Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Trebinje i Odjel za brak i porodicu ovog medžlisa u ponedjeljak, 8. jula 2024. godine, organizirao je program u povodu Nove 1446. hidžretske godine.

Program je održan u avliji Medžlisa, a prisustvovao mu je veliki broj Trebinjaca i Trebinjki – onih koji žive u Trebinju, ali i onih koji ovih dana borave u svom Trebinju i tu provode vrijeme tokom godišnjih odmora.

Selame i riječi dobrodošlice prisutnima uputio je hafiz Sadik-ef. Fazlagić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Trebinje.

- Želim vam izraziti dobrodošlicu na ovaj događaj, na program povodom Nove 1446. hidžretske godine, a kojim započinjemo, na određeni način, i ovogodišnju manifestaciju "Dani trebinjskih džamija". Jedan od njenih sadržaja je u mesdžidu na Skočigrmu, gdje će biti izveden mevludski program na našoj najjužnijoj tački u našem Trebinju i cijeloj Bosni i Hercegovini, a nakon toga bit će održan i mevlud u džamiji u Dživaru - jednoj od najljepših i najstarijih džamija u domovini, pa vas pozivam sve da propratite ove sadržaje - rekao je hafiz Fazlagić.

On se tokom svog obraćanja osvrnuo i istakao sami značaj manifestacije "Dani trebinjskih džamija", te najavio neke nove sadržaje u okviru manifestacije.

- Upravo ova manifestacija koja već nekoliko godina unazad okuplja veliki broj posjetilaca, vrlo je važna za nas, za Medžlis, za Islamsku zajednicu, za Trebinje. Kroz ovu manifestaciju imamo priliku obići sve naše džamije, mesdžide, vakufske objekte, te kroz različite sadržaje okupiti naše džematlije. S ponosom mogu reći da ćemo od naredne godine, u programsku shemu ove manifestacije, pored ovih deset, uključili još jednu džamiju, džamiju Muje Kotezlije u mjestu Kotezi - poručio je hafiz Fazlagić.

Odlomke Časnog Kur’ana, mevluda, te ilahije i kaside učili su članovi Hora Medžlisa Islamske zajednice Mostar, dok su određene recitale govorili Naila Fazlagić, polaznica mekteba Medžlisa Islamske zajednice Trebinje i profesor Meadin Mrndžić, koji je bio i moderator programa.

Kao gost-predavač velikom broju prisutnih obratio se Sadet-efendija Bilalić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Gacko i Medžlisa Islamske zajednice Bileća.

- Govoriti o hidžri ovdje u Trebinju znači govoriti o vašoj hidžri koju ste učinili u godinama rata, o hidžri povratka na vaša ognjišta. Vi ste obnovili sve svoje džamije i ostavili svojoj djeci u emanet da i dalje, kao što vidimo, njeguju kulturu vakufa, što potvrđuje i ovaj program. Sve veći broj vakifa je svake godine u Trebinju. Znači, obnavlja se, novo se izgrađuje, čuva se institucija vakufa i to je za svaku pohvalu. Zato, ostanite takvi kakvi jeste, nastavite tim putem i sjećajmo se svih naših vrijednih vakifa koji su preselili na bolji svijet, koji su unosili tu ljubav i taj entuzijazam u ono što se zove rodni kraj, što se zove toprak - istakao je efendija Bilalić.

Znamo i navikli smo da nam od Bošnjaka i Bošnjakinja Trebinja uvijek dolaze slike džematskog zajedništva i hairli projekata. Stoga se i ovog puta, u novohidžretsko putovanje u Trebinju, zakoračilo dodjelom vakufnama čestitim Trebinjcima i Trebinjkama.

Oni su prepoznali značaj vakufa općenito i oni su ti koji su svojim materijalnim sredstvima i u protekloj godini dali podršku projektima Medžlisa Islamske zajednice Trebinje. To su činili oni Trebinjci i Trebinjke koji žive u Trebinju, kao i oni koji su razasuti diljem svijeta, ali su uvijek uz svoje i naše Trebinje.

Vakufname je uručio glavni imam Fazlagić, a dobili su ih: Ćatović Atif i Jasmina sa sinom Tarikom i kćerkom Ajlom, Breko Fatima, Drljević Enes i Lejla, Galijatović Alija, Čustović Halid i Bračković Benjamin.

Nakon programa uslijedilo je zajedničko klanjanje akšam-namaza, te druženje i zakuska u avliji Medžlisa, a koju su pripremile vrijedne ruke Bošnjakinja Trebinja, na čelu sa Sabinom Fazlagić, koordinatoricom Odjela za brak i porodicu Medžlisa Islamske zajednice Trebinje.

  • T-1
  • T-10
  • T-11
  • T-2
  • T-4
  • T-5
  • T-6
  • T-7
  • T-9

(M.M./Preporod.info)