Hvala Allahu Gospodaru svih svjetova, Koji kada odluči da nešto bude kaže: “budi“ i ono bude. Svjedočimo da nema drugoga boga osim Njega, Njemu pripada sva vlast, moć i svaka odredba. Svjedočimo i da je Muhammed, a.s., Njegov odabrani poslanik i odani rob koji je prenio poruku ljudima i ispunio preuzeti emanet. Uzvišeni Allahu podari nam svoj blagoslov u redžebu i šabanu i daj da dočekamo mubarek odabrani ramazan. Amin!

Hvala Allahu koji nam je propisao ibadet kurbana, veliko dobročinstvo koje nas vodi Njegovoj milosti. Neka je Allahov spas na poslanika Ibrahima kojeg je Gospodar svjetova poučio ibadetu kurbana nagradivši ga za njegovu iskrenost, odanost i požrtvovanost. Neka su Allahovi blagoslovi i mir na pečata poslanika Muhammeda kojemu je Gospodar naredio da klanja namaz i kolje kurban. Allaha molimo da na nas, okupljene u mubarek danu džume, obaspe Svojim blagoslovom i rahmetom. Amin.

Svevišnjem Allahu, Gospodaru svjetova i Vladaru Dana sudnjega zahvaljujemo puninom srca i zadovoljne duše. Neka su najljepši Allahovi blagoslovi i mir na pečata poslanika Muhammeda, njegov čisti rod i plemenite drugove ashabe. Allahovu milost i blagoslov u ovome najodabranijem danu i času sedmice, mubarek petku, molimo za sve one koji se Boga Dragoga boje i grijeha klone! Amin.

Svemilosnome Allahu iskazujemo zahvalnost na Njegovim svekolikim i trajnim blagodatima. Svjedočimo da nema drugoga boga osim Allaha, i svjedočimo da je Muhammed, neka su na njega Allahov blagoslov i mir, Allahov poslanik i Njegov predani insan. Uzvišeni Allahu daruj nam svoju milost i Svojim blagoslovom nas obaspi u svakom našem dunjalučkom koraku koji na putu dobra činimo. Amin!

وَالَّذِينَ جَاهَدُوا فِينَا لَنَهْدِيَنَّهُمْ سُبُلَنَا وَإِنَّ اللَّهَ لَمَعَ الْمُحْسِنِينَ

Neizmjerna hvala i zahvala pripadaju Allahu, dželle šanuhu, Tvorcu i Uzdržavatelju svega, Onome koji upravlja svim procesima i koji se obavezao da će pomoći one koji budu istinski vjernici. Salavat i selam donosimo na najodabranije Njegovo stvorenje, našeg Poslanika, s.a.v.s., njegovu plemenitu porodicu, ashabe i sve koji žive i umiru s kelimom šehadeta u svome srcu.

Hvaljen i slavljen neka je Uzvišeni Allah, Svemilosni, Samilosni, odgajatelj ljudi!

I neka su salavat i selam na poslanika Muhammeda, a.s., koji je od Allaha poslan kao milost svim svjetovima, koji će da opominje i obveseljava i da vrline  upotpuni. Neka su mir, spas i Božiji blagoslov na sve sljedbenike dobra, pravde i istine do dana Sudnjega. Allahov blagoslov i mir neka su na sve nas ovdje okupljene u najvažnijem danu i daru, džumi-namazi, kojom potvrđujemo svoje zajedništvo u vjeri. Amin!