijek osjećali sigurnost i međusobnu solidarnost.

Moramo se snažnije založiti za akumulaciju znanja na osnovu kojeg bi se moglo graditi zdravo i napredno društvo.[6]

Gospodaru naš, u ovoj zadnjoj trećini mubarek ramazana u kojoj Ti nudiš zaštitu od džehennemske vatre, molimo te, u ovom odabranom danu džume, s ovog časnog Poslanikovog minbera i Tebi najdražeg mjesta – džamije, dovom:

رَبَّنَا آتِنَا فِي الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِي الآخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ

“Gospodaru naš! Daj nam dobro i na ovome i na onome svijetu i sačuvaj nas od vatre!“ [7]

 Mostarski muftija mr. Salem-ef. Dedović,

Sultan Bajazidova (Careva) džamija u Nevesinju, 25. ramazan 1442. / 7. maj 2021.

[1] Kur'an, Et-Talak, 2-3.

[2] Kur'an, Ᾱlu ʽImrān, 54.

[3] Kur’an, Ta-Ha, 14.

[4] Kur'an, El-ʽAleq 1-8.

[5] Iz obraćanja Reis-ul-uleme Husein efendije Kavazovića na predramazanskom savjetovanju za nosioce vjerskog autoriteta u Islamskoj zajednici, održanom u Sarajevu 10.marta 2021.

[6] Isto.

[7] Kur'an, El-Bekare, 201.

Hutba: Džemat i džamija su duhovni i moralni temelj našeg naroda (Video)

Hutba: Džemat i džamija su duhovni i moralni temelj našeg naroda (Video)

U dvadeset i petom danu smo mubarek mjeseca ramazana. I mubarek petak je, četvrta je i posljednja hutba ramazanska koju s Milošću Božijom kazujem  ovdje u Sultan Bajazidovoj (Carevoj) džamiji u nevesinjskoj čaršiji. Milostivome Gospodaru zahvaljujemo što nam je podario ovaj lijepi ramazan, kao razgalu, utjehu i nadu.

U njegovim danima i noćima pronalazimo okrepu i snagu za nova životna pregnuća, ispunjena vjerom, moralom i dobročinstvom. U ramazanu se oslobađamo negativnih poriva i slabosti, nadjačavamo sami sebe, a kada nadjačamo sami sebe, onda nam se otvaraju putevi slobode i širine u pokornosti i predanosti samo Jednome, Jedinome Gospodaru svjetova.  A to i jeste suština; musliman ne smije dopustiti da njegovo srce, um i misao bude sputana nečim prolaznim, nebitnim i bezvrijednim, već mora stalno biti okrenut trajnim i neprolaznim vrijednostima. To će biti tako kada njegovo srce, um i misao budu skopčani ljubavlju u iskrenoj, predanoj i ustrajnoj  komunikaciji sa Svojim Stvoriteljem. Najčvršći oslonac i pouzdanje čovjek će naći u tome, a ne u nečemu drugome.

Svevišnji Stvoritelj nas savjetuje:

مَن كَانَ يُؤْمِنُ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ الآخِرِ وَمَن يَتَّقِ اللَّهَ يَجْعَل لَّهُ مَخْرَجًا وَيَرْزُقْهُ مِنْ حَيْثُ لا يَحْتَسِبُ وَمَن يَتَوَكَّلْ عَلَى اللَّهِ فَهُوَ حَسْبُهُ إِنَّ اللَّهَ بَالِغُ أَمْرِهِ قَدْ جَعَلَ اللَّهُ لِكُلِّ شَيْءٍ قَدْرًا

„ ...za onoga ko vjeruje u Boga i u onaj svijet, i onome ko se čuva Boga, On će naći izlaz i opskrbit će ga odakle se i ne nada. I ko se na Boga osloni, On mu je dovoljan. Uistinu, Bog će provesti svoju odredbu! Bog je svemu odredio mjeru.“[1]

Draga braćo,

U kalendaru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, sedmi maj je utvrđen kao Dan džamija, kao podsjetnik na taj isti sedmi maj 1993. godine kada je u Banja Luci minirana i srušena čuvena Ferhad-paše Sokolovića džamija (Ferhadija). Ferhadija je jedna u nizu od 614 naših bosansko-hercegovačkih džamija koje su se našle na meti rušitelja i terorista koji su planski zatirali sve tragove muslimanske kulture i historije, slijedeći naum i planove njihovih ranijih sunarodnika iz prethodnih stoljeća. To je bio pakleni plan, utemeljen na mržnji, potiranju, zatiranju i uništavanju jednog naroda, njegovih duhovnih, prosvjetnih i kulturnih  ustanova, a to naše džamije jesu bile u prvom redu, i to je bio pokušaj biološke eliminacije našeg naroda s njegovih višestoljetnih ognjišta i posjedā.

Međutim to im nije pošlo za rukom, jer je to nadvisio Božiji plan, a i volja i srce onih koji su ustrajavali u odbrani svoje vjere, golih životā, dostojanstva, časti, potomstva i vlastite zemlje. Poslušajmo šta nam Kur'an kazuje:

  وَمَكَرُواْ وَمَكَرَ اللَّهُ وَاللَّهُ خَيْرُ الْمَاكِرِينَ

I smišljali su (kovali paklene planove) i lukavstva, ali i Bog Svoje lukavstvo ima, i Bog najbolje doskače lukavima.[2]

I ova nevesinjska centralna Sultan Bajazidova džamija, koja spada u red najstarijih džamija u našoj zemlji, građena kao Carski vakuf, dignuta je s lica zemlje u proljeće 1992. godine, a njeni ostaci izlomljeni i oskrnavljeni kao i od Velijjudina Bakračeve džamije dislocirani su na lokalitet Ždrijela, odakle su vraćani tokom 2008. godine kada su krenule prve aktivnosti na njenoj obnovi.

Podrškom džematlija iz svih dijelova Bosne i Hercegovina i različitih nivoa vlasti naše države, te finalnom podrškom braće iz prijateljskog Kuvajta njena obnova, hvala Bogu, okončana je tokom 2016. godine.   

Dakle, draga braćo, ovim značajnim datumom u klendaru Islamske zajednice mi se prisjećamo bremenitog vremena koje treba da nas stalno opominje i podsjeća u čemu je to naš spas i izlaz. Obnovom do ispod temelja porušenih džamija mi smo obnavljali važne identitetske simbole, čvrsto opredjeljeni da se obnovom i revitalizacijom naše duhovne i kulturne baštine obnavlja dio nas samih, da time upotpunjujemo odlučnije bitisanje i cjelokupno društveno djelovanje u ovoj našoj sredini.

Istinsko sjećanje, i trajno pamćenje ostvaruje se kroz nezamjenjive forme, a to su obredi u vjeri, na što nam pažnju skreće naš Gospodar u sljedećem ajetu:

أَنَا فَاعْبُدْنِي وَأَقِمِ الصَّلاةَ لِذِكْرِي

“...Zato se samo Meni klanjaj i molitvu obavljaj – da bih ti uvijek na umu bio!“ [3]

Dakako, da džamija pored svoje duhovne ibadetske dimenzije, slavljenja i veličanja Uzvišenog Allaha, traženja pomoći i podrške od Njega kroz namaz i dovu, ima za muslimane važnu socijalno-društvenu dimenziju. Ona nas podsjeća da se zajedništvo saffa ( red i poredak)  mora izgrađivati, uređivati i čuvati u svim stvarima od interesa za zajednicu i njena životna pitanja. Džamija senzibilizira muslimane da se kvalitetno i pravovremeno organiziraju, da budu proaktivni sudionici u društvenim procesima, a da ne budu dezorjentisani, neorganizirani i da ih događaji zatiču i pretiču. Sve naše džamije, uključujući i ovu, gradili smo s nijjetom da se s njihovih minareta čuje glas ezana, poziva na na namaz i spas, da se u njima obavljaju ibadeti, bez obzira na brojnost onih koji ih obavljaju.

Da se u njihovom hladu uči Kur'an i ramazanska mukabela, s njihovih minbera i ćurseva tumače propisi islama, a muslimani podstiču da svoj život usklađuju s njegovim vrijednostima, da čuvaju svoju utemeljenu tradiciju tumačenja vjere, njeguju običaje i da istrajavaju u izgradnji svoje domovine, svako na svoj način i na svom polju djelovanja.

Draga i poštovana braćo,

U posljednjoj smo trećini ramazanskoj, u kojoj  je i noć Kadra, u kojoj je otpočelo slanje posljednje Božije Objave ljudima na zemlji, da im ona bude putokaz i svjetlo. Objava je otpočela veličanstvenom porukom Ikre, čitaj, uči, saznaji, otkrivaj i istraživaj. Oplemeni se učenjem, naukom i saznanjem, jer to će ti dati sigurnost i stabilnost, to će te sačuvati od zablude, od toga da budeš neuk, neupućen i izvan civilizacijskih procesa. Ne propuštaj nijednu priliku da se okitiš znanjima i vještinama i okoristiš se s dragocjenim životnim  iskustvom ljudi od kojih se ima šta čuti, naučiti i saznati. Ali uvijek budi svjestan da tvoje znanje treba biti oplemenjeno edebom, ćudoređem i uvjerenjem da ono što znaš je izraz Božije milosti i dobrote prema tebi, i ne dozvoli da te znanje uznese pa da zaboraviš od čega si stvoren, ko je tvoj Gospodar i kome ćeš se na koncu vratiti. Poslušajmo poruku kur'anske sure El-ʽAleq:

اقْرَأْ بِاسْمِ رَبِّكَ الَّذِي خَلَقَ . خَلَقَ الإِنسَانَ مِنْ عَلَقٍ . اقْرَأْ وَرَبُّكَ الأَكْرَمُ . الَّذِي عَلَّمَ بِالْقَلَمِ

عَلَّمَ الإِنسَانَ مَا لَمْ يَعْلَمْ . كَلاَّ إِنَّ الإِنسَانَ لَيَطْغَى . أَن رَّآهُ اسْتَغْنَى . إِنَّ إِلَى رَبِّكَ الرُّجْعَى

Čitaj, u ime Gospodara, koji stvara-

Stvorī čovjeka od nečeg što se ovjesi!

Čitaj, a tvoj Gospodar Plemeniti,

Onaj što poučī da pismo se zna,

podučit će čovjeka onome što ne zna.

Ali, ne, čovjek se, doista, osili

jer misli da o Njemu ne ovisi,

al`Gospodaru tvome valja se vratiti![4]

Draga braćo,

Islamska zajednica je duhovni i moralni oslonac našem narodu, njegov orjentir i putokaz u svim bitnim procesima koji se tiču naše sadašnjosti i budućnosti. Već neko vrijeme na sceni i iza scene djeluju sile koje djeluju protivno interesima naše Zajednice. Oni imaju pred sobom cilj da potkopaju  i destabiliziraju njeno djelovanje, a častan i predan misijski rad njenih autoriteta na čelu sa reis-ul-ulemom da problematiziraju u svakom aspektu djelovanja. U vremenu smo otužnog populizma i populista, koji ne mare ni za čim, gazeći sve vrijednosti vjere, morala, porodičnih vrijednosti i historijskog pamćenja  našeg naroda da bi se domogli nekih jeftinih politikantskih poena i „ugodili zavedenim masama, kojima daju slanu vodu, poslije koje se osjeća još veća žeđ.“[5]

Ataci na tumačenje islama i našu praksu, a u ramazanu na institucionalni oblik prikupljanja zekata i sadekatu-l-fitra ne jenjavaju. Znano nam je da oni nisu od juče, oni su se javili još u vaktu halife Ebu Bekra koji je odlučnom akcijom stvari vratio onako kako je to bilo u praksi Allahova poslanika- dakle Bejtu-l-mal, prikupljanje u zajedničku kasu muslimanske zajednice. Zato nećemo ni mi posustati niti pokleknuti pred raznoraznim populistima, neznalicama  i huškačima, raspoređenim na brojnim medijskim platformama, a koji bi ulemi od moralnog integriteta i znanja o vjeri i kontekstu u kojem se ona ostvaruje, da drže slovo kako bismo trebali tumačiti islam i njegove propise.  

Umjesto populizma Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini iskazuje brigu za čovjeka, za njegove istinske potrebe, za njegov duhovni temelj, koji ga je uvijek i činio čovjekom (istinskim muslimanom). Porodica nam mora biti na prvom mjestu, kao prirodno stanište čovjekovo, a potom zajednica, džemat, u kojem smo uvijek osjećali sigurnost i međusobnu solidarnost.

Moramo se snažnije založiti za akumulaciju znanja na osnovu kojeg bi se moglo graditi zdravo i napredno društvo.[6]

Gospodaru naš, u ovoj zadnjoj trećini mubarek ramazana u kojoj Ti nudiš zaštitu od džehennemske vatre, molimo te, u ovom odabranom danu džume, s ovog časnog Poslanikovog minbera i Tebi najdražeg mjesta – džamije, dovom:

رَبَّنَا آتِنَا فِي الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِي الآخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ

“Gospodaru naš! Daj nam dobro i na ovome i na onome svijetu i sačuvaj nas od vatre!“ [7]

 Mostarski muftija mr. Salem-ef. Dedović,

Sultan Bajazidova (Careva) džamija u Nevesinju, 25. ramazan 1442. / 7. maj 2021.

[1] Kur'an, Et-Talak, 2-3.

[2] Kur'an, Ᾱlu ʽImrān, 54.

[3] Kur’an, Ta-Ha, 14.

[4] Kur'an, El-ʽAleq 1-8.

[5] Iz obraćanja Reis-ul-uleme Husein efendije Kavazovića na predramazanskom savjetovanju za nosioce vjerskog autoriteta u Islamskoj zajednici, održanom u Sarajevu 10.marta 2021.

[6] Isto.

[7] Kur'an, El-Bekare, 201.