Tradicija džematskih mevluda tokom minulog stoljeća brižno je njegovana u skoro svim hercegovačkim mjestima, kao zasebna oblik vjerskih skupova i po svojoj formi i po sadržini.

Za razliku od mevluda koji su učeni u džamijama i mesdžidima u povodu mubarek večeri ili u posebnim prilikama u porodičnim kućama, ova vrsta mevludskih skupova ima izrazito svečanu notu s kulturološkim dodatkom općeg narodnog veselja.

Za razliku od centralnih i sjevernih dijelova Hercegovine, gdje se takvi mevludi organiziraju svake godine, u njenom istočnom dijelu bilo je uobičajeno da se na području jednog medžlisa tokom godine organizira samo jedan takav u jednom selu, naredne u drugom i tako u krug. Na taj način bi se stvorila neka vrsta pozitivne konkurencije među selima i džematima, a svaki skup bio bi posjećen od skoro svih muslimana toga kraja, pa čak i šire. Sva ulema, imami, muallim, hadžije i ugledne džematlije prisustvo su smatrale obaveznim.

Bile su to ujedno i prilike da najveći vjerski zvaničnici informišu vjernike o prilikama i stanju i da im vazi-nasihatom uliju nadu u bolju budućnost, ponajprije u važnost ustrajavanja na principima vjere i morala.

Mevludi su bili idealna prilika da se na jednom mjestu okupi i bliža i dalja rodbina, da se međusobno upoznaju i zavjetuju da će jedni drugima uvijek biti od pomoći. Mladim djevojkama i mladićima bile su to prilike da se međusobno druže, begenišu (dopadaju jedno drugome), ašikuju iz čega bi nerijetko uslijedile i svadbe i osnivanje novih porodica.

Vrijeme je učinilo svoje, mnoge navike su promijenjene, no u većini prijeratnih žitelja ovih prostora još uvijek su jake zavičajne veze, pa se nerijetko u manjim ili većim porodičnim skupinama okupljaju u rodnom selu ili kraj zgarišta kućnoga praga.

Proteklih skoro pa 30 godina Bošnjaci Nevesinja su pažnju bili usmjerili na obnovu porodičnih kuća i porušenih džamija i mesdžida. Skoro u pravilnom razmaku do unazad tri, četiri godine, organizirana su svečana otvorenja pa su se u svim selima okupljali tim povodima.

Pred početak pandemije koronavirusa Izvršni odbor Medžlisa Nevesinje usvojio je plan da se svake godine u jednom od oko 12 muslimanskih sela organizira tradicionalni džematski mevlud kojem će, prije svega, prisustvovati Bošnjaci iz Nevesinja i mnogobrojni njihovi prijatelji iz drugih krajeva Bosne i Hercegovine.

Okolnosti i prilike, ipak prethodnih godina, to im nisu dopustili. Tim više radost muslimana koji vode porijeklo iz Nevesinja je veće što se ta slavna tradicija ponovo oživljava.

Tradicionalni mevlud u Kruševljanima najavljen je za subotu 19. augusta 2023. prije podne-namaza, u 11.30 sati.

Mevlud će proučiti goraždanski imami. Prisutnima će se, uz glavnog imama Medžlis Nevesinje Mehmed-ef. Čopelja, obratiti goraždanski i mostarski muftija Remzija-ef. Pitić i mr. Salem-ef. Dedović.

Nakon podne-namaza planirano je po starom običaju i opće narodno veselje.

(Hasan Eminović/Preporod.info)