U Mostaru je večeras počeo četvrti susret Mreže mladih Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, a domaćini su Muftijstvo mostarsko i Karađoz-begova medresa.

Učesnici su djevojke i mladići iz muftijstava i mešihata Bosne i Hercegovine i dijaspore. Nakon otvaranja susreta program je nastavljen predstavljanjem projekta Rijaseta IZ u BiH „Pod nebom vedre vjere: islam i Evropa u iskustvu Bosne“, kojeg realizira Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta.

Projekat su mladima predstavili prof. dr. Dževad Hodžić, direktor Uprave za obrazovanje i nauku, i Seid Eminović, voditelj Odjela za osnovno i srednjoškolsko obrazovanje u ovoj upravi. 

P1620333.JPG - Četvrti susret Mreže mladih: Mladima predstavljen projekat

Bogatstvo tradicije bosanskog muslimana

Eminović je naglasio naučno-istraživački, edukativni i izložbeni karakter projekta, podsjetio na incijalnu ideju te nosioce projekta. Između ostalog, naglasio je nužnost da se uvidi vrijednost bosanskog muslimana i njegovog doprinosa.

- Projekat treba da ukaže na dio drušveno-političkih, naučnih, obrazovnih i umjetničkih dosega Bosne i Hercegovine - kazao je Eminović.

Također, mlade je podsjetio na raskošna tradiciju koja se se manifestovala u različitim sferama kulture i umjetnosti, a pri tome i jedinstvenog stila života.

- Ova izložba treba da bude dio jedinstvenog predstavljanja svjetova muslimana u Bosni i Hercegovini, regiji i šire - naglasio je Eminović.

U svome izlaganju je potcrtao namjeru da se društveni, duhovni i umjetnički  senzibilitet predstavi u online formatu. S obzirom na to da projekat utire put muzeju islamske umjetnosti, najavio je i planirano zaokruženje projekta te izložbe u Sarajevu, a potom i u evropskim i svjetskim centrima planirano za narednu godinu.

Također, Eminović je predstavio sadržaj kojeg čine dvadeset i tri sekcije koje obuhvataju različite teme uz arhivske dokumente, faksimile, rukopise, historijske fakte, stare razglednice, knjige, periodiku, audio, video i ostalo. Dodao je da su članovi tima i savjeta projekta renomirani naučnici i istraživači.

Prisutne je podsjetio da je niz materijala već sada dostupan na web stranici www.bosnianexperience.com te da su pokrenute Facebook i Instagram stranice i Twitter račun.

Malo znamo o sebi

Direktor Uprave za nauku i obrazovanje Dževad Hodžić istakao je sam naslov projekta, ukazavši na pojam vedrine koji je oduvijek postojao u društvenom kontekstu bosanskih muslimana, navodeći da je primjer toga odnos prema smrti i životu uopće.

Hodžić je, također, govorio o svrsi, razlozima i ciljevima projekta podsjećajući na njegovo idejno nastajanje kazavši da je, između ostalog, među prvim ciljevima predstavljanje komšijama i evropskoj javnosti življenja u Bosni i Hercegovini. Razloge, kako je istakao, vide u tome što "evropska javnost je često negativno naklonjena prema Bosni, jer prisutvo islama i muslimana u Bosni vide u manjoj ili većoj mjeri kao uteg na putu Bosne ka Evropskoj uniji".

Razloge su, kako je istakao, pronašli u samom islamu, kulturi muslimana, otvorenosti i spremnosti na dijalog te normativnim vrijednostima koje njeguju bosanski muslimani.

- Nije dovoljno kazati da se u islamu zahtijeva učenje i čitanje, jer to svi, na ovaj i na onaj način kažemo, ali mi treba da pokažemo šta je bilo s knjigama tamo gdje je islam pet stotina godina, gdje su se pisale, gdje se učilo, kazao je Hodžić, ilustrujući praktične vrijednosti ovog projekta.

Nije dovoljno govoriti, zaključuje Hodžić, već pokazati praksu bosanskih muslimana. Omladini je govorio o nekoliko istaknutih naučnika i istraživača kroz historiju bosanskih muslimana, a o kojima javnost malo zna.

- Malo je naroda na zemaljskoj kugli koji tako slabo sebe znaju kao mi. To je zbog toga što su nas u posljednjih stotinu i pedeset godina, najmanje, sistematski i institucionalno, komšije i susjedi dovodili ili pokušavali dovesti u situaciju da zaboravimo ko smo, šta smo, da izgubimo vezu sa svojim korijenima, itd. - riječi su direktora Hodžića.

U nastavku je govorio o konkretnim dosadašnjim rezultatima projekta te zacrtanim ciljevima, među kojima je i brojka od osamdeset objavljenih tekstova na zvaničnoj web stranici od planiranih dvije stotine na bosanskom i engleskom jeziku. Pored toga, istakao je i značajnu posjećenost web stranice do sada.

Susret Mreže mladih nastavlja se sutra uz predavanje Dževada Hodžića o temi "Mladi i edeb", uz diskusiju.

Potom su planirane edukativno-rekreativne aktivnosti posjeta džamiji Ali-paše Rizvanbegovića na Buni, posjeta Bunskih kanala, zatim i Počitelja, te Stoca. U okviru posjete Stocu učesnici će posjetiti Sultan Selimovu džamiju, Begovinu, Vidoški Stari grad. Također, najavljene su posjete Starom gradu Blagaju i Tekiji na izvoru Bune. U okviru ovih posjeta bit će priređeni i časovi historije.

 (Hasan Hasić/ Preporod.info)


Islamski centar Mostar

Nekadasnja linija razgranicenja kao linija pomirenja?