U džematu Glavičine, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Konjic u subotu, 6. maja 2023. godine, upriličen je program svečanog otvorenja džamije.

Imam džemata Glavičine Mumin-ef. Vrače u svom obraćanju prisjetio se ukratko historijata izgradnje džemata i džamije u Glavičinama, budući da se nova džamija sagradila na mjestu ranije sagrađene manje džamije.

Nakon obraćanja imama obratio se i predsjednik džematskog odbora Ismet Halilović koji je u svom izlaganju zahvalio svim vakifima koji su uložili svoj imetak, vrijeme i trud u temeljnu rekonstrukciju ove džamije.

Dobrodošlicu i prigodnu poruku u ime MIZ Konjic, uputio je uvaženi glavni imam Refik-ef. Delić koji je u svom obraćanju skrenuo pažnju na važnost džamije u kontekstu odgoja djece.

- Mi danas svi ovdje u džematu Glavičine dijelimo radost otvorenja nove džamije. Novog mjesta u kome ćemo Allahu, dž.š., padati na sedždu ali i mjesta u kom ćemo obezbjediti adekvatne uslove našoj djeci za mektepsku pouku na kojoj će učiti o vjeri od svojih imama - istakao je.

Prisutnima se obratio i predsjednik Izvršnog odbora MIZ Konjic Ćibo Džemail koji je naveo kako je temeljna rekonstrukcija džamije u Glavičinama jedan od najvećih projekata Medžlisa u posljednje vrijeme, ali nikako i jedini.

Naglasio je da MIZ Konjic nastavlja sa incijativama na unaprjeđenju džamija, mekteba i drugih vakufskih objekata na svom prostoru.

U svom obraćanju gvardijan franjevačkog samostana u Konjicu, fra Ferdo Boban, čestitao je vjernicima ovaj svečani dan i zaželio im napredak i mir.

Čestitku u ime Grada Konjica uputo je gradonačelnik Osman Ćatić koji je istakao kako će ovaj objekat u svom novom izdanju pružati mogućnosti za duhovnu nadogradnju, susrete, kulturne i obrazovne aktivnosti.

U ime organizacije „Crveni polumjesec“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata na današnjoj svečanosti govorio je direktor Mahmud Ali.

Skupu se obratio i izaslanik muftije mostarskog mr. Salem-ef. Dedovića, hafiz Aid-ef. Tulek, direktor Karađoz-begove medrese u Mostaru.

- Ova naša džamija nas vodi na tome putu i ona će, ako Bog da, biti mjesto gdje će naša djeca i naša omladina učiti o pravim vrijednostima, vrijednostima naše vjere, naše domovine, naše kulture, naše tradicije i svega onoga što smo mi kao narod, kao Bošnjaci, ovdje, evo šest stotina godina baštinili - kazao je hafiz Tulek.

Prije završnog obraćanja izaslanika reisul-uleme dodjeljena je vakufnama vakifi Ibtihal Tarmum koja je sa najvećim iznosom novca učestvovala kao vakif u izgradnji ove džamije te zahvalnicu i progodan poklon organizaciji „Crveni polumjesec“ i njenom direktoru Mahmudu Aliju koji je kao opunomoćenik vakife primio i njenu vakufnamu.

U svom obraćanju izaslanik reisul-uleme muftija Edhem-ef. Čamdžić dotakao se mnogih aktuelnih tema današnjice, naglašavajući potrebu za pravilnim odgojem, mirom, suživljenjem i njegovanjem dobrosusjedskih odnosa.

Iskazao je zadovoljstvo da čuje kako su među onima koji davali prilog za džamiju i komšije drugih vjera, jer budućnosti nema bez dobrih dobrosusjedskih odnosa. To nije važno samo ovdje nego širom Bosne i svugdje u svijetu.

Svečani program otvorenja džamije svojim glasovima uljepšali su članovi hora „Sejfullah“ iz Konjica izvođenjem ilahija i kasida.

(Esad Bajić/Preporod.info)

  • 18-46-31-otvorenje_dzamije-glavicine-026
  • 18-46-38-otvorenje_dzamije-glavicine-012-1024x576
  • 18-46-47-otvorenje_dzamije-glavicine-011-1024x576
  • 18-46-51-otvorenje_dzamije-glavicine-023-1024x576
  • 18-46-58-otvorenje_dzamije-glavicine-024-1024x576
  • 18-47-03-otvorenje_dzamije-glavicine-022-1024x576