U kompleksu Kulturno-edukativnog centra Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Čapljina jučer je održan koncert ilahija i kasida. Održani program priređen je u povodu nastupanja Nove 1444. hidžretske godine, a u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Čapljina i Bošnjačke zajednice kulture (BZK) "Preporod" Čapljina.

U ime organizatorā prisutnima se obratio Adem-ef. Šuta, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Čapljina.

Efendija Šuta je istakao zadovoljstvo što se na području Općine Čapljina realizuje jedan ovakav sadržaj i što Bošnjaci ovog kraja mogu, zahvaljujući onima koji se trude prirediti nešto ovakvo, istinski uživati u blagu bošnjačkog naroda - ilahiji i kasidi, ali i živjeti svoju vjeru na prostoru koji je njihov dom, njihov zavičaj već stoljećima.

Upravo su to - živjeti vjeru i voljeti domovinu, bile i poruke izvedenih muzičkih numera od strane interpretatora Mustafe Isakovića i Ibrahima Bilčevića, te njihove pratnje u muzičkom dijelu, a koju su činili: hafiz Omer Zulić, Mirnes Buko, Meho Selimović, Amel Džilović, Halid Hajduković i Zlatan Mušić.

Oni su kroz tekstove i melodije ilahija i kasida, posvećenih Allahu,dž.š., Poslaniku, a.s., domovini Bosni i Hercegovini, uveliko probudili emocije među mnogobrojnim prisutnim Bošnjacima i Bošnjakinjama, te ih osnažili novohidžretskim porukama.

- Prije izvođenja posljednje tačke ovog programa, kaside Devet heroja, molim dragog Boga da nam naši šehidi uvijek osvjetljavaju put, da Uzvišeni milost podari našim vakifima, jer sve ove džamije koje vidimo okolo gradili ste vi, braćo i sestre, gradili su naši vakifi. Potrudimo se uvijek u životu da budemo vakif, pa makar taj naš vakuf bio u našim očima malehan i beznačajan. Možda je to kod Gospodara veliko! Gospodara molim da vama i vašim porodicama podari svako dobro, puno zdravlja, vjere, ljubavi i bereketa u Novoj hidžretskoj godini - rekao je, pri kraju programa, solista Mustafa Isaković.

Nakon izvođenja kaside "Devet heroja", posvećene svim borcima, šehidima i herojima Armije Republike Bosne i Hercegovine, te himne "Jedna si, jedina",  vatrometom priređenim iznad Kulturno-edukativnog centra Medžlisa Islamske zajednice Čapljina završen je program obilježavanja Nove hidžretske godine.

  • 10
  • 5
  • 8
  • DSC_0617
  • DSC_0622

(Meadin Mrndžić, foto Aldin Bajrić/Preporod.info)


Islamski centar Mostar

Nekadasnja linija razgranicenja kao linija pomirenja?