U sklopu svojih ramazanskih aktivnosti muftija mostarski mr. Salem-ef. Dedović, u petak, 29. aprila 2022. godine, posjetio je Medžlis Islamske zajednice Nevesinje i prije džuma namaza obišao je Ljubovića džamiju u Odžaku, gdje je uspješno izvršena rekonstrukcija krova, a vrše se pripreme za potpunu zamjenu minareta džamije.

Hutbu, koju je muftija kazivao u Hruštima, prenosimo u cijelosti:

Hvala Allahu na svim blagodatima. Njemu Svevišnjem pripada potpuna i svaka hvala, samo se Njemu klanjamo i samo od Njega pomoć tražimo. On je Gospodar, Živi i Vječni, kome slavu i hvala izriču nebesa i Zemlja i sve što je između njih.  Neka su Allahovi blagoslovi i mir na poslanika Muhammeda, a.s., kojem je objavljen Kur'an u noći Kadra, čija je vrijednost neiscrpna i čije su mudre riječi putokaz i milost svjetovima. Molimo Allaha da podari Svoju Milost, Oprost i svekoliki Selamet robovima Svojim.  Amin!

Draga braćo!

Skoro smo na kraju ramazanskog puta, ovo je posljednja džuma u ramazanu, ostalo je tako malo njegovih dana koje smo dobili na dar kao milost i vjerničku privilegiju. Valja nam se rastati sa ramazanom, i izgubiti nešto vrijedno i drago, čineći dovu Svevišnjem da nam primi naše ramazanske ibadete, da nas ostavi u duhovnom raspoloženju da i dalje budemo ustrajni i predani i nakon ramazana, kao što smo to bili u njemu.

Ramazan nam je dao putokaze, podsjetio nas da postoje jaka sredstva koja su nam od pomoći kako da sačuvamo naše duhovno i tjelesno zdravlje, kako da se spasimo od nemara (gafleta), i kako da ostanemo uvijek vjernički budni i istrajni. Učenje Kur'ana je milost, duhovna hrana i spas koji daje duši smiraj, koji je liječi i čini zdravom.

U njegovoj mudroj riječi poruka je koja nas motivira da valja putem znanja, spoznaje i nauke stalno ići, da je neznanje najveća bolest, da je to rak-rana cijeloga ummeta, koji doživljava sva ova poniženja i padove samo zbog toga što nije ovladao svim vještinama i naukama Zemlje i kosmosa, iako ima kod sebe riječ mudru, riječ Ikre.

Namaz je sredstvo čistote, hrana duši, duhovni vid i radost vjernička, budimo u njemu, s predanom sviješću da smo pred svojim Gospodarom, koji je kroz namaz spustio milost, radost, ljekovitu okrepu i odmor.

Uspostavljajmo namaz sebi i čeljadi svojoj, jer je to duhovna snaga koje nas čuva i spašava, i ne dozvoljava nezasitnoj duši da izgubi pravac, da se u njoj gnijezdi oholost, umišljenost i samodovoljnost. Allah, dž.š., na to nas upozorava:

قَدْ أَفْلَحَ مَن زَكَّاهَا . وَقَدْ خَابَ مَن دَسَّاهَا

“Onaj ko je očisti spašen je, a ko je uprlja propast će“ [1]"

Musliman spoznaje da mu je kroz džemat Svevišnji kazao putokaz, da je njegov spas u zajednici, da je njegov neuspjeh u napuštanju zajednice i izolaciji. Samotinja uništava, ona nije prirodna insanu, jer on je biće zajednice, socijalno biće, i ne mogu mu nikakve silne društvene mreže nadomjestiti ono što realni život nudi od riječi, razgovora, dogovora, nade, ohrabrenja, pažnje i ljubavi! Virtuelni svijet nije ono što može biti sadržaj i smisao života! Ramazanski ibadeti – ljekovita sredstva protiv samozaborava i otuđenja, pokazala su nam put u zajednicu vjernika, u okrilje jedinstvene zajednice vjernika, u okrilje dijaloga i dogovora, sabura i strpljivosti!

Nikakvo otuđivanje i zanemarivanje zajednice u našem malobrojnom narodu na ovoj kugli zemaljskoj i u takvome nenakolonjenom okruženju i raspoloženju, ne može nam biti od koristi.

Svevišnji nam daje sljedeće smjernice:

وَتَعَاوَنُوا عَلَى الْبِرِّ وَالتَّقْوَىٰ ۖ وَلَا تَعَاوَنُوا عَلَى الْإِثْمِ وَالْعُدْوَانِ ۚ وَاتَّقُوا اللَّـهَ ۖ إِنَّ اللَّـهَ شَدِيدُ الْعِقَابِ

“…I pomažite se međusobno u dobročinstvu i bogobojaznosti, a nemojte jedni druge podržavati u grijehu i nasilju! I čuvajte se Boga, jer Bog, uistinu, žestoko kažnjava.“ [2]

Draga braćo,

Istočno hercegovačka regija je u proteklim ramazanskim danima bila iskušana potresima, čije posljedice je najviše pretrpio grad Stolac, gdje je zabilježena i jedna ljudska žrtva-jedna naša mlada muslimanka je preselila u okrilje Božije milosti. Potresi kao i druge granične životne situacije poput poplava, olujnih nevremena i sličnih prirodnih nepogoda sastavni su dio zemaljskog života o čemu u Kur’anu Časnome nalazimo mnoga kazivanja i primjere. Allah Svevišnji navodi nam ih kao opomenu, kao podsjećanje i poruku da nad Allahovim emerom/odredbom nema onoga koji djelovati može, da nad Allahovom moći druge moći nema, i da nad Allahovim strahom nema straha.

Vjernik je svjestan da se samo od edžela/časa suđenog umire, a ne nikako od bolesti ili nekih drugih pojava. Sve granične kataklizmične situacije na zemlji, posvješćuju čovjeku istinu o krhkosti njegova života. Govore o životu kao trenutku. Te nas pojave motiviraju da spoznamo suštinu i da se okrenemo vjeri, činjenju dobročinstva, širenju pozitivnih vibracija na sve strane, suosjećanju i plemenitosti. Sve to nije nedostižno. Nije to ništa apstraktno. Naprotiv, sve to je toliko na dohvat ruke da se čovjek zapita zašto ne prihvatimo takav stil življenja. Jedna lijepa izreka glasi:

الدين المعاملة

Vjera je lijepo postupanje.”

Takav stil življenja će nas oplemeniti i duševno obogatiti. Taj stil života nam kazuje da smo mi upućeni jedni na druge, da smo pozvani biti i podrška i nada i utjeha jedni drugima.  Naš učitelj u vjeri, voljeni poslanik Muhammed, a.s. nam je preporučio:

يَسِّرُوا ولا تُعَسِّرُوا، وبَشِّرُوا، ولا تُنَفِّرُوا

“Olakšavajte jedni drugima a ne otežavajte. Obveseljavajte jedni druge, a nemojte biti od onih koji svojim ponašanjem izazivaju odbojnost kod ljudi."[3]

Draga braćo!

Allahovom milošću danas smo se okupili ovdje u mesdžidu u Hruštima, džematu u našem nevesinjskom kraju koji je postao prepoznatljiv po odzivu ljudi na sve vjerske programe i manifestacije, te po organiziranosti,  udruživanju, povezivanju i okupljanju oko društveno korisnih stvari. Sve to rezultiralo je vidljivim napretkom i progresom kako na vjerskom polju organizovanja tako i na širem društvenom planu. Stoga vi i jeste tim svojim pregalaštvom i zajedništvom zaslužili da danas budemo s vama i da ovu posljednju ramazansku džumu, pred Bajram, obavimo zajedno s vama, moleći Svevišnjega Stvoritelja da ukabul upiše sva vaša plemenita nastojanja i djelā koja ste poduzimali u proteklom periodu. To je doista vrijedno pažnje. Molim Allaha da vas nadahne da idalje istrajni budete, da čuvate zajedništvo, da se okupljate i udružujete u dobru.  Vaša posvećenost džematu, svome zavičaju, gruntu i topraku inspirativno je djelo i u današnjem vremenu ono posebno dobija na vrijednosti.

Vaše djelo inspirisano je Poslanikovom motivirajućom preporukom u kojoj je kazao:

  عَنْ أَنَسِ بْنِ مَالِكٍ ، عَنِ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ ، قَالَ : " إِنْ قَامَتِ السَّاعَةُ وَفِي يَدِ أَحَدِكُمْ فَسِيلَةٌ ، فَإِنِ اسْتَطَاعَ أَنْ لا تَقُومَ حَتَّى يَغْرِسَهَا فَلْيَغْرِسْهَا

“Ako u ruci nekog od vas, kada nastupi Sudnji dan, bude sadnica palme te bude u stanju da je zasadi prije nego nastupi, neka to učini!”[4]

Draga braćo,

Zajedništvo u vjeri blagoslovljeno je. Zajedništvo u dobru donosi Božiji bereket. Sloga je najljepša stvar. Ona doprinosi sreći i napretku. Džemat i zajednica u slozi mogu napraviti goleme stvari. Dajmo svoj doprinos da nam to bude put, ideal i stil žvota, i u porodici, i u komšiluku, i u Zajednici u cjelini. 

Treba da uvijek razmišljamo o svome halu i kažemo dosta našim slabostima, podjelama i sukobima, jer Gospodar svjetova nas upozorava:

وَلَا تَنَازَعُوا فَتَفْشَلُوا وَتَذْهَبَ رِيحُكُمْ

“…i nemojte se međusobno sporiti pa da posustanete i bez borbenog duha ostanete!” [5]

Draga braćo,

Pred nama su mubarek dani Bajrama, koji su nagrada vjernima, odanima, strpljivima, koji su ustrajno bdjeli ovaj mubarek mjesec u ibadetima svakovrsnim nastojeći zadobiti Božiju milost, ljubav i oprost. Njima je Dragi Bog podario nagradu bajramsku, da u njoj relaksiraju svoju dušu i tijelo, u halal hrani i piću, u halal okruženju, u halal mirnome i dostojnome društvu. Provedimo ih u miru, sreći i zadovoljstvu s drugim insanima.

Molimo Allaha da nam primi sve naše ramazanske ibadete koje smo činili s Njegovim imenom i s iskrenim nijjetom. Molimo Ga da nam olakša terete, da nas učvrsti u ljubavi, međusobnoj slozi i zajedništvu. Amin.

 

Muftija mostarski mr. Salem ef. Dedović

Hrušta – MIZ Nevesinje, 28. ramazan 1443. / 29. april 2022.

 

[1] Kur’an, Eš-Šems, 9-10.

[2] Kur’an, El-Ma’ide, 2.

[3] Buhari (El-) Muhammed ibn Ismail, Buharijeva zbirka hadisa, prijevod: Hasan Škapur, Visoki saudijski komitet za pomoć BiH, Sarajevo, 2009, I, 78.

[4] Buhari (El-) Muhammed ibn Ismail, Knjiga o edebu, prijevod: Armin Abaza, Islamski kulturni centar Mostar, Mostar, 2009, 188.

[5] Kur’an, El-Enfal, 46.


Islamski centar Mostar