U džamiji Ahmeda Topalovića u Čapljini u četvrtak, 26. januara 2023. godine, nakon klanjanja Jacije namaza proučen je mevlud povodom mubarek noći Lejletur-Regaib te Ja-sin dova pred duše imama MIZ Čapljina.

Odlomke iz Kur’ana i mevlud proučili su imami MIZ Čapljina: Irfan-ef. Ibrahimović, Ibrica-ef. Kurtović, Nihad-ef. Kavazović, Ibrahim-ef. Hodžić, a dovu je proučio glavni imam Adem-ef. Šuta.

Nakon dove prisutnima se obratio Adem-ef. koji je, ukazujući na važnost mjeseca Redžeba, istakao kako su u ovoj mubarek noći mjeseca Redžeba iz Topalovića džamije upućene dove i želje Allahu, dž.š., da se smiluje svim muslimanima i muslimankama, te dove za imame koji su svoju imamsku misiju obavljali u džematima MIZ Čapljina i svim imamima ummeta.

“Ne smijemo zaboraviti našu braću imame koji su u teškim okolnostima i bremenitim vremenima stajali u ovome mihrabu, gdje smo mi danas i nosili ogromnu odgovornost na svojim plećima, kako u organizaciji vjerskog tako i društvenog života u cjelini na prostoru MIZ Čapljina. I tada kao i sada, trebalo je mnogo sabura, mudrosti i razumijevanja u prenošenju vrijednosti vjere i njenoj praktičnoj primjeni u životima ljudi.

Društveni aktivizam imama, a posebno rahmetli Džemal-ef. Čivića i Safet-ef. Karamana ibret su nama danas, i u najtežim trenutcima ostati dosljedan principima vjere po cijenu života, kakve god su okolnosti i režimi upravljanja na sceni.

Džema-ef. Čivić ubijen je u Čapljini 3. Februara 1945. godine prilikom oslobođenja Čapljine i bačen u masovnu grobnicu kod Franjevačke crkve u Čapljini sa još 176 muslimana i katolika.

Safet-ef. Karamana četnici su 1992. godine odveli iz njegovog stana u Višegradu u nepoznatom pravcu.

Posmrtni ostaci Safet-ef. pronađeni su tokom ekshumacije na lokalitetu jezera Perućac 2010. godine.

Dženaza mu je klanjana 26. maja 2012. godine zajedno sa njegove 64 džematlije, na mezarju Stražište.

Ovom prilikom sjećamo se imama rahmetli: Hasan-ef. Palića nekadašnjeg imama u džematu Čapljina, i glavnog imama hadži Sejfe-ef. Kajmovića koji je agresiju dočekao u džematu Rečice i hadži Avde-ef. Abaze, dugogodišnjeg imama u džematu Bivolje Brdo, koji su 2020. godine preselili na bolji svijet”, kazao je Adem-ef.

Molimo Gospodara da svim imamima koji su preselili na ahiret podari svoju milost i oprost, a onima koji su među živima podari snage da budu ustrajni u imamskoj misiji.

(MIZ Čapljina)