Hvala Allahu na svim Njegovim blagodatima, od kojih je i ova neprocjenjiva blagodat mjeseca ramazana. Zahvaljujemo mu na blagodati Knjige koju imamo, i na ibadetima kojima se okrepljujemo. Donosimo salavat na Allahova miljenika poslanika Muhammeda, kojemu je Riječ Božija, Kur’an Časni počeo se kazivati u odabranoj noći Kadr. Svjedočimo da nema drugoga boga osim Allaha, Jednoga, Jedinoga Gospodara, Koji je Stvoritelj svega i Kojemu se sve vraća. Svjedočimo i da je Muhammed, a.s., Njegov odani sluga i poslanik, koji je poslan čovječanstvu kao milost i opomena prije isteka zemaljskoga vremena.

Draga braćo,

Stigao nam je Ramazan, mjesec nad mjesecima, vrijeme nad vremenima. S njim nam dolazi nada, razgala i olakšanje.  Ramazan je nada gdje spoznajemo da se možemo izdići i podići na više, dostojanstvenije stepene. Da se možemo uljuditi, postati drukčiji i napredovati.

Allah, dž.š., kaže: 

كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِن قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ

“…Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas, da biste se grijeha klonili!”[1]

Ramazan je razgala duši koja se oslobađa velikih tereta koji nas svakodnevno pritišću, pa na svijet i na život ćemo progledati drugačijim, čistijim i bistrijim očima. Ramazan je stanje duše i uma u ravnoteži, gdje nismo pod stegom strasti, okupacijom interesa i nebitnih stvari koje remete red i harmoniju naših života.

S Ramazanom nam stiže olakšanje; i psihičko i fizičko. I sad u ovoj kušnji s kojom se čitavi svijet nosi, Ramazan nam dolazi da nas oslobodi straha i neizvjesnosti, da nam posvijesti istinu da je Allah Milostiv prema robovima Svojim, da se odaziva njihovoj molbi (dovi) i da voli i prepoznaje ustrajnost kod njih.

 يُرِيدُ اللَّهُ بِكُمُ الْيُسْرَ وَلاَ يُرِيدُ بِكُمُ الْعُسْرَ وَلِتُكْمِلُواْ الْعِدَّةَ وَلِتُكَبِّرُواْ اللَّهَ عَلَى مَا هَدَاكُمْ وَلَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ

وَإِذَا سَأَلَكَ عِبَادِي عَنِّي فَإِنِّي قَرِيبٌ أُجِيبُ دَعْوَةَ الدَّاعِ إِذَا دَعَانِ فَلْيَسْتَجِيبُواْ لِي وَلْيُؤْمِنُواْ بِي لَعَلَّهُمْ يَرْشُدُونَ

„ –Allah želi da vam olakša, a ne da poteškoće imate -, da određeni broj dana ispunite, i da Allaha veličate zato što vam je ukazao na pravi put, i da zahvalni budete.

A kada te robovi Moji za Mene upitaju, Ja sam, sigurno, blizu: odazivam se molbi molitelja kad Me zamoli.”[2]

Draga braćo,

Ramazanski post će nam pomoći da nam ne otupi i izblijedi osjećaj solidarnosti i razumjevanja u našoj duši za drugoga, onoga koji je u stanju kušnje i potrebe. Post je životno iskustvo koje usvajamo i škola u kojoj praktično učimo šta je to glad, žeđ, biti slab, biti nemoćan. Zato najbolje i najiskrenije s postom možemo doći do spoznaje kako i koliko cijeniti blagodati; vode, hrane i nafake, a ne biti rasipnik i nezahvalnik. Post nam daje osjećaj umjerenosti i ravnoteže, da znamo vladati sobom, a ne da nama vladaju strasti.

Post je djelo iznad svih drugih djela, čisto i iskreno, bez mogućnosti licemjerstva i pretvaranja u njemu.

Zato nam Uzvišeni Allah u hadisu – kudsijji poručuje da je On uzdigao nagradu za njega i da ju je ostavio skrivenom za Sebe:

كُلُّ عملِ ابْنِ آدَمَ لهُ إِلاَّ الصِّيام، فَإِنَّهُ لِي وأَنَا أَجْزِي بِهِ

“Svako djelo dobročinstva pripada čovjeku, ali post je Moj i Ja ću za njega posebnu nagradu prirediti.“ [3]

Uzvišeni Allah je milostiv prema Svojim stvorenjima i svim svjetovima kojima je stvoritelj. Ramazan je posebno darovano vrijeme kada kušamo raznolike darove Njegove milosti, koja se spušta među nas i čini da u našim  međuljudskim odnosima bude više vedrine, blagosti i radosti. Allah je u Svojoj Časnoj Knjizi dao garanciju da put u Njegovu blizinu, u okrilje Njegove Milosti vodi preko dobročinstva, preko pažnje i brige koja se iskazuje među nama, koju iskazujemo jedni prema drugima.

إِنَّ رَحْمَتَ اللَّهِ قَرِيبٌ مِّنَ الْمُحْسِنِينَ

“…milost Allahova je doista blizu onih koji dobra djela čine.“ [4]

Bez Allahove milosti, mi, ova krhka, slabašna ljudska bića, ne bismo mogli iznijeti pred nas postavljenu ovozemaljsku zadaću. Milosti Božijoj možemo se nadati preko slijeđenja zemaljskih puteva milosti koji se ogledaju u našem lijepom ophođenju i vladanju, razumijevanju i podršci koju iskazujemo i manifestiramo jedni prema drugima, iskrenosti u riječima i djelima što treba krasiti naše međuljudske odnose. To su sigurni i zagarantirani putevi da će nam se Božija milost ukazati, da ćemo je imati, da će nas ona pratiti u poslu i u životu. A Poslanik Muhammed, a.s., je rekao:

مَنْ لَا يَرْحَمُ لَا يُرْحَمُ

“Ko nije samilostan prema drugima – neće se ni prema njemu biti samilosno.“ [5]

Draga braćo,

Allah nam je pružio priliku da svoju vjeru poboljšavamo, da nam se grijesi brišu i da se udovoljava našim iskrenim dovama. Prepoznajimo prilike koje imamo, ne propuštajmo ih. Život je kao trenutak, toga smo svjesni posebno u ovoj kušnji koju živimo i s kojom se borimo. Zato nam se kao radosna i optimistična nudi Poslanikova poruka u kojoj stoji:

مَنْ صامَ رَمَضَانَ إِيمَانًا وَاحْتِسَابًا غُفِرَ لَهُ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِهِ

“Ko isposti mjesec ramazan, čvrsto vjerujući i žudeći za Allahovom nagradom i Njegovim zadovoljstvom, bice mu oprošteni raniji grijesi.“ [6]

Postoji jedna mudra izreka koja kaže “za prosutim mlijekom ne vrijedi plakati”, koja podstiče čovjeka da učini ono što je do njega, kada može i dok može, da ne bi bio od onih koji će se ubrojati u gubitnike i one koji se gorko kaju zbog propuštenih prilika.

Poslanik a.s., je upozorio na taj negativni ishod, poručujući nam:  

فَإِنَّ الشَّقِيَّ مِنْ حُرِمَ فِيهِ رَحْمَةَ اللَّهِ عَزَّ وَجَلَّ

“Zaista je nesretan onaj kome bude uskraćena Allahova milost u ovome mjesecu (Ramazanu)!” [7]

Svemogući Allahu nadahni nas iskrenošću u našim nijjetima, istrajnošću u našim dobrim djelima i trajno izgrađenim osjećajem zahvalnosti Tebi, na tvojim svim blagodatima.

Amin!

 

Mostarski muftija, h. Salem-ef. Dedović, 

Topalovića džamija u Čapljini, 4. ramazan 1442. / 16. april 2021.

[1] Kur’an, El-Bekare, 183.

[2] Kur'an, El-Bekare, 185-186.

[3] Buhari (El-) Muhammed ibn Ismail, Buharijeva zbirka hadisa, prijevod: Hasan Škapur, Hasan Makić, Visoki saudijski komitet za pomoć BiH, Sarajevo, 2008, II, str. 84.

[4] Kur’an, El-A’raf, 56.

[5] Buhari (El-) Muhammed ibn Ismail, Buharijeva zbirka hadisa, prijevod: Hasan Škapur, Hasan Makić, Visoki saudijski komitet za pomoć BiH, Sarajevo, 2008, IV, 353.

[6] Buhari (El-) Muhammed ibn Ismail, Buharijeva zbirka hadisa, prijevod: Hasan Škapur, Hasan Makić, Visoki saudijski komitet za pomoć BiH, Sarajevo, 2008, II, 82.

[7] Taberani (El-) Sulejman bin Ahmed bin Ejjub Ebu-l-Kasim, Musnedu-š-šamijin, Mu'essetu-r-risaleti, Bejrut, 1984, III, 271.


Islamski centar Mostar

Nekadasnja linija razgranicenja kao linija pomirenja?