U okviru manifestacije Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Konjic posvećene obilježavanju mjeseca rebiu-l-evvela pod nazivom „Merhaba, ej, naš Resule“ mevlud u džamiji konjičkog džemata Gornje Polje proučili su mostarski, konjički, jablanički i prozorski imami.

Nakon Refik ef. Delića, glavnog imama Medžlisa IZ-e Konjic prigodno predavanje okupljenim vjernicima održao je i glavni mostarski imam mr. Dino ef. Maksumić.

Tumačeći praksu i hadise i Muhameda a.s. citirao izreke o generacijama muslimana koji ga nisu vidjeli a dosljedno će ga slijediti. „U te generacije se ubrajamo i mi ovdje u Konjicu, Mostaru i svim dijelovima svijeta. Mi imamo danas brojene sire iz koji crpimo saznanja i njegujemo svoju ljubav prema njemu“, preporučivši vjernicima da i dalje nastave sa izučavanjem Poslanikova životopisa.

Ef. Maksumić je protumačio i neke od kur’anskih ajeta u kojima se od vjernika izričito zahtjeva da vode računa o svojoj porodici i njihovom moralnom i duhovnom dignitetu, jer će ih na taj način sačuvati od ahiretskih kazni. Isticanjem nekih od aktuelnih devijantnih slučajeva razgradnje porodičnih vrijednosti upozorio je na bitnost upotrebe savremenih komunikacijskih sredstava i educiranja, analiziranja društvenih trendova koji se promoviraju na društvenim mrežama. „Najvažnija je prevencija, da roditelji imaju uvid u ono što djeca rade. Pogotovo će to biti važno u vremenima koje dolaze“, kazao je ef. Maksumić.

Na kraju je još jednom džematlije pozvao da jačaju porodicu, da djecu usmjeravaju pravim putem, da ih šalju u mekteb i da se trude da im džamija bude draga.

(medzlismostar.ba)


Islamski centar Mostar