Poklanjanjem hatm dove šehidima i kratkim vjerskim programom večeras je kod spomen obilježja u Podveležju obilježena 29. godišnjica oslobođenja Mostara i podveleškog platoa od srpsko-crnogorskog agresora. Program su izveli članovi hora Medžlisa IZ-e Mostar, a prigodnu poruku uputio je glavni mostarski imam mr. Dino ef. Maksumić.

Govorio je o vjerskim načelima očuvanja moralnih vrijednosti na kojima su odgajane brojen generacije Bošnjaka.
Prokomentirao je značaj zahvalnosti Bogu u svim životnim okolnostima kao jednu od metoda izgradnje međusobnih odnosa i historijskog istrajavanja kroz kušnje i izazove. „Zahvalnost Uzvišenom Allahu od nas traži da budemo zahvalni i ljudima, prije svega da budemo zahvalni našim šehidima, borcima Armije RBiH kojih se večeras sjećamo, jer njihova hrabrost iziskuje da budemo zahvalni, a onaj ko nije zahvalan ljudima nije zahvalan ni Allahu“, kazao je ef. Maksumić.

Akcentirao je i islamsko učenje o strpljenju (saburu) u kriznim situacijama, preporučivši okupljenim da ovu osobinu njeguju kao posebnu moralnu vrijednost, da je prenose na svoje ukućane. „Strpljivi i šehidi su na istoj deredži i zato je ona jedna od najbitnijih odlika vjernika“, podsjetio je.

Kao važnu odliku bošnjačkog, muslimanskog identiteta izdvojio je istinoljubivost i požrtvovanost kao antipode lažima zlonamjernih i agresivnih osoba i grupacija koje su prije i tokom agresije nasrtali na slobodu i dostojanstvo i države Bosne i Hercegovine i njenih građana. „Naši borci nisu išli da napadaju i ruše tuđa područja. Naši borci znaju da su morali da brane istinu i da se bore protiv laži“, prokomentirao je ef. Maksumić.
Pridržavanje principa vjere i čuvanje moralnih normi, kazao je, imat će pozitivne efekte i na sudbinu Bosne i Hercegovine. „Ako se svako od nas u svom angažmanu bude pridržavao ovih principa onda će doći i rezultati. Profitirat će i naša država, profitirat će naša šira društvena zajednica“, poručio je ef. Maksumić.

Učenjem fatihe i polaganjem cvijeća na spoemen obilježju, prije vjerskog programa, brojne delegacije iz javnog i političkog života u gradu Mostaru, predstavnici boračkih, kulturno umjetničkih i omladinskih udruženja odali su počast šehidima i poginulim borcima ARBiH i MUP-a RBiH.
„Mi nemamo pravo da zaboravimo čast i dostojanstvo naših boraca, jer ono što smo mi radili nije bilo samo odbrana svog topraka i svog kućnog praga, već odbrana države Bosne i Hercegovine. Našu borbu kao časnu potvrdio je i Međunarodni sud. Potvrdili su da je agresor bio agresor i da je naša borba bila časna“, u kratkom podsjećanju na sudbonosne bitke za ovaj dio Bosne i Hercegovine istako je jedan od ratnih komandanata Selim Isić Svila.
Na kraju je izrazio nadu da će epidemiološke okolnosti iduće godine dopustiti da manifestacija “Putevima pobjede Armije Republike BiH 2021”, kako je to bilo i uobičajeno, pored vjerskog biti obilježena i nizom drugih sportskih, kulturnih i prigodnih programa.


Islamski centar Mostar

Nekadasnja linija razgranicenja kao linija pomirenja?