"Medžlis Islamske zajednice Mostar izražava oštro negodovanje  povodom najave o završetku izgradnje objekta Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru objavljene u medijima i na službenoj internet stranici HDZ BiH.

Način na koji je ova vijest plasirana javnosti nedvosmisleno ignorira i omalovažava sve zakonske propise, nadležne gradske službe i institucije. Vijest da će objekat koji se nalazi u Centralnoj gradskoj zoni, (Distriktu) biti izgrađen po mjerama i planiranoj dinamici Komisije za odabir modela i završetka izgradnje objekta intonirana je tako da potpuno ignoriše i samu pomisao na bilo kakve regulacione planove, urbanističke standarde i na koncu osnovni minimum ičije saglasnosti. 

S nevjericom  da je moguće izbjegavati svima poznate činjenice da je za takve građevinske poduhvate potrebno usaglasiti regulacioni plan za Centralnu zonu Mostara na nivou Grada  Medžlis Islamske zajednice Mostar želi podsjetiti domaću i međunarodnu javnost  da je svaki dosadašnji pokušaj formiranja komisija za izradu tih regulacionih planova opstruiran i propao.

Najprije je blokiran rad  “Vinterštajnove komisije” koja se uslijed političkih opstrukcija raspala. U prošlom sazivu Gradskoj vijeća ponovo je imenovana komisija koja, pokazalo se, nije imala nikakvih rezultata rada. Međutim, ipak je u toj zoni, na misteriozan način obnovljena zgrada bivšeg hotela Mostar i neposredno uz nju izgrađena još jedna, čija nam je namjena nepoznata.

Posebno želimo podsjetiti domaću i međunarodnu javnost da Medžlis Islamske zajednice Mostar već 13 godina čeka odgovor nadležnih gradskih institucija o urbanističkoj saglasnosti za gradnju Islamskog kulturnog centra na lokalitetu bivšeg Lakišića harema, koji se kao i sve navedene zgrade nalazi u Centralnoj gradskoj zoni, a za čiju gradnju su već propale dvije donatorske investicije.

Sudeći po vijesti koja je ovih dana objavljena o nastavku gradnje zgrade Hrvatskog narodnog kazališta za saglasnot o gradnji dovoljno je prisustvo ili blagonaklonost Dragana Čovića, predsjednika HDZ BiH i budućeg hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine", navodi se u reagiranju Medžlisa Islamske zajednice Mostar.