U srijedu, 26. augusta 2020. godine, muftija mostarski Salem-ef. Dedović i episkop zahumsko-hercegovački i primorski g. Dimitrije, sa delegacijama, posjetili su jamu Čavkaricu i Korićku jamu, mjesta stradanja Bošnjaka i Srba 1941. godine.

Molitvom i polaganjem cvijeća delegacije su iskazale suosjećanje sa svim žrtvama zločina na području Hercegovine, a zajedničku izjavu, koju su potpisali muftija i episkop, na mjestima stradanja pročitali su glavni gatačko-bilećki imam i paroh bilećki.

- Našu zajedničku posjetu mjestima gdje su ubijani život i nada u budućnost naše voljene zemlje, realizujemo u čistoj namjeri da mlade generacije osvijestimo i ohrabrimo da žive u miru, poštovanju i toleranciji s pripadnicima drugih nacija i vjera s kojima dijele zajednički prostor i sudbinu života u različitosti - kaže se u pročitanoj izjavi, između ostalog.

Ovaj događaj u bosanskohercegovačkoj javnosti i medijima dočekan je, logično, sa pozitivnim kritikama i širokim odobravanjem. Ponajviše jer je nadišao ovdašnje partikularizme.

Ta je javnost godinama sviknuta na sukobljene pripadnosti, zastrašivanja i demoniziranja drugog, opterećena dnevno-političkim pitanjima, mržnjom, lažima, manipulacijama i trivijalnostima, pa je ova gesta shvaćena kao povratak izvornom religioznom poslanju, čistoti i ljudskosti, solidarnosti i suosjećanju.

Samo bi nerazuman čovjek ovaj događaj mogao ocrniti, izobličiti, u njega "učitavati" negativnosti, a na kraju i kod muftije tražiti političku odgovornost.

No, nerazuman čovjek i jeste nerazuman upravo stoga što nije svjestan vlastitog neznanja. Njemu nije problem bilo kome, pa i vjerskim autoritetima, lijepiti ružne etikete samo zato što čine nešto što se kosi sa njegovim uskim poimanjem života i standardima ponašanja.

Nije se muftija u istočnoj Hercegovini, naime, nikome izvinjavao niti bilo kome bilo šta "tovario na pleća", kako su zlonamjernici okarakterisali ovaj događaj. Naprosto, muftija nema političku moć, kao ni odgovornost, obavezu, legitimitet i nadležnost da nosi ili prenosi taj teret.

Izgradnja mira i povjerenja ne znače nužno i prekrajanje historije, preuzimanje odgovornosti za događaje iz prošlosti, ili amnestiranje bilo koga.

Osvještavanje i oplemenjivanje društva jeste primarna zadaća vjerskih zvaničnika, čime se njihova odgovornost može očekivati i tražiti samo tamo gdje su konkretnim djelovanjem proizveli štetu, ili zloupotrebom položaja i "svetosti" doprinijeli mržnji i nasilju.

Ustanovljenje istine, rasvjetljavanja konkretnih zločina, događaja, ekshumacije, preuzimanje političke odgovornosti, na kraju i "izvinjenja" i društvena pravda, su zadaća i obaveza države, političkih predstavnika i političkih institucija.

Muftija mostarski i episkop zahumsko-hercegovački i primorski samo su nas još jednom podsjetili da se ne pamti tek radi pamćenja, nego radi osvještenja. Da bi se razumno živjelo.

(Preporod.info)


Islamski centar Mostar

Nekadasnja linija razgranicenja kao linija pomirenja?