Na okruglom stolu "Izazovi u procesu upravljanja i raspolaganja vakufskom imovinom" koji je održan u Mostaru dodijeljeno je priznanje za doprinos zaštiti i unapređenju vakufske imovine.

Dobitnik priznanja je hadžija Mumin Elezović koji već dvadeset godina volontira kao predsjednik Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Ljubuški.

Čin uručivanja priznanja se može razumijevati i kao praktična dimenzija održanog okruglog stola, jer je hadžija Elezović na nivou svog medžlisa doprinio zaštiti vakufske imovine.

- Hadžija Elezović je dvije decenije i više na čelu Medžlisa Ljubuški, jedine organizacione jedinice Islamske zajednice preko Neretve u Zapadno-hercegovačkom kantonu, u nimalo povoljnim uslovima i među malobrojnim Bošnjacima. U takvim okolnostima su članovi Izvršnog odbora uspijevali održavati vjerski život i štititi vakufsku imovinu - kazao je muftija mostarski mr. Salem-ef. Dedović.

Izvršni odbor ovog Medžlisa je izabran 2003. godine, a prema riječima hadžije Elezovića, od tog trenutka je u fokusu djelovanja rad na obnovi infrastrukture i razvoju vjerskog života.

- Cilj je bio da naš rad bude živ i da se ne pretvorimo u pogrebno društvo. Prve aktivnosti su bile usmjerenje na traženje mogućnosti za angažman stalnog imama. Svjesni smo da jedna zadruga pčela propada bez matice. Konkretnije, bez imama džemat ne može napredovati. U septembru 2003. godine smo uspjeli angažovati imama u Medžlisu - prisjetio je Elezović.

Kako ističe, uz insistiranje na angažmanu imama i održavanju vjerskog života, nastojali su obnoviti sve džamije, počevši od one na Žabljaku koja je druga po starosti na ovom području.

- Ovo priznanje koje sam dobio i uspjesi Medžlisa ne mogu se pripisati samo meni, jer oni ne bi bili ostvareni bez našeg tima, članova Izvršnog odbora u različitim sazvima i džematlijama generalno. Mislim da smo uspjeli u brojnim aktivnostima. Vjerovatno se moglo i još, a radimo na tome da i više obogatimo sve što je prethodno urađeno. Posebno sam ponosan na činjenicu da u Skupštini imamo više od 80 % omladine, to jeste onih koji su od 2003. godine pohađali mektepsku poruku od 2003 godine - ocijenio je Elezović.

Uz osvrt na spomenute mlađe generacije čiji pripadnici počinju preuzimati važne društvene uloge, kazao je kako bi im savjetovao ustrajnost, trud i posvećenost.

- Sve u životu što se postigne, ne cijeni se ukoliko se ne prolije znoj. U njihovom radu, nek' ne žale sebe i nek' svaku noć prave inventuru između sebe i Gospodara o tome šta su tokom dana učinili za sebe, a šta za nekog drugog - rekao je Elezović.

Kako je pojasnio, vlastiti angažman uvijek posmatra samokritično, nastojeći se pitati u kojoj mjeri je opravdao ukazano mu povjerenje.

- U svakom momentu razmišljaj o tome, lahko sam se prihvatio, ali kako ću dževab dati svome Gospodaru jesam li učinio koliko sam mogao da uradim za te ljude koji su mi dali svoje povjerenje - zaključuje Mumin Elezović. dvodecenijski predsjednik MIZ Ljubuški.

Razgovor s njim u praktičnom smislu ilustruje riječi muftije mostarskog da u saffovima naših džamija na sedždu padaju ljudi koji su možda neupadljivi, ali čiji rad i rezultati ne prođu ispod radara dobronamjernih pogleda.

(Preporod.info)