Nakon sastanka sa mostarskim muftijom mr. Salem-ef. Dedovićem, gdje su razgovarali o modelima nastavka uspješne saradnje, direktor Uprave za ekonomske i finansijske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Zejnil Rebihić i šef Ureda za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Ibrahim-ef. Malanović, danas su u Mostaru potpisali ugovor o stipendiranju sa dvanaest srednjoškolaca, štićenika Dječijeg doma Mostar.

U ime djece i osoblja Dječijeg doma riječi iskrene zahvalnosti izrazila je direktorica Dalida Demirović. Njihovi štićenici su po prvi put obuhvaćeni programom stipendiranja od strane Islamske zajednice. U narednom periodu još troje njih steći će uslove za podnošenje zahtjeva ove vrste.

Dječiji dom Mostar, nažalost, nema planiranih budžetskih sredstva za rad. Finansiraju se od donacija humanitarnih organizacija, pojedinaca i gradskih grantova, pa im je, kako to naglašava direktorica Demirović svaka podrška dobro došla. „Svih dvanaestero djece sada će imati sredstva za mjesečni džeparac. To će im biti i dodatna motivacija, jer govori o tome da postoje ljudi i institucije koji misle na njih i kome je stalo do njihovog obrazovanja“, pojasnila je. Ona je kazala kako je njihova saradnja sa Islamskom zajednicom u Mostaru, od najmanjih do najvećih nivoa, na izuzetno visokom nivou. Dječiji dom u Mostaru stara se o 42 djece, a svako od njih ima potrebu kao i svako drugo dijete, žele da imaju mobitel, laptop, da idu na treninge, kino, žele izaći na izlet... Za sada im menadžment te želje nastoji udovoljiti isključivo od donacija. Međutim, ponekad nisu u mogućnosti izaći im u susret, pogotovo kada angažman djece zahtjeva veće iznose novca, poput djevojčice koja je standardna u ženskoj fubalskoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine.  

Malanović je stipendistima poželio mnogo uspjeha u daljem radu i školovanju. Izrazio je očekivanja da će nakon školovanja aktivno svojim radom doprinositi jačanu cjelokupnog društva i države Bosne i Hercegovine.

Pojasnio je kako su sredstva za stipendiranje učenika izdvojena iz fonda Bejtu-l-mala Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Oko 500 djece obuhvaćeno je ovom ili sličnom vrstom pomoći. „Na ovaj način nastojimo animirati dobre ljude kojima je Uzvišeni Gospodar podario imetak, a koji nisu u mogućnosti da ih direktno doniraju potrebnima, da to učine preko Ureda za društvenu brigu. Pogotovo apeliramo na vjernike da putem zekata i sadekatu-l-fitra pomognu ove programe i stipendiranje učenika“, istakao je Malanović. Ovaj vid djelovanja finansijske pomoći, od džematlija preko institucija Islamske zajednice do krajnjih korisnika, na najljepši način doprinosi da djeca percipiraju poziciju i ulogu Islamske zajednice. „Islamska zajednica je odgovorna institucija u svakodnevnici svakog našeg pojedinca. Mi pripadamo njoj. Zajednica pripada nama. I ako budemo razvijali obostranu povezanost mi i s te strane možemo imati dobru budućnost“, poručio je Malanović.

Program stipendiranja djece bez roditeljskog staranja samo je jedan u nizu sličnih programa koje Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini kontinuirano razvija. Dodijeljene stipendije, prema riječima direktora Uprave za ekonomske i finansijske poslove Zejnila Rebihića, pored finansijske podrške u daljem obrazovanju, pomoći će djeci da se što bolje pripreme za izazove života. Saradnja Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, dodao je Rebihić, sa Dječijim domom Mostar bit će nastavljena i u budućnosti.

  • IMG_0314_1024x683
  • IMG_0317_1024x683
  • IMG_0324_1024x683
  • IMG_0327_1024x683
  • IMG_0328_1024x683
  • IMG_0334_1024x683
  • zejnil_rebihi_i_ibrahim_malanovi_kod_muftije_005_1024x683
  • zejnil_rebihi_i_ibrahim_malanovi_kod_muftije_010_1024x683

Hasan Eminović


Islamski centar Mostar

Nekadasnja linija razgranicenja kao linija pomirenja?