Bajramski prijem mostarskog muftije mr. Salem ef. Dedovića, kojem su prisutvovali predstavnici svih vjerskih zajednica, visoki zvaničnici diplomatskih misija u Mostaru, predstavnici javnog, političkog kulturnog, privrednog života Grada Mostara i Hercegovačko-neretvanskog kantona večeras je upriličen u novootvorenom vakufskom kompleksu Podveležju, kojeg sačinjavaju Centar za zdravo starenje i Kalima resort (turističko odmaralište) sa autentično obnovljenom džamijom, starijom od četiri stoljeća.

Samim odabirom ambijenata iskazana je plemenitost islama i nastojanje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za brigu o osobama treće životne dobi. „Nama, aktuelnoj generaciji, možda se nekada čini, da je naše vrijeme najbremenitije i najizazovnije, zaboravljajući da su se kroz dugu povijest svi narodi suočavali sa kušnjama kroz koje je Bog čitave narode stavljao na duhovni i moralni ispit. Kroz kušnju se propituje čvrstina naše vjere u Boga, a tu čvrstinu suštinski oblikuju iskrenost i dosljednost čija su konkretna manifestacija dobra djela i dosljedno moralno postupanje“, u prigodnoj bajramskoj čestitci istakao je muftija, podsjetivši da inspiraciju u izgradnji mola i čvrstog uvjerenja treba tražiti u primjeru praoca čovječanstva, poslanika Ibrahima (Abrahama) alejhiselam.

Posebno je ukazao na vrijednosti i značaju njegovanja međusobne ljubav i spremnosti na lično odricanja zarad općeg prosperiteta. „Istinska ljubav prema Bogu otkriva ono najljepše i najplemenitije u čovjeku, ona ga čini širokogrudnim, pristupačnim i otvorenim. Isključivost, netrpeljivost, zavidnost, osjećaj sile i nadmoći iznevjeravaju i obesmišljavaju učenje vjere čiji najčvršći temelj jesu bogobojaznost, altruizam i samilost“, kazao je muftija.

Bajramsku čestitku mostarskom muftiji i muslimanima na području Mostarskog muftijstva u ime vladike Dimitrija episkopa Zahumsko-hercegovačke i primorske biskupije uputio je iguman manastira u Žitomisliću Danilo Pavlović. „Bajrami su uvijek prilika da se zapitamo i da kažemo da smo spremni da darujemo sebe za dobrobit života kojeg svi ovdje zajedno živimo“, poručio je iguman Danilo.

U ime biskupa Mostarsko-duvanjske i primorske monsinjora Petra Palića, katoličkog svećenstva sretne i blagoslovljene dana Bajrama izrazio je don Željko Majić. Najprije je čestitao muftiji na poduhvatu Islamske zajednice koje je uložila na izgradnji vakufskog kompleksa u Podveležju, a potom izrazio nadu da će i u buduće, kao i prethodnih godina nastaviti dijeliti bajramske radosti sa predstavnicima Islamske zajednice u Mostaru budući da završava njegova dužnost na funkciji generalnog vikara Biskupije.

Komentirajući dijelove jutrošnje bajramske hutbe reisu-l-uleme dr. Husien ef. Kavazovića o milosrđu i dijeljenju dobra sa drugima, kojem pozivaju sve religije, u svojoj bajramskoj čestici fra Iko Skoko, generalni vikar Hercegovačke franjevačke biskupije je kazao da bi čovječanstvo bilo potpuno drugačije kada bi ljudi primjenjivali takve vjerske postulate. „Ovi blagdani nas tome pozivaju. Možda nećemo doći do tog stupnja ali idemo tim putem“, kazao je Skoko.
Bajramsko druženje uzvanica nastavljeno je uz skromnu bajramsku sofru pripremljenu i hotelu Kalima resort.


Islamski centar Mostar

Nekadasnja linija razgranicenja kao linija pomirenja?