Mostarski muftija dr. Salem-ef. Dedović je  u okviru ramazanskih posjeta džematima na području Medžlisa Islamske zajednice Mostar drugi teravih-namaz ovog mubarek mjeseca klanjao u Hadži Ali-bega Lafe džamiji u džematu Balinovac-Podhum. Prije teravih-namaza muftija je održao predavanje na tradicionalnoj ćurs-tribini koja se godinama u kontinuitetu organizuje u ovom džematu.

Govoreći o vrijednostima i blagodatima mubarek mjeseca ramazana muftija je, između ostalog, istakao: “Mubarek mjesec ramazan donosi spokoj u nutrini naših duša i naših srca. Posebna je to radost i poseban osjećaj. Mjesec ramazan je onaj u kojemu je počelo objavljivanje Kur’ana, koji je uputa svim ljudima. Kur’an našu dušu okrepljuje i hrani. U ramazanu se čovjek vraća Gospodaru, potpunije raspoznaje u svom duhovnom zrenju i duhovnoj spoznaji. U ovom mjesecu se spušta Allahova milost i otvaraju se kapije Njegove milosti, a zatvaraju se kapije koje vode u grijehe i sunovrat.”

Muftija je govorio i o aktuelnom pitanju izgradnje Interkulturnog centra “Mevlana” na vakufu Ahmed-age Lakišića u Centralnoj zoni Grada Mostara, te, između ostalog, poručio:

“Tema Lakišića harema, Lakišića vakufa u Mostaru, velika je tema naše časti i dostojanstva, stepena slobode i prava, našeg nasljeđa. Tiče se svih nas, generacija koje će živjeti u ovom Gradu i odrastati. U ovom Gradu, s obzirom na naše trajanje, historiju i kontinuitet, ne smijemo pristati da budemo građani drugog reda”.

Muftija je ovom prilikom poklonio knjigu “Lakišića harem u centru Mostara: Trajanje i otimanje” akademiku prim. dr. hadži Emiru Fazlibegoviću, predsjedniku džematskog odbora, u znak zahvalnosti što u kontinuitetu uspješno organizuje ciklus ramazanskih ćurs-tribina u džamiji Hadži Ali-bega Lafe, gdje predavanja drže eminentni stručnjaci u različitim naučnim oblastima.