Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (IZ) Mostar mr. Dino ef. Maksumić reagirao je na izjavu gradonačelnika Mostara Maria Kordića o mjestu na kojem je najavljeno da će se organizirati doček Nove godine.

”Imamo obvezu izraziti svoje negodovanje s tako, nimalo dobronamjerno, koncipiranim prijedlogom gradonačelnika i njegovih bližih suradnika. Takav prijedlog muslimani i pripadnici Islamske zajednice doživljavaju s punim podozrenjem jer ga smatraju direktnom provokacijom i ne samo proslavom dočeka Nove godine već i ostvarene dominacije jedne politike nad drugom u našem gradu. S obzirom na to da se radi o vrlo osjetljivim temama ne samo u društveno političkom već i u vjerskom domenu imamo obvezu argumentirati zašto takav prijedlog u ovom trenutku izaziva naše puno negodovanje”, navodi se u priopćenju glavnog imama.

Površina preostalog slobodnog lokaliteta Lakišića harema, navodi, trenutno je prekrivena pijeskom i sam prelazak jedne osobe preko njega podiže prašinu. ”Veći broj osoba količinu prašine bi podigao na nepodnošljivi nivo, što bi značilo da bi u nekoj novoj fazi Gradska uprava taj prostor prekrila asfaltom, što bi kasnije poslužilo za tko zna koje projekcije i građevinske poduhvate, a sve to bez suglasnosti nadležnih gradskih službi i Gradskog vijeća. Također, u gradonačelnikovoj inicijativi prepoznajemo i neprimjereno uvlačenje IZ-e u kvalifikacije vjerskog radikalizma što je na globalnoj sceni širom svijeta , nažalost, ovih dana česta pojava”, navodi glavni imam u priopćenju.

U gradonačelnikovoj inicijativi kaže glavni imam medžlisa IZ Mostar, prepoznaje namjeru da izazove reakcije IZ-e i vjernika kako su protiv obilježavanja Nove godine kao općeprihvaćenog kulturološkog događaja u svijetu, a posebno na prostoru Europe. Prepoznaju, navodi glavni imam, i namjeru da se Islamska zajednica i legitimni zahtjev o izgradnji zgrade Islamskog centra na tom lokalitetu zvaničnicima Međunarodne zajednice prikaže „radikalnim islamizmom“. ”Izjava na tom tragu gradonačelnik je već imao. Medžlis IZ-a i naše članstvo prepoznaje pokušaje podmetanja neprimjerenih reakcija te stoga pozivamo naše članstvo na poštivanje zakona i zakonskih normi. Od gradonačelnika očekujemo da prilikom ovakvih i sličnih inicijativa ima obzira prema osjećajima vjernika i institucionalnom dostojanstvu IZ-e. Od naših vjernika isto tako očekujemo da u svakom trenutku ostanu dostojanstveni”, navodi se u reakciji glavnog imama.

(medzlismostar.ba / bljesak.info)