Muftija mostarski dr. Salem-ef. Dedović uputio je novo pismo međunarodnim zvaničnicima u Bosni i Hercegovini. 

U pismu je podsjetio da je u četvrtak, 7. marta, Medžlis Islamske zajednice Mostar službeno podnio Zahtjev za izdavanje urbanističke saglasnosti za izgradnju Interkulturnog centra „Mevlana“ na jedinom preostalom dijelu nekadašnjeg lokaliteta Lakišića harema.

Gradsko vijeće grada Mostara je prošle godine, 31. augusta, usvojilo Odluku o pristupanju izradi Regulacionog plana Centar I Gradsko područje Grad Broj: 01-02-1020/23. Tom odlukom je definisan i rok za izradu Regulacionog plana koji je istekao 31.5.2024. godine.

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara održanoj 28. maja ove godine predsjednik Kluba vijećnika „Koalicije za Mostar“ Mirza Drežnjak uputio je inicijativu da se zahtjev Islamske zajednice za izgradnju Interkulturnog centra „Mevlana“ proslijedi Komisiji za davanje stručne ocjene na postupanje zbog nepostojanja Regulacionog plana i zastoja uzrokovanog neprovođenjem odluka Gradskog vijeća, jer Gradonačelnik kao izvršni organ, koji je obavezan da osigura provođenje Odluka Gradskog vijeća, u zadanom roku nije osigurao provođenje Odluke o pristupanju izradi Regulacionog plana, niti je raspisao međunarodni javni poziv.  

Muftija je, između ostalog, istakao da je izgradnja Interkulturnog centra „Mevlana“ pitanje ljudskih i građanskih prava, vjerskih sloboda, a u isto vrijeme predstavlja i civilizacijski doprinos multietničkom konceptu Grada Mostara, za koji se ustrajno i stalno zalažemo, te je u isto vrijeme i barijera politici podjele Grada, stvaranjem isključivih jednonacionalnih institucija u zoni koja bi trebala odražavati punu integraciju Grada.