Mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović danas je predvodio džumu namaz i održao hutbu u Karađoz-begovoj džamiji u Mostaru. Džumi namazu prisustvovali su imam i članovi džematskog odbora ove džamije.

Muftija je u uvodnom dijelu podsjetio na brojne blagodati koje je Uzvišeni Stvoritelj podario čovjeku na povjerenje a potom govorio o važnosti očuvanja ravnoteže i harmonije na Zemlji i čitavom stvorenom univerzumu, naglasivši pri tom da će čovjek očuvati mjeru i red u svom zemaljskom životu, koji se odvija u interakciji s drugim ljudima i drugim Božijim stvorenjima, dosljednim pridržavanjem i slijeđenjem uputa i propisa Božijeg vjerozakona .

Prokomentirao je bespoštednu eksploataciju prirodnih resursa čiji je krajnji cilj gomilanje materijalnih vrijednosti što je uzrokovalo brojne devijacije među kojima su i klimatske promjene na zemlji, da skoro i nemamo četiri godišnja doba, da imamo ljeto i zimu koja nam se sve više približava ljetu. „Svjedočimo šokantnim temperaturnim izmjenama u kratkim vremenskim intervalima. Bilježimo sve veći nivo zagađenosti zraka. Bilježimo prenapućene gradove u kojima život postaje gotovo nepodnošljiv, a pustoš na selima, iseljavanje, odlaske. Gledamo zapuštena i neobrađena polja, njive u korov zarasle, voćke sasušene, nekalemljene“, kazao je muftija.

Kao posljedičan slijed tih procesa, dodao je, desilo se otuđenje čovjeka od čovjeka, čime se čovjek zapravo udaljava od svoje suštine. „Tako čovjek postaje rob tehnike is tvari. Zaokuplja ga samo to kakav je prema sebi i kako da sebi ugodi. Ni najmanje nije zaokupljen time kakav je prema drugima. A čovjek je stvoren da robuje samo svome Stvoritelju, da ne bude rob stvarima i svojim strastima. Stvoren je da bude ovisan samo o Njemu, a neovisan od svega drugoga“, upozorio je muftija.

Kazao je da je u ovo vrijeme kušnje izazvane koronavirusom podjednako pogodilo cijeli svijet i čitavo čovječanstvo. „Niko nije pošteđen i izuzet od nje; ni bogati, ni siromašni, ni bijeli, ni crni, a niti žuti ljudi. Od nje strahuju i vladari kao i njihovi podanici, i šefovi i njihovi radnici. Isto trpe i podnose muslimani, i kršćani, i jevreji, i oni koji slijede učenja neobjavljenih religija, ali i oni koji se ne deklarišu vjerujućim ljudima. Svi smo na istoj lađi“, naglasio je muftija.

Na kraju je podsjetio da vrijeme u kojem živimo traži maksimalnu povećenost i ozbiljnost. „Vrijeme je dragocjeno i kad smo u blagodati i kad smo u kušnji i u nevolji. Realni život ima svoje zakonitosti, on se ne može nadomjestiti i izmjestiti u virtualne tokove. Virtualni svijet dobar je onoliko koliko ga je moguće staviti u službu opće dobrobiti i ravnoteže, a da ne naruši zdravlje i harmoniju. Neki ljudi u službi općeg interesa i dobra, poput onih u zdravstvenom sistemu, sistemu sigurnosti i policije, komunalne čistoće i brige, te u prodajno- trgovačkom sistemu zaslužuju da budu prepoznati i potpomognuti na svaki način. Ovo nije vrijeme velikih riječi, analiza i procjena, već djela i posvećenosti općem interesu spašavanja ljudskih života i zaštiti zdravlja ljudi. Plemenito je i veliko to djelo. Na ispitu smo. Neki će položiti. Valja prepoznati i u ovoj kušnji priliku da se čovjek moralno popravi“, poručio je na kraju današnje hutbe održane u Karađoz-begovoj džamiji u Mostaru mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović.

  • 0b79a44c-6029-42ad-a71b-5cd05e9f2559
  • f7fdb0e3-e8d7-4e99-9dc1-9f40dd650771
  • fa27430c-93ac-465d-9473-ada0100df585

Islamski centar Mostar