Bajram-namaz na području Mostarskog muftijstva klanjan je u 166 džamija i mesdžida.

Centralna bajramska svečanost održana je u najstarijoj mostarskoj džamiji, obnovljenoj džamiji Sinan-paše Borovinića u Mostaru. Namaz je predvodio i bajramsku hutbu održao mostarski muftija dr. Salem-ef. Dedović.

Muftija je u hutbi, između ostalog, istakao važnost izgradnje Interkulturnog centra „Mevlana“ u Mostaru, na dijelu Lakišića vakufa, koji gledajući s pravne, historijske, tradicijske, civilizacijske i kulturne strane treba pripasti Islamskoj zajednici, što muslimani ovog Grada i regije i očekuju, uprkos politiziranju i odugovlačenju gradske administracije.  

„Pitanje izgradnje Interkulturnog centra Mevlana u centru Mostaru, na dijelu nekadašnjeg Lakišića vakufa jeste od opće važnosti i značaja za naš narod, ovaj naš zajednički Grad i Hercegovinu u cjelini, te bi se svi koji drže do sebe i svoga dostojanstva, časti i ponosa prema tome trebali ravnati. Ovo je generacijski ispit i odgovornost, nemojmo dozvoliti da generacije koje će doći poslije nas budu suočene sa lošim posljedicama onoga što je bilo do nas da uradimo“, naglasio je muftija Dedović.