Predsjednik i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Mostar Džafer Alić i mr. Dino-ef. Maksumić danas su uručili vrijedne komplete knjiga osnovnim školama u Mostaru koje nastavu izvode po federalnom nastavnom planu i programu. Radi se o 21 naslovu iz oblasti književnosti, historije i kulturne baštine Bošnjaka. U komplete knjiga uvrštena su i neka od izdanja Medžlisa Islamske zajednice Mostar, IC Štamparije i B.Z.K. "Preporod“, G.D. Mostar.

U prijepodnevnim satima komplete knjiga uručili su Osnovnoj školi “Mustafa Ejubović - Šejh Jujo“, IV Osnovnoj školi, O.Š. “Gnojnice“ i O.Š. “Vrapčići“, dok će posjeta preostalim školama biti upriličena naredih dana. “Nakon popunjavanja knjižnog fonda Karađoz-begove biblioteke ukazala nam se potreba da određeni broj naslova poklonimo i osnovnim školama. Svjesni smo činjenice da je u današnje vrijeme vizualizacije i medijskog pritiska na mlade potrebno afirmirati knjigu i klasičan način čitanja jer smatramo da je knjiga temelj svakog društva“, o motivima kaže predsjednik Medžlisa Džafer Alić. Osim osnovnim školama Medžlis Islamske zajednice Mostar ima namjeru ovakvu vrstu donacije uručiti i srednjim školama u Mostaru s ciljem postizanja što većeg nivoa međusobne saradnje. “Na ovaj način nastojimo skrenuti pažnju cijelom društvo na značaj knjige,da trebamo otvoriti oči jedni drugima i pokazati put kojim treba da idemo“, poručio je Alić.

S neskrivenim oduševljenjem direktor O.Š. “Mustafa Ejubović - Šejh Jujo“ Mustafa Džafić zahvalio se čelnim ljudima Medžlisa na vrijednoj donaciji jer su knjige uvijek bile najdraži i najvrijedniji poklon, pogotovo ustanovama i institucijama odgoja i obrazovanja. “Vjerujem da će ove knjige koristiti našim učenicima da obogate i prošire svoje znanje. Za nas je ovo velika gesta, vrijedna svake hvale“, kazao je Džafić. Rad školske biblioteke i povećanje knjižnog fonda, naglasio je, jedan je od prioriteta u njihovom svakodnevnom radu.

Darovane knjige IV Osnovnoj školi pored suštinske funkcije, da će koristiti učenicima, podjednako će koristiti i nastavnom osoblju. “Nama je izuzetno važno da imamo odličnu dugogodišnju saradnju sa Medžlisom Islamske zajednice Mostar i da im se uvijek možemo obratiti, bilo kad i u bilo kom smislu, da zajednički možemo potražiti odgovarajuća rješenja“, istakla je direktorica IV Osnovne škole Seada Kuštrić. Premda IV Osnovna škola ima solidan knjižni fond Kuštrić naglašava kako knjiga u školama nikad ne može biti dosta, te da je svaka donacija dobro došla.

Medžlis Islamske zajednice Mostar ove donacije osnovnim školama upriličio je u povodu obilježavanja mjeseca rebiu-l-evvela, mjeseca rođenja posljednjeg Božijeg poslanika Muhameda, a.s., i u povodu obilježavanja mjeseca oktobra koji je na međunarodnom nivou proglašen kao mjesec knjige.

(medzlismostar.ba)


Islamski centar Mostar

Nekadasnja linija razgranicenja kao linija pomirenja?