Pred nastupajući mjesec ramazan danas su u Rabranima kod Neuma mještane posjetili mostarski muftija mr. Salem-ef. Dedović i njegov prethodnik muftija u penziji Seid-ef. Smajkić.

Pred oko stotinjak vjernika hutbu je održao mostarski muftija u penziji Seid-ef. Smajkić u kojoj se, između ostalog, prisjetio okolnosti i kušnji koje su vladale početkom 2000-tih godina, karakterističnih opstrukcija lokalne vlasti i političkih zvaničnika u procesima oživljavanja naprasno i ratnim dejstvima prekinutog civilizacijskog kontinuiteta bošnjačke populacije u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Podsjetio je kako je obnova džamije prije 23 godine iz donacije Vlade Malezije tekla korektno i bez nacionalističkih provokacija, dok se danas osporavaju manje intervencije na postavljanju vjerskih obilježja i simbola jednog naroda na istom objektu, što na tragičan način podsjeća na užase devedesetih kada je kulturno-historijska baština razarana čak i na područjima gdje nije bilo ratnih sukobljavanja.

- Od ovoga je gore prošla džamija u Neumu, od koje su uništeni i uklonjeni svi tragovi postojanja. Još 1997/98. godine Abdulah Konjicija i prof. dr. Ibrahim Bušatlija sa saradnicima su identificirali lokalitet džamije, džamijskog harema i meni su ostavili u amanet, a ja svome nasljedniku, dalje aktivnosti na rekonstrukciji i obnovi džamije koja je prema zapisima Hivzije Hasandedića egzistirala sve do 1927. godine - istakao je muftija Smajkić.

Isti slučaj, dodao je, i sa zahtjevom za izgradnju islamskog centra na lokalitetu Lakišića harema u Mostaru, gdje destruktivne politike to sprečavaju da bi one gradile ono što njima odgovara.

- Naš odgovor u odbrani Bosne i Hercegovine koju smo odbranili uz velike žrtve i stradanja gdje smo pokazali visoku svijest, jedinstvo i hrabrost, neki međunarodni zvaničnici su nazivali neprirodnom pojavom, jer to nisu očekivali. Međutim, u mirnom periodu izgradnje Bosne i Hercegovine u glavama nekih Bošnjaka desio se neki kuršlus. Nisu ozbiljno shvatili da je odbrana ideala naše domovine trajan proces pa su u nepravedan mir ugrađeni elementi destrukcije koja podstiče na trajne nesporazume koji utječu na funkcionalnost države - prokomentirao je muftija Smajkić.

U hutbi je protumačio ajete o važnosti zajedništva i pogubnosti prepiranja, ukazujući i na posljedice takvih opredjeljenja. Prokomentirao je i hadis Božijeg Poslanika koji govori o uzrocima propadanja jedne zajednice, a među njima je i slabost neograničene ljubavi prema dunjaluku i odsutnost svijesti o smrti.

- Adaptacija džamije u Rabranima i slučaj hafiza Amir-ef. Mahića, oko čega smo u islamskoj solidarnosti postigli jedinstvo i mobilnost, dokaz su našeg zaokreta i osvješćenosti da više nismo beskorisna pjena koju raznosi bujica po površini zemlje i da smo spremni na pozitivne promjene koje će izgraditi narušeno jedinstvo i ukloniti prepreke koje nas razjedinjuju i koče naš pozitivni društveni napredak i progres - poručio je muftija Smajkić.

Današnju posjetu Rabranima mostarski muftija mr. Salem-ef. Dedović ocijenio je najljepšim izrazom dobrodošlice mjesecu ramazanu.

- Danas ozvaničavamo planirane, intenzivne aktivnosti tokom ramazana u Rabranima prema planu Medžlisa Islamske zajednice Stolac. Danas nam je bilo važno da muftija Smajkić evocira uspomene sa mještanima o vremenu koje je iza nas, kada se odvijao povratak, na aktivnosti obnove Tucakovića džamije, na njegovu intenzivnu borbu na ubiciranju lokaliteta stare džamije u Neumu što je drsko osujećeno od strane lokalne vlasti ne dozvoljavajući ni pristup toj lokaciji. Na sličan način lokalna vlast je htjela da zaustavi projekat adaptacije i dogradnje munare Tucakovića džamije u našem vremenu - rekao je muftija Dedović.

Sa zadovoljstvom je prokomentirao današnji događaj, jer se radi o veoma važnoj tačci ne samo za Islamsku već i širu društvenu zajednicu.

- Zadovoljni smo što su Rabrani konačno i cestovno povezani s brzom cestom Stolac - Neum. Vidjeli smo na koji način je ovo naselje bilo ostavljeno van svijeta. Iz političkih razloga se opstruirala izgradnja ceste. Ali evo, džamija je izgleda dozvala brojne radosne projekte. Za buduće vrijeme, odnosno turističku sezonu, imamo solidne pretpostavke organizaciju vjerskog života - kazao je muftija Dedović.

Muftija Dedović je zahvalio Amer-ef. Beći i džematlijima Rabrana na odvažnom držanju i nastojanjima da očuvaju svoje dostojanstvo.

Džuma-namazu u Rarabima danas je prisustvovalo oko 80 džematlija iz visočkih džemata Poriječana, Srhinje, Radovlje, Donje i Gornje Moštre.

- Današnjom posjetom nastojali smo da pružimo punu podršku muslimanima u Rabranima. Zato smo došli i dolazit ćemo opet da bi se ova džamija sačuvala, jer ako ne može ovako lijepo objekat ovdje da opstane, onda ne znam u kakvoj to državi živimo - rekao nam je predsjednik Džematskog odbora Porječani.

Džuma-namazu prisustvovao je i Avdo Hebib koji nije krio zadovoljstvo što je imao priliku danas s drugim vjernicima podijeliti osjećaje ponosa i dostojanstva.

- Svima nam je stalo do države, do njenog prostora i njenih građana. Nisam očekivao nikada da će politikanti, ne političari i ne građani Neuma, praviti nam ovoliko problema u povratnik našeg naroda i u obavljanju svojih vjerskih propisa - istakao je Hebib.

Mještani Rabrana nisu krili sreću jer su konačno nakon trideset godina u svom selu doživjeli ponos i radost susretanja i mogli čuti tople riječi međusobnog uvažavanja s pripadnicima svog naroda i vjeroispovijesti iz drugih krajeva Bosne i Hercegovine. Na ovaj način ispunjena je njihova davnašnja želja osjećati se dijelom cjeline, a ne izdvojenosti, kako je to bilo svih proteklih godina.

  • Rabrani_-_173
  • Rabrani_2_-_173
  • Rabrani_3_-_173
  • Rabrani_4-_173
  • Rabrani_5_-_173

(Hasan Eminović/Preporod.info)