Piše: Mustafa Spahić

Knjigu pred nama, fundamentalnog značaja i značenja po jasnim, preciznim argumentima i dokumentima priredili su i štampali u Mostaru 2023. mostarski muftija dr. Salem Dedović, njegov pomoćnik i prvi saradnik Ilham ef. Puce i poznati novinar i kulturni i javni poslanik Hasan Eminović.

Piše: Hasan Eminović

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić dvadeset šesti dan od zaprimljenog zahtjeva za razgovor u kojem je zamoljen za odgovore na konkretna pitanja u vezi s procesima koji se odvijaju i pravnog tretmana lokaliteta nekadašnjeg Lakišića harema, Media centru Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini putem e-maila poslao je svoje odgovore. Zbog obaveza nije mogao uskladiti termin za snimanje razgovora pa je to, kako nam je obrazloženo, učinio pismenim putem. U isto vrijeme direktno je učestvovao u nekoliko emisija medijskih kuća sa sjedištem u Mostaru.

Piše: Mirnes Kovač

U prepunoj Sali Gazi Husrev-begove biblioteke je u petak, 22. decembra 2023. godine, nakon džuma-namaza, u organizaciji Mostarskog muftijstva i Vakufske direkcije u Sarajevu promovirana knjiga „Lakišića harem u centru Mostara - trajanje i otimanje“.

Politike nema tamo gdje je treba biti. Ona treba biti s narodom i uz narod, a nije.

- Ona je u nekim svojim zatvorenim interesnim sferama, ne vidim da se bavi perspektivama i budućnošću, ne vidim da oslovljava sudbinski važne teme za naš narod u Hercegovini, poručuje u intervjuu za Vijesti.ba Muftija mostarski Salem ef. Dedović.

Piše: Hasan Eminović

U posvemašnjoj političko-medijskoj galami usljed sve izraženijih nasrtaja na ustavno pravni poredak iz manjeg bh. entiteta i zauzimanja startnih pozicija o budućem unutrašnjem uređenju većeg bh. entiteta, u javnom prostoru pojavila se, gotovo, nestvarna vijest kako je gradsko vijeće Čapljine dio Zrinsko Frankopanske ulice, u znak sjećanja na 8.372 ubijenih Srebreničana, preimenovalo u naziv Ulica žrtava srebreničkog genocida. Za ovu odluku glasali su svi gradski vijećnici.