U okviru manifestacije Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Konjic "Dani tradicionalnih mevluda 2023" u subotu, 2. septembra 2023. godine, u dvorištu džamije u Čelebićima održan je mevludski program.

Na početku mevludskog programa dobrodošlicu je zaželio imam džemata Čelebići Salih-ef. Jusufović. On je u svom obraćanju citirao dio šestog ajeta sure Tahrim „O vi koji vjerujete, sebe i porodice svoje čuvajte od vatre čije će gorivo ljudi i kamenje biti…“ i pozvao roditelje da popričaju s djecom prije škole.

- Ruksak bio nov ili stariji iste snove nosi. Cipele mogu biti markirane ili ne, ali je bitnije da su čiste. Važno je da djecu učimo da marka ne određuje vrijednosti čovjeka - kazao je on.

Mevlud su učili imami Medžlisa Konjic i članice Mreže mladih džemata Čelebići, a predavanje je održao glavni imam MIZ Konjic Refik-ef. Delić.

Efendija Delić je u svom predavanju kazao da je naš prvi prioritet naša porodica.

- Mevludi nam donose priliku da se susretnemo, da na njima kažemo gdje smo i kuda nam je ići. Treba nam ovakav živi susret, susret kakav nam ne mogu pružiti društvene mreže koje nude lažne susrete, a u stvari nas otuđuju jedne od drugih. Mi na mevludima učimo salavate. No, nije samo salavat dokaz ljubavi prema Poslaniku. Nije, ako ga nema u djelu, u slijeđenju sunneta. Ljubav trebamo iskazati svojim djelovanjem utemeljenom na sunnetu Poslanika, a s. - kazao je Delić

Kako je septembar vezan za početak školske i mektebske godine, efendija je, ukazujući na značaj i škole i mekteba, kazao da je pitanje znanja i pitanje obrazovanja - pitanje svih pitanja za nas.

- Poslanik je zarobljenike puštao na slobodu kada bi naučili deset muslimana da čitaju. Druga bitna stvar je da se zapitamo je li nama učenje bitno ili diploma. Trudimo li se da naša djeca ponesu znanje u ime Boga, ili samo znanje za diplomu. Nikad više diploma, a nikad više nereda i belaja. Stanje u društvu pokazuje da slabo učimo u ime Boga i to trebamo popravljati. Znanje treba biti na sunnetu Muhammeda, a.s., koji nam je kazao da je znanje izgubljena stvar vjernika, pa gdje god je nađe neka ga uzme. Ali znanje, umjeće, a ne samo diploma. Trebamo mijenjati naš pristup odgoju i obrazovanju. Nekad smo, znamo, učeni da ustajemo starijima u sredstvima prevoza, a sad nije rijekto čuti da majka kaže djetetu: Tebi je majka platila da sjediš i ne ustaj nikom - kazao je on.

Svoje obraćanje završio je podsjećanjem da svi mi imamo zaduženja, obaveze i Bog nas u Kur’anu obavještava da će svako odgovarati za svoj emanet.

(Preporod.info)


Islamski centar Mostar