U srijedu, 29. maja 2024. godine, u Gacku je održana redovna sjednica Savjeta za vjerska pitanja Muftijstva mostarskog.

Posebna tačka dnevnog reda bilo je usvajanje plana svečanosti od značaja za Muftijstvo.

U okviru ove tačke jednoglasno je usvojen prijedlog da se skori početak radova na zgradi Interkulturnog centra „Mevlana“ u Mostaru uvrsti među najznačajnije svečanosti za Muftijstvo mostarsko u narednom periodu.

Svi glavni imami Muftijstva mostarskog dali su bezrezervnu podršku nastojanjima muftije mostarskog dr. Salem-ef. Dedovića da se sakralni prostor vakufskog lokaliteta Lakišića harema vrati Islamskoj zajednici, te da se započne sa realizacijom projekta Interkulturnog centra „Mevlana“.

Članovi savjeta istakli su da je ovaj projekat nasušno potreban Gradu Mostaru kako bi se potvrdio njegov multietnički duh, koji ga je oduvijek krasio, a čime bi se zaustavile namjere onih koji bi Mostar dijelili i prisvajali, što je anticivilizacijski i suprotno svim međunarodnim konvencijama o jednakopravnosti, ljudskim i vjerskim pravima i slobodama.

Istaknuto je da je potrebno zajedničkim snagama nastaviti beskompromisno zalaganje za civilizacijske evropske vrijednosti, bez diskriminacije, uz potpuno uvažavanje dostojanstva i prava svih građana Grada Mostara i države Bosne i Hercegovine.