Osmi teravih-namaz ovogodišnjeg mubarek ramazana mostarski muftija h. Salem-ef. Dedović klanjao je s džematlijama u Raštanima koji se nalaze u mostarskom gradskom području Zapad.

U pratnji muftije bio je glavni imam Medžlisa h. Dino-ef. Maksumić koji je i uz ramazanskog imama Nihada-ef. Granula predvodio jaciju i teravih namaz. Poslije teravih-namaza Muftija je govorio prisutnima o posebnim blagodatima ovog, najznačajnijeg mjeseca, u islamskom kalendaru, potičući ih na predanost i istrajnost u vjeri, činjenje dobročinstva, te međusobnu pažnju i solidarnost. Istakao je njihovu odlučnost i posvećenost da se postojeća zgrada mesdžida/mekteba izgradnjom minareta dovede u prepoznatljiv muslimanski arhitektonski izraz (džamiju). Muftija je naglasio da je ta aktivnost u njihovom džematu uz proklanjavanje džamijā u Gornjem Zaliku i Željuši dala Mostaru prepoznatljiv obol u mubarek mjesecu. Podsjetio je prisutne da je upravo u njihovom naselju imanje posjedovao i tamo redovno dolazio najpoznatiji muslimanski učenjak koncem XVII stoljeća u Bosni i Hercegovini, Mostarac Mustafa Ejubović-Šejh Jujo, koji je obavljao dužnost mostarskog muftije i muderrisa u Karađoz-begovoj medresi. Raštani su tada u „popisnim knjigama selā i zemlje sandžaka Hercegovina“ ubicirani kao selo Hraštan.

Na kraju svog obraćanja Muftija je podsjetio da je Ramazan mjesec Knjige, što je snažan poticaj muslimanima da istrajavaju u učenju i stalnom obrazovanju i usavršavanju u svim disciplinama i vještinama, te tom prilikom u ime Muftijstva poklonio jedan broj knjiga za džamijsku biblioteku.

Posebne čestitke za predani rad i aktivnosti u predvođenju džematskih aktivnosti uputio je Ibri Dumporu, dugogodišnjem predsjedniku džamijskog odbora i članu džematskog odbora Balinovac- Podhum, te članu Skupštine Medžlisa Mostar.


Islamski centar Mostar

Nekadasnja linija razgranicenja kao linija pomirenja?