Tokom protekle sedmice Bošnjaci Nevesinja nizom memorijalnih programa obilježili su 30. godišnjicu stradanja nedužnog civilnog stanovništva. U etničkom čišćenju Istočne Hercegovine u junu 1992. godine na svirep način ubijeno je 305 osoba bošnjačke i 14 hrvatske nacionalnosti. Za posmrtnim ostacima njih 120 još uvijek se traga.

Otkrivanjem spomen ploče ubijenim civilima i poginulim pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine u selu Žulja kod Mostara obilježena je 30. godišnjica progona i zločina nad Bošnjacima ovog sela. Porodice i dalje tragaju za kostima svojih najmilijih, a prisutni poručuju da su Žulja hercegovačka Srebrenica.

Uvjerenje, din, Domovinu i tradiciju muslimana Bošnjaka pronosite širom svijeta, to su vrijednosti na udaru i snagom mladosti se mogu i trebaju čuvati na svakom mjestu gdje se nalazimo - poručio je direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice Ismail-ef. Smajlović mladima, učesnicima Četvrtog susreta Mreže mladih, koji je završen današnjom posjetom Konjicu.

Islamski centar Mostar

Nekadasnja linija razgranicenja kao linija pomirenja?