Dana 7. 11. 2019. godine (četvrtak) predsjednik Ilmijje Islamske zajednice u BiH, Nesib-ef. Hadžić, u pratnji predsjednika Okružnog odbora Ilmijje Mostar, Nihad-ef. Ahmetovića, boravio je u službenoj posjeti Medžlisu Islamske zajednice Prozor i Medžlisu Islamske zajednice Livno.

Najprije su posjetili Medžlis Islamske zajednice Prozor gdje su se sastali sa glavnim imamom Safet-ef. Pozderom i imamima ovog Medžlisa, a sastanku su prisustvovali i imami Medžlisa Islamske zajednice Jablanica na čelu s glavnim imamom Ekrem-ef. Hodžićem. Razgovaralo se o aktuelnim pitanjima vezanim za Ilmijju, kao i statusu imama na ovim područjima. Sastanak je završen zajedničkim klanjanjem podne namaza u Nuhefendića džamiji u Prozoru.

Nakon Prozora upriličena je posjeta Livnu, gdje je u Ćurčinica džamiji održan sastanak sa imamima Medžlisa Islamske zajednice Livno i Medžlisa Islamske zajednice Tomislavgrad.

Sastanku su pored imama prisustvovali i glavni imami Mahir-ef. Kevrić i Amer-ef. Jugo. Razgovaralo se o aktuelnim pitanjima vezanim za status imama, a predsjednik je govorio o radu u proteklom periodu, ali i o planiranim aktivnostima Ilmijje BiH.

Potom je predsjednik Hadžić prisustvovao predavanju u zgradi Preporoda u Livnu, koje je održao brigadni general Kenan Dautović, te je upriličen susret i sa ministrom građenja, obnove, prostornog uređenja i zaštite okoliša u vladi kantona 10, Hikmetom Hodžićem.

U Livnu je upriličena mevludska svečanost povodom 12. rebiu-l-evvela, rođenja Poslanika Muahmeda, a.s., u džamiji Ćurčinici. Mevludski program proučili su vojni imami i imami Medžlisa Islamske zajednice Livno sa polaznicima mekteba. Prisutnim vjernicima se obratio predsjednik Ilmijje BiH, a ujedno i glavni imam Oružanih snaga BiH, Nesib-ef.Hadžić, a dovu je na kraju programa proučio predsjednik Okružnog odbora Udruženja Ilmijje Mostar, Nihad-ef. Ahmetović.

 

  • IMG_4803
  • IMG_4826
  • IMG_4834
  • IMG_4841

Islamski centar Mostar

Nekadasnja linija razgranicenja kao linija pomirenja?