Nakon Brčkog i Doboja, program obilježavanja Fetha Meke Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini održan je sinoć u džamiji Osman paše Resulbegovića u Trebinju.

Program prilagođen predloženom konceptu Uprave za vjerske poslove izveli su imami Medžlisa IZ-e Mostar. Univerzalne poruke koje se mogu iščitati iz ovog historijskog događaja s osvrtom na čežnju Bošnjaka Trebinja prema svom rodnom gradu prokomentirao je glavni trebinjski imam hafiz Sadik-ef. Fazlagić, dok je centralnu poruku uputio mostarski muftija Salem-ef. Dedović.

- Večeras se sjećamo i hidžre trebinjskih Bošnjaka koji su morali napustiti svoja ognjišta. I baš kao što su to činili Muhamed a.s. i ashabi prema Meki, i oni su čeznuli i žudili za svojim Trebinjem. Istina da naš povratak nije bio u punom i pravom kapacitetu ali mu iz dana u dan svjedočimo da ljubav prema svom rodnom kraju nikada nije ugašena i nije nikada dovedena u pitanje - kazao je ef. Fazlagić.

Trebinjski Bošnjaci, dodao je, još se svim svojim bićem okreću prema svom rodnom gradu na sličan način kako su to radili i ashabi Božijeg poslanika.

- Za sve naše trebinjske Bošnjake Trebinje predstavlja "njihovu Mekku" kojoj se okreću i u koju gledaju. Sve naše džamije, ali i Islamska zajednica, za njih su pravac prema kojem se okreću, za kojim čeznu i za koju se stalno brinu - prokomentirao je ef. Fazlagić.

U svojoj poruci mostarski muftija Salem-ef. Dedović govorio je o blagodatima mjeseca ramazana u kojima se prožimaju ibadeti i činjenje dobrih djela kao osnova postizanja Božije milosti i čvrstog uvjerenja na putevima postizanja sreće i ukupnog ljudskog zadovoljstva.

- Događaji iz historije islama uvjeravaju nas da je snaga duha zajedništva i džemata bila presudna da se postignu najveće pobjede, da u vjernikovom životu nema vremena za opuštanje, da nema mjesta za nezainteresiranost i ravnodušnosti. Ne smije se čovjek zavarati i opustiti. Svevišnji nam skreće pažnju da stalno budemo sebi posvećeni, jer grijeh kao i svako drugo zemaljsko zlo je klica koja nagriza čovjekovo biće, razvija se i raste. Zato se u korijenu mora sasijecati. Nikada ne budimo sigurni da smo ostvarili potpuni uspjeh. I poslije najvećih poduhvata, nemar i ravnodušnost može sve dovesti u pitanje - upozorio je muftija.

Obilježavanje Fetha Meke u Trebinju, prema njegovom mišljenju, još je jedan od povoda za podsjećanje na bogato kulturno-historijsko nasljeđe koje je u temeljima ovoga Grada i neumoljivo svjedočanstvo o kontinuitetu islama i tvrdom životu Bošnjaka na ovim prostorima, koji su kroz hisotoriju podnosili velike žrtve i iskušenja kroz različite društvene sisteme.

- Hvala Bogu Trebinjce razasute diljem svijeta i u današnjem vremenu okuplja naša Islamska zajednica. Oni podržavaju njen radi i aktivnosti, ne zaboravljaju svoje rodno mjesto i redovno ga posjećuju, čuvajući svoja viševjekovna ognjišta. Ulagali su u obnovu trebinjskih džamija i vakufa. To su stvari koje ulijevaju nadu i optimizam da će se ova zajednica širiti i razvijati, jer imamo ljude koji su spremni nositi se sa svim izazovima života na ovim rubnim područjima. Solidarnost i bratska svijest vjernika, empatija stabilnih džemata prema onim manjim, razuđenim i povratničkim jeste nešto što očekujemo u većoj mjeri, i što nam daje nadu da ćemo, uz Allahovu pomoć, očuvati važne rubne džemate naše domovine i u njima obnovljenu i izgrađenu infrastrukturu - poručio je muftija Dedović.

Održavanje centralnog programa u povodu Fetha Meke na nivou Islamsku zajednice u BiH, baš u Trebinju, kako je to zaključio muftija, samo je potvrda njene opredijeljenosti da osnažuje svoje prisustvo i ulogu na ovom području naše domovina.

  • IMG_5582
  • IMG_5585
  • IMG_5591
  • IMG_5594
  • viber_slika_2022-04-23_21-24-28-571
  • viber_slika_2022-04-23_21-24-28-634
  • viber_slika_2022-04-23_21-24-28-809
  • viber_slika_2022-04-23_21-49-06-812
  • viber_slika_2022-04-24_01-05-47-340

(H.E./Preporod.info)


Islamski centar Mostar

Nekadasnja linija razgranicenja kao linija pomirenja?